Gør håndsprit mere skade end det gavner?

Denne artikel indeholder reklamelinks

haandsprit-topVi danskere går meget op i hygiejne, og vi er nordiske mestre i at vaske hænder. Førstepladsen er vores, og der er ingen tvivl om, at vores store fokus på hygiejne og renhed har gjort en god og stor forskel.

Vi lærer det allerede i en meget tidlig alder, for hygiejne er vigtigt, uanset hvor gammel man er. Derfor gør institutionerne, arbejdspladser og andre offentlige steder rigtig meget ud af, at vi lærer- og kan håndtere hygiejne.

I denne artikel ser vi på, hvordan håndhygiejnen er i Danmark, samt hvilke midler der findes, når vand og sæbe ikke er i nærheden. Er håndsprit en fantastisk opfindelse, og er der mærker vi bør vælge frem fra andre?

Danskernes gode hygiejne vaner

Finland, Sverige og Norge halter bag efter os, når det kommer til håndhygiejne. Denne førsteplads er vi stolte af, også selvom flere danskere ikke er tilfredse med håndhygiejne efter toiletbesøg. Føler du dig ren efter et toiletbesøg, også selvom du har vasket hænder? Flere mener, at hygiejnen på diverse toiletter er for dårligt.

Skyldes det, at vi ikke bliver skyllet i numsen efter toiletbesøg, som man gør i de andre nordiske lande. Vi er ikke vilde med tanken og idéen om, at skulle skylles forneden efter toiletbesøg. Det kan dog have en effekt på vores følelse af at være ren.

naar man ikke kan vaske haenderNår vand og sæbe ikke er tilgængelig

Når hænderne skal vaskes, gør vi det i vand og sæbe. Det sker dog, at vand og sæbe ikke er tilgængeligt – eller at det bliver for dyrt, hvis der skal etableres vandhaner og vaske endnu flere steder fx på arbejdspladser. Derfor gør vi flittigt brug af vidundermidlet ”håndsprit”.

Dog har en amerikansk undersøgelse vist at, håndsprit gør mere skade end det gavner – hvorfor?

Håndsprit indeholder to meget udbredte antibakterielle stoffer, herunder triclosan og triclocarban. Disse stoffer øger risikoen for flere forskellige infektioner. Disse kan forstyrre din tarmflora samt gøre dine bakterier resistente over for antibiotika, og derfor bør man undgå håndsprit – eller hvad?

Sæbe og håndsprit kan ikke sammenlignes, da der er forskel på håndsprit, og hvad de forskellige mærker indeholder.

Dansk håndsprit – uden skadelige stoffer

I Danmark er der ingen fare på færre, med mindre du køber håndsprit over nettet fra andre lande, eller køber det på din rejse. Den danske håndsprit indeholder ikke disse skadelige antibakterielle stoffer, som skader dig og dit helbred. I stedet er den danske håndsprits aktive ingrediens alkohol, dette gælder alle varianter af desinfektionsprodukter, som du køber hos dit apotek.

Fortsæt endelig med at bruge håndsprit, men sørg for at det er dansk produceret. Især hvis du arbejder et sted, hvor håndhygiejne spiller en enormt stor rolle som fx sundhedspersonale, madproduktion og institutioner.

I rigtig mange tilfælde er håndsprit mere effektivt end sæbe og vand. Håndspritten slår de små mikroorganismer ihjel og skåner samtidig huden. Benyt derfor håndsprit, hvid du er afhængig af, at have rene og hygiejniske hænder hele dagen lang.

Håndhygiejne er ingen sag, slet ikke når man, som dansker, har mulighed for rent vand alle steder, og det gør det nemmere for os, at håndtere hygiejne. Det skal vi sætte pris på, for det er ikke alle lande der har denne mulighed.