Giv dit skrøbelige tøj en kærlig hånd

Noget tøj er mere sart end andet og det kan for nogle være svært, at følge de forskellige vaskeanvisninger, som ofte står på det irriterende mærke i tøjet. Her er en god guide til, hvordan du bedst giver til sart tøj en kærlig hånd.

Når man taler om vaskeanvisninger på tøj, så handler det i bund og grund om, at tøjet skal holde længst muligt. Du har sikkert prøvet, at vaske tøj ved alt for høje grader, hvilket har resulteret i, at dit tøj er blevet ødelagt eller i værste tilfælde, skrumpet til noget tøj der er alt for småt.

Undertøj og toppe

Specielt handler det om undertøj og toppe med blonder, som ofte skal vaskes ved høj temperatur, for at fjerne de farlige bakterier. Ofte har man måske trusser eller en BH, som er særlig sart og dertil kan det være svært at vide, hvad man skal gøre.

Det er ikke nok, at lægge dit undertøj i vaskemaskine på 40 grader og derefter håbe på, at få et velduftende og rent resultat ud af det. Når det drejer sig om dine BH’er, så er det særligt vigtigt, at du behandler dem med en kærlig hånd. Mange gange kan det være en nødvendighed, at du bruger vaskepose eller vasker dem i hånden.  Grunden til at dette kan være en nødvendighed er, at de på den måde har den bedste levetid og ikke mister form og kvalitet.

Derudover kan bøjlen i BH’en komme til at sidde fast i vaskemaskinen, hvis ikke du tænker dig om. Det kan både resultere i en ødelagt BH og i værste tilfælde en ødelagt vaskemaskine.

Tjek vaskeanvisningen grundigt

Selvom det kan virke uoverskueligt at kigge alle vaskeanvisningerne igennem på tøjet i vasketøjskurven, så er det den bedste måde, du sikrer, at tøjet ikke bliver vasket forkert. Tjek op på, hvad det forskellige tøj er lavet af og hvor mange grader det kan tåle. Hvis du er i tvivl, så giv hellere tøjet en vask ved lavere temperaturer og undgå at tørre tumble det.

Der er ligeledes regler omkring, hvilket vaskepulver du skal anvende. Hvis tøjet er lavet af uld, så kan der være et særligt vaskepulver til uld, du skal anvende. Det er ikke altid en nødvendighed, men det kan være med til, at give tøjet den længste levetid.

Hvis man har noget tøj, som skal vaskes i hånden, men som har meget snavs, så kan det være en særlig god idé, at anvende vaskepulver med enzymer. Disse kan nemlig både opløse sved og hudfedt, som eksempelvis kan sætte sig i din BH og dine trusser.

Sveden og hudfedtet består af proteiner, som rent faktisk kan nedbrydes ved håndvask. Man skal blot bruge vaskepulver, som indeholder enzymer. Omvendt skal du også tænke på af hvilket materiale, tøjet er lavet af. Hvis det er lavet af uld og silke, så er det en dårlig idé, at vaske det i enzymer, da de skal svække fibrene i stoffet.