Grin dig sund

Denne artikel indeholder reklamelinks

Der sker rigtig mange ting i vores kroppe, når vi griner. Det får ikke kun humørbarometeret til at stige i vejret, det er både sund for krop og sjæl at grine.

Musklerne bliver strakt ud, immunforsvaret får flere kræfter, og smertetærsklen bliver øget. Dette er kun en del af de ting, som sker i kroppen, når vi griner og har det sjovt.

Musklerne

Musklerne er skyld i, at vi kan bevæge vores kroppe. De kan bevæge os fordi, de oftest sidder fast på to forskellige knogler, og når musklerne så trækker sig sammen, kan knoglerne bevæge sig i forhold til hinanden.

Vi har over 600 muskler i kroppen. Vi har næsten alle sammen lige mange muskler, dog kan man træne sig til større muskler, men ikke til flere. Det betyder også, at man bruger mange muskler, når man griner.

I ansigtet er der 15 forskellige muskler, som strækkes. Dertil er der muskler i maveregionen, som også bliver aktiveret. Dog er der muskler, som bliver svagere, når man griner. Det bliver f.eks. sværere at gå lige, når du griner meget.

Blodomløb

Kroppens blodomløb består af to kredsløb. De systemiske, som sender blod mellem kroppen og hjertet. Det andet kredsløb er lungekredsløbet, som sender blod mellem hjertet og lungerne. Kredsløbenes funktion er bl.a., at de skal sende blod med ilt i og næringsstoffer til kroppen. Dertil skal de sende iltfattig blod ud til lungerne, som sørger for, at det bliver iltet igen.

Ser man fjernsyn, er det meget bedre og sjovere at se noget, der får lattermusklerne til at bevæge sig. Ser man på folk, der enten har set komedier eller drama, er blodårene normalt fungerende på de som ser komedier, mens de som ser drama har spændte blodårer, hvor blodstrømmen bliver begrænset.

Hormoner

Hormoner er kemiske signaler, som frigives fra kirtler i kroppen, hvor de rejser med blodet til væv og organer. Deres virkning ses efter sekunder, minutter eller dage.

Grin og latter udløser også en masse endorfiner. Det betyder, at din smertetærskel øges, produktionen af dit kortisol nedsættes, og dermed virker lindrende, og hjælper på stress og depressioner.

Lunger

Lungerne skal sørge for, at tilføre ilt til blodet og afskaffe affaldsstoffer som f.eks. kuldioxid. Luftvejene, næse og svælget/halsen, gør at den luft vi trækker ind, kommer ned til lungevævet, hvor ilttransporten fra luft til blod findes.

Når du griner sker der mange ting i kroppen. Dit strubehoved lukkes delvist under latter, hvilket gør, at du siger nogle sjove lyde, når du griner, fordi luften bliver presset ud af lungerne. Derudover betyder det også, at du kan have sværere ved at trække vejret og få luft, som kan få dig til at gispe og føre til, at du bliver meget rød i hovedet.

Grin_dig_sund--intext-(1)

Følelser

Følelser er noget vi alle har. De vedrører en situations personlige betydning for et menneske eller en ting. Følelser er en del af vores sociale samliv og mentale sundhed. De gør os til dem vi er, ved at forme os, som gør at vi forstår virkeligheden, og at vi kan omgås andre mennesker.

Man griner som regel fordi man har det godt, der hvor man er. Det kan styrke din forbindelse til dem, du griner sammen med. Samtidig reagere hjernen automatisk på smil og latter, idet du trækker på smilebåndet, så sætter den flueben i ”jeg har det godt – stofferne”, som selvfølgelig gør dig i godt humør, og får dig til at føle dig glad og tilpas.

Blodsukker

Blodsukker findes i kroppen. Det varierer meget i løbet af dagen alt efter, hvad du indtager af mad og drikke. Her stiger og falder det i forbindelse med dine måltider, og efter hvor aktiv man er. Det er meget normalt, at blodsukkeret stiger og falder i løbet af dagen.

Hormonet insulin sørger for, at sukkerstofferne, fra maden, transporteres fra blodet og ind i cellerne i kroppens væv. Vævet i kroppen har brug for energi, som de får af sukkeret. De som har diabetes producere for lidt insulin, og har derved et for højt blodsukker niveau i kroppen.

Et godt grin, kan sænke blodsukkeret, og derved også hjælpe på diabetes.

Vægt

Et grineflip i ny og næ kan desværre ikke ændre vægtens tal. Men faktisk forbrænder man en lille smule kalorier, når man griner. Det er ca. 50 kalorier, hvis du griner i 10-15 minutter.

Latter yoga Grin_dig_sund--intext (2)

Yoga er en meget gammel træningsform for krop og sind. Det er ikke religiøst eller mystisk, men handler om at være tilstede i det man laver lige nu, og ikke mindst at være tilstede med overskud, glæde og energi.

Der findes efterhånden mange slags yoga, som er et unikt redskab til at lære sine ressourcer og kompetencer bedre at kende. Man lære at fokusere på sig selv, sine kompetencer, ressourcer og derefter fører dem ud i livet.

I yoga, som er blevet en moderne sport, inddrages kroppens intelligens, og derved opnår man en helhed. Man kan reagere, sundt, på kroppens signaler, og derved forebygge skavanker som f.eks. dårlig ryg, spændingshovedpine og stress.

Nu findes der også latter yoga, for det er nemmere at grine sammen med andre. De mange grin er effektive når man snakker om rynker, dertil gavner det halsmuskulaturen og giver fornyet energi og renser bihulerne.

Latter yoga består af en masse forskellige latterøvelser. Man kombinere latter med den normale yoga, hvor det handler om vejrtrækning og velvære. Det kan være ret svært, at grine på kommando, men kroppen er ligeglad med, om grinet er ægte eller falsk. Kroppen kender ikke forskellen på det naturlige grin og på den forcerede latter. Begge dele udløser derfor en masse gode påvirkninger på kroppen og sjælen.