Fra ildsted til køkken – Hvordan tidens køkken har ændret sig gennem årene

Gennem tiden er køkkenet måske det rum, som har ændret sig mest. Den største forandring har vi dog set i løbet af de seneste 100 år. Hvordan ville dit drømme køkken se ud, hvis du selv kunne designe og sammensætte indretningen?

Køkkenet har ændret sig utrolig meget i løbet af de sidste 100 år. Før i tiden brugte man ild til at lave den mad, man skulle spise. Oprindeligt lavede mad på bål, men som tiden ændrede og man blev moderniseret, flyttede man bålet ind i boligen. Først kom røgen ud af et hul gennem taget, siden byggede man skorsten. I utrolig mange kulturer rundt omkring i hele verden, var køkkenet i øvrigt det sted, hvor familier mødtes, og det er det blevet igen den dag i dag.

Fra ildsted til komfur

Efterhånden som teknologien udviklede sig og man med tiden blev klogere og klogere, avancerede man køkkenet med komfurer. Det skete i 1700 tallet, at man begyndte at bringe jernapparater ind i boligen og dertil byggede man bageovne og gruekedler, som man eksempelvis brugte til at koge vasketøj over.

Køkkenet blev allerede dengang brugt som et fællesrum for flere familier, hvor man samledes og hyggede sig, til dels for at få varmen, men også for at dele oplevelser, som man havde haft gennem dagen. Dette er en tradition, som vi stadig bruger den dag i dag.

Køkkenet blev delt til flere rum

Som tiden skred frem byggede man flere rum i boligen og brugte nu ikke længere køkkenet til alle gøremål. Nu blev bryggers, vaskerum og fadebure bygget. Bryggereset blev oprindeligt anvendt til at brygge øl i, hvoraf navnet bryggers kommer. I løbet af 1800 tallet holdt man dog de fleste steder op med at brygge øl i hjemmet, men navnet hænger stadig ved i den danske tale.

I takt med at man splittede køkkenet aktiviteter op og fordelte dem rundt omkring i mindre rum i boligen, blev køkkenet automatisk mindre og mindre. Nu var køkkenet pludselig ikke længere mødestedet, her anvendte man i stedet en opholdstue.

Det moderne køkken

I dag bruger man igen køkkenet som et mødested. Man har genfundet glæden ved at bygge køkken og stue i et og på den måde åbne rummet mere op og bruge det som opholdsrum. Det gjorde man af praktiske årsager. Mange børnefamilier har fundet stor glæde ved dette, da mor og/ eller far kan lave mad i køkkenet samtidig med, at børnene kan lave lektier.

At køkken og stue blev åbnet til et stort rum, er praktisk af mange årsager. Det gør både, at boligen kommet til at virke større, men det gør også, at man tilbringer mere tid i sit køkken. I vores samfund i dag er vi utrolig glade for mad og mange af os går utrolig meget op i en sund og balanceret kost. Det hænger godt sammen med, at det er en vigtighed for os, at indrette køkkenet korrekt.

De fleste af os danskere, smider mange penge i indretning, og det gælder især køkkenet. Her er der tale om interiør, lige fra møbler til brugsgenstande. Det behøver som sådan ikke have noget med den praktiske del at gøre, men derimod noget at gøre med, vores ideal billede og at vi gerne vil bo ligesom de fine og perfekte hjem vi ser i de forskellige boligmagasiner.

Køkkenet er stadig i udvikling

Endnu er køkkenet i udvikling, ligesom så meget andet, så vil vores verden altid være under udvikling. Køkkenet anses i dag, som et af de vigtigste rum i vores bolig og det har det i og for sig gjort helt fra køkkenets begyndelse. Trods udviklingen bevarer vi stadig vigtigheden i køkkenet, nemlig at vi skal kunne lave god mad. Men kun tiden vil kunne vise, hvad fremtiden vil bringe.