Håndkøbsmedicin i små pakker redder liv

Denne artikel indeholder reklamelinks

Når danskerne går på apoteket med en recept i hånden, giver det automatisk en hvis tillid til at medicinen, vil hjælpe os til at få det bedre. Dog er det langt de færreste der er klar over, at lægemidler er den tredjestørste dræber i Danmark. Her er det kun kræft og hjertesygdomme der overhaler. Nye tal viser nu, at de nye pakningsrestriktioner for smertestillende håndkøbsmedicin redder liv.

Selvom det ikke er mange måneder siden, at den nye pakningsrestriktion på svag smertestillende medicin er trådt i kraft, så har det allerede resulteret i, at antallet af forgiftninger og selvmordsforsøg er styrtdykket. Det har altså vist sig at være en positiv løsning blandt danskerne, men hvordan har forbrugerne egentlig taget imod denne løsning?

Utrolige tal på landsplan

Omkring 3.500 danskere dør hvert år som følge af et medicinmisbrug. Her er der både tale om forgiftning og selvmordsforsøg, altså ubevidst og bevidst. Disse høje tal har resulteret i, at vi fra den 30. september 2013 har fået nye pakningsrestriktioner for svag smertestillende håndkøbsmedicin. Tidligere har der ingen grænse været på, hvor meget håndkøbsmedicin man har kunnet købe på det lokale apotek eller online apoteket. Nu skal man have en recept på smertestillende medicin i pakninger over 20 stk. Det er altså en restriktion der er gældende for svagt smertestillende, som eksempelvis almindelige Panodil, Panodil Zapp, Kodimagnyl og Ipren.

Restriktionen trådte i kraft for lidt mere end et år siden og det har faktisk vist sig, at give en ret hurtig dykning i antallet af forgiftninger og selvmordsforsøg. I det første halve år af 2013 blev flere end 1.500 danskere indlagt på hospitalet som følge af forgiftninger med svage smertestillende midler. Flere end 460 mennesker, hovedsageligt unge piger, blev i samme periode indlagt som følge af selvmordsforsøg. Hvis man kigger på tallet efter restriktionen er blevet indført, på det første halve år af 2014, så kan man se, at der har været 752 færre indlæggelser end samme periode i fjor.

Herunder har man kunnet se, at der har været 31 % færre forgiftninger og 58 % færre selvmordsforsøg ved indtagelse af svag smertestillende medicin. Det er altså virkelig en løsning der har vist sig at give synlige resultater på landsplan.

Længere liv til danskerne

I Danmark har det i længere tid været et stort problem med dødsfald på grund af svagt smertestillende medicin. Tallet viser, at omkring 3.500 dansker hvert eneste år dør på baggrund af enten forgiftning eller selvmordsforsøg.

Den nye pakningsløsning har vist sig at være en utrolig synlig løsning. Siden indførelsen af den nye regel er der faktisk sket et fald på 31 % i antallet af indlæggelser på grund af forgiftninger og et fald på 58 % i antallet af selvmord, som udelukkende er forårsaget af svagt smertestillende.

Med denne ændrede løsning vil man forhåbentlig kunne ændre i danskernes vaner omkring medicinforbruget og deres lette tilgang hertil. En anden analyse fra apotekerforeningen viser, at 700.000 danskere tager mere end fem forskellige slags medicin og at det hermed forøger risikoen for, at man herefter kan dø eller blive alvorligt syg af lægemidler, jo flere man tager. Denne analyse er blandt andet en af grundende til, at vi i Danmark, både på de lokale apoteker og online apoteket, nu er nød til, at gå til lægen og få udskrevet en recept, hvis vi ønsker højere pakningsløsning end 20 stk. I sidste ende vil det derfor gøre det sværere for danskere at forgifte sig selv ubevist eller bevidst.

Forståelsen blandt befolkningen

Der er en blandet mening omkring den nye løsning, men dog oplever de danske apoteker en forstående effekt.

”Faktisk oplever vi, at langt de fleste af vores kunder har en god forståelse for, at man ikke længere kan købe store glas med smertestillende tabletter uden en recept fra lægen. Personligt tror jeg, at problemet med de mange forgiftninger og selvmordsforsøg blandt børn og unge i Danmark er blevet langt mere tydeligt for den almindelige dansker. Det kan være grunden til, at flertallet har taget så godt imod disse nye regler. Vi oplever også, at forbrugerne tænker mere over, hvor mange tabletter de egentlig har brug for at have stående derhjemme”, fortæller Lise Yder, der er farmaceut på Aabybro Apotek i Nordjylland.

Med den nye pakkeløsning vil det gøre det sværere at tage valget om selvmord blandt danskere. Det er ikke længere bare muligt, at gå ned på apoteket og købe et stort pilleglas. Løsningen sætter dog ikke en stoppe for selvmordsforsøg, da det stadig er muligt for danskerne at få en recept på pilleglas, men nu kræver det mere arbejde, hvis det er den løsning danskerne vælger. Det er altså grunden til, at løsningen har reduceret i antallet af selvmordsforsøg og det er positivt.

Medicintrykket alt for højt

Formanden for lægeforeningen lægemiddeludvalg, Michael Dupont mener ifølge Politiken ikke, at det er unormalt at ældre mennesker får 10 eller flere slags medicin. Han understreger dog, at brug af medicin er blevet en helt normalt  i Danmark.

”Medicintrykket er alt for højt i Danmark. Der er slet ingen tvivl om, at mange patienter får medicin, men i høj grad kan diskutere berettigelsen af. Hvis man tænker på de alvorlige bivirkninger ved at tage medicin, så er det vigtigt, at tage hånd om problemet,” understreger Michael Dupont ifølge Politiken.

Han mener ligeledes, at man ikke kan klandre medicinalindustrien for meget, men at man derimod bør se mere indad. Det er ikke industrien, der udskriver recepterne.

Nu er der allerede blevet taget hånd om de store pakkeløsninger og løsningen er faldet på, at man er nødsagtige til at gå til en læge og få en recept, hvis man ønsker en pakke med mere end 20 stk. smertestillende. Denne løsning har allerede vist positive resultater.

Måske skal vi i fremtiden vænne os til flere løsninger lignende den nye pakningsrestriktioner for smertestillende håndkøbsmedicin. Hvem ved, måske vil det nedsætte danskernes alt for høje forbrug og dernæst nedsætte forgiftningerne i Danmark. En ting er hvert faldt sikkert, pakningsrestriktionen der trådte i kraft den 30. september 2013 har allerede vist positive ændringer og det betyder, at det går den rigtige vej for Danmark.