Fra moder natur til mad på bål

I dag lever vi i et moderne samfund som gør, at vi har glemt hvordan det er at lave mad. Det kan godt være, at vi kokkerere et par gange om ugen, men det er langt de færreste, som laver varmt mad hver dag. Her finder du lidt lækkert inspiration til at komme tilbage i naturen og finde Moder Naturs egne råvarer.

I gamle dage var det der slet ikke noget der hed indkøbscentre og butikker. Dengang fandt man alle sine råvarer i naturen. Det var moder naturs gaver, som man dengang spiste. I dag er det heldigvis igen blevet populært, at gå ud i naturen på ”rov” og samle råvarer, til eget forbrug. Det er ganske gratis og mange gange indeholder disse råvarer langt flere vitaminer, end de råvarer vi køber i supermarkederne.

Vær varsom når du plukker

Når du selv går på opdagelse i naturen efter råvarer, er det vigtigt at være varsom. I vores danske natur findes der også mange giftige planter, som man absolut ikke skal spise. Derfor skal man ikke eksperimentere mere end man selv føler sig sikker til. Hold dig derfor kun til de planter, frugter og bær samt svampe, som du ved med sikkerhed, kan spises.

Mange af de gift planter vi har i den danske natur er så giftige, at man rent faktisk kan dø af dem, hvis ikke man dør af dem, så ender man på sygehuset i en længere periode. Men denne frygt skal bestemt ikke holde dig fra naturens guld. Der findes nemlig mange planter, som du med garanti kender, som sagtens kan spises og som over hovedet ikke er giftige eller farlige på nogen måde.

Der findes mange gode planter for nybegynder-plukkere i den danske natur:

  • Brændenælder
  • Bøgeblade
  • Skvalderkål
  • Mælkebøtteblade
  • Hyldebær
  • Hyldeblomst

Brændenælden er ikke ”kun” en ukrudt

Brændenælden er en af de mest brugte råvarer vi har i den danske natur. Alle mennesker kender denne plante og det er derfor ikke svært at tage fejl af denne.

Brændenælden indeholder rigtig mange sunde vitaminer og mineraler. Eksempelvis har den et højt indhold af jern, som især er vigtigt for kvinder. Når man anvender brændenælden i supper, smager den sødt og lidt ligesom spinat. Den er utrolig sund og kan både spises til frokost og aftensmad.

Når man varmer brændenælden op forsvinder den brændende fornemmelse den giver når man rører ved det. Derfor er dette intet problem, når du putter den i munden og smager på den.

Brændenældesupper

  • 200 g topskud og blade fra brændenælden
  • 1 stort hakket løg
  • 1 liter vand
  • 2 stk. bouillon terning (hønse eller grøntsags)

Pil bladende af stænglerne og hak det fint sammen med løget. Alle ingredienserne puttes i en gryde. Retten er færdig når det koger. Man kan med lidt magi tilsætte lidt kødboller og spise noget lækkert flute til. Denne ret egner sig perfekt til bålet, hvis man ønsker at fuldende det i den gamle tids ånd. Maden er super lækker på bålet og får en lidt røget smag som lægger sig blødt på tungen.