Guide: Det skal du gøre for dit drivhus i efteråret

I sommerperioden kan blandt andet tomater, peberfrugter og auberginer vokse i drivhuset og virkelig give smagen og følelsen af sommer. Mange frugter og krydderurter kan faktisk høstes helt hen til efteråret, og et drivhus i haven er på den måde med til at forlænge sæsonen for hjemmeavl. Det er dog vigtigt, ikke at glemme sit drivhus blot fordi efteråret melder sin ankomst.

Oprydning og rengøring

opbevar hoesten korrektNår drivhussæsonen så småt er afsluttet, er det helt klart en fordel at rydde op og gøre rent i det. Hvis man venter til foråret med den store rengøring, kan der i vintermånederne opstå skimmel og æg, og samtidig er der en risiko for skadedyr. Ved at rengøre sit drivhus i efteråret forebygger man det, og sikrer sig, at forårets planter ikke bliver angrebet. Har drivhusets planter i efteråret stadig umodne frugter, kan de plukkes, pakkes i avispapir og modnes i et skab. Dette gælder dog ikke peber- og chiliplanter, da de skal ryddes helt for frugter før vinterens indtræden.

Så snart planterne er væk kan drivhuset blive rengjort. Det er vigtigt at komme af med af med alle alger, skadedyr og æg. Sæbevand pisket med brunt sæbe er et effektivt middel til rengøringen. Hvis tiden ikke er til at få gjort drivhuset vinterklar, findes der en havemand i Hadsten, der kan være behjælpelig indenfor både rengøring, oprydning eller inspiration til næste forår.

 

Et frostfrit drivhus

smukke kryderurter aaret rundtHvis man har frostfølsomme planter i sin have, kan man sagtens placere dem i drivhuset vinteren over. For at sikre sig det bedste resultat, er det en fordel at sætte boblefolie op indvendigt og dermed skabe isolerede luftlag og en god isolering i drivhuset. På den måde kan drivhuset også huse krydderurter og salater i vinterperioden.

Der er dog også andre muligheder end boblefolie. Varmekilder i drivhuset kan sørge for at holde temperaturen over frysepunktet. Dette kan gøres ved hjælp af stearinlys, men der findes også ovne i forskellige størrelser, der kan benyttes som opvarmningskilder. De fleste ovne på det danske marked udleder ikke mere CO2 end planterne forbruger. Der opstår altså ikke CO2 udledning i forbindelse med en ovn som opvarmningskilde. Man kan altså, med en ekstra investering, forlænge sæsonen i sit drivhus betydeligt.

 

Gode råd til drivhusejere

Hvis du overvejer at anskaffe dig et drivhus, men endnu ikke har turde springe ud i det, findes der nogle gode råd og overvejelser, du kan gøre dig inden:

  • Placér drivhuset det sted i haven med mest sol
  • Rengør drivhuset før du tager det i brug
  • Undgå for store udsving i temperaturen – den skal gerne variere mellem en dagtemperatur på 25 grader og en nattemperatur på 15 grader
  • Udnyt et uopvarmet drivhus – i forårets start kan man plante stauder, roser, rabarber med mere
  • Dyrk alle planter i krukker – så slipper man for at udskifte jorden
  • Der skal være god ventilation

Der findes altså mange gode råd til, hvordan man som drivhusejer kan opnå det bedste resultat. Hvis man overvejer et drivhus, men ikke har tid og lyst til det arbejde, der følger med, kan man altid anskaffe sig en havemand til det praktiske. På den måde kan man blot nyde sit drivhus, og få gavn af alle de forskellige frugter og krydderurter der kan avles derhjemme.