Hæmorider: En almindelig udbredt lidelse i Danmark. Den kan behandles!

Blandt den danske befolkning er hæmorider et ”tys tys” emne, som man ikke går og snakker med alle om. Det er måske grunden til, at langt de fleste skammer sig over, at opdage lidelsen på sig selv. Det er dog langt mere end halvdelen af alle danskere over 50 år, som har hæmorider. Derfor er det altså en meget almindelig lidelse, som rammer mange. Men hvad er hæmorider egentlig og hvordan skal man reagere, hvis man har mistanke om at man lider af denne forfærdelige lidelse?

Desværre er det langt de færreste danskere, som vil stå frem og tilstå, at de lider af hæmorider. Man skulle formode, at hvis langt flere danskere dagligt talte om deres problemer, så var det ikke nær så blufærdigt et emne. Sandheden er, at langt flere danskere lider af denne lidelse, end vi egentlig går og tror.

Hæmorider forekommer ofte hos ældre mennesker, men det betyder dog ikke, at man er fritaget fra lidelse som en yngre person. Yngre mennesker kan nemlig desværre også få hæmorider og her er det især kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel, der lider.

Udover at det rammer ældre og kvinder der går igennem en fødsel, ser man også et stigende tal blandt overvægtige mennesker. Hæmorider rammer nemlig ofte også personer, som spiser meget fed mad. Dette skyldes at den fede mad resulterer i hård afføring, som man kan have svært ved at komme af med på et toiletbesøg.

Undgå den værste årsag

Det er ikke alle mennesker, der kan komme uden om hæmorider. Nogle mennesker har gener, som gør det nemmere for hæmoriderne at opstå. Der er dog et punkt, hvor man kan forsøge at bevæge sig uden om disse. Her drejer det sig om fedme og overvægt. Fedme kan forårsage hæmorider, da det ofte kan være årsagen til hårdt afføring.

Hvis man derfor vil forsøge at bevæge sig så langt væk udenom hæmorider som muligt, da bør man holde sig langt væk fra fed mad, som kan give overvægt eller måske endda blot forstoppelse.

Kronisk forstoppelse er ofte årsagen til, at vi ser hæmorider hos overvægtige mennesker. Her kan det være en god idé, at supplere kosten med noget afførende. Det kan eksempelvis være i form af frugt eller måske noget mere medicinsk.

Lidelser man ikke kan komme uden om

Hæmorider er en udbredt lidelse blandt danskere i alle aldre. Lidelsen skyldes, at tarmslimhinden ved de underliggende blodårer bliver løse og derefter begynder at bevæge sig ud igennem endetarmsåbningen. Det kan eventuelt ske ved afføring under et toiletbesøg. Her opstår de kendte hæmorider, som hænger ud af endetarmsåbningen.

Der er flere årsager til, at hæmorider kan opstå. Det kan eksempelvis være dårlige toiletvaner, forstoppelse og almindelige fødsler for ikke at forglemme fedme og overvægt.

Selvom hæmorider er en lidelse, man ikke altid kan komme udenom, er og bliver de godartede. De kan være meget generende og give uudholdelige smerter, svie og kløe, men det er vigtigt at understrege, at de ikke er deciderede farlige og man derfor ikke kan dø af dem. Hæmorider kan i værste tilfælde forårsage blødning. Faktisk kan man inddele dem i fire sværhedsgrader:

  1. grad: Her sidder hæmoriderne indvendig og kan give en let blødning.
  2. grad: Hæmoriderne falder ud ved toiletbesøg og glider derefter tilbage af sig selv igen.
  3. grad: Denne form for hæmorider glider ikke tilbage af sig selv efter et toiletbesøg, men kan skubbes på plads med lidt hjælp.
  4. grad: Denne grad af hæmorider hænger altid udenfor endetarmsåbningen og derfor kan der ofte komme sår på disse.

Den form for hæmorider, som automatisk går i sig selv, kan efterlade små udvendige hudlapper. Dem kalder man i fagligst sprog for marisker. I modsætning til de mere alvorlige hæmorider bløder disse ikke og giver normalt ingen smerte, men gør dog hygiejnen mere vanskelig.

Følelsen af hæmorider

Der er flere forskellige måder og symptomer for lidelsen hæmorider. Hvis man kan nikke genkendende til nogle af disse symptomer, er det en god idé, at gå til lægen og få tjekket problemet. Det er bedst at få behandlet hæmorider hurtigst muligt, så man på den måde kan undgå, at de udvikler sig til en sværere grad.

  • Hvis man opdager lidt blod på papiret efter et toiletbesøg, kan det være hæmorider. Det behøver dog ikke nødvendigvis være denne lidelse, da blødning ofte sagtens kan opstå ved almindelig hård afføring.
  • Har du en irriterende svie og kløe ved endetarmsåbningen og eventuelt nogle smerter, kan der være tale om hæmorider.
  • Har du opdaget udposninger omkring endetarmsåbningen, kan dette være en begyndende hæmoride.

Det er meget vigtigt, at man ikke forsøger at gemme lidelsen væk, bare fordi man skammer sig over det. Det er en meget alvorlig lidelse, hvor man straks bør søge læge. En læge vil hurtigt kunne give en vurdering på, om det i virkeligheden er denne lidelse, du lider under og derefter udskrive en recept på noget medicin.

Der findes flere forskellige måder at behandle lidelsen på, afhængigt af hvor alvorlig graden er. Hvis man opdager det i tide kan man være heldig at slippe med simpel medicin og smørelse.

Hvis man er uheldig at opdage hæmoriderne for sent, kan en operation muligvis være nødvendig. Her kan disse fjernes ved hjælp af en mindre eller større operation afhængig af sværhedsgraden.

Et vidundermiddel mod hæmorider

Venoruton er et håndkøbsmedicin, som virker mod hæmorider. Venoruton afhjælper de synlige og mærkbare symptomer som eksempelvis blødning og inflammation inden for bare 2-4 uger. Dette håndkøbsmedicin er i kapselform og bør kombineres med en creme, som virker mod kløe og svie. Derudover kan det være en rigtig god idé at supplere med afføringsmidler, hvis det er hård afføring der er skyld i hæmoriderne.

Det er vigtigt at understrege, at man ikke bør begive sig ud i egen behandling uden man har været hos en læge og fået lavet et tjek. Det er vigtigt at man tager hånd om problemet, så snart man har den mindste mistanke og derfor får be- eller afkræftet om hæmorider er grunden til problemet.