Hej efterår, Hej forkølelse

Denne artikel indeholder reklamelinks

Kalenderen skriver efterår. Det er, for nogen, en skøn årstid. Men det er også en årstid som ofte fører til sygdom. Faktisk starter den onde cirkel i efteråret, og varer de næste 6 måneder indtil foråret og sommeren igen er over os.

Det er en svær tid, især for dem som må bukke under igen og igen for efterårs og vinter forkølelser og andre mere omfattende sygdomme.

Sommeren gode og glade vitaminer sidder stadig i vores kroppe, men gæt hvem der venter forude – forkølelse, influenza og andre sygdomme og irritationer. Nogle er heldige ikke at blive ramt, har du løst til at være eller blive en af dem, så læs med her.

Forkølelse

Det er en smitsom virus, der rammer dine øvrige luftveje, næse- bihule og svælgrummet. Næsen løber, hvilket er kendetegnet ved en forkølelse, og bihulerne er også inficeret af virussen. Det er ikke nogen farlig sygdom, og den varer som regel en uges tid. Forkølelse tager somme tider andre sygdomme i hånden, som for eksempel influenza.

Forkølelse kan ramme alle folk, men forekommer hyppigst hos børn. Den kommer snigende i efterårs og vintermånederne, hvor man gennemsnitligt er forkølet to eller tre gange om året.

Hvorfor bliver man forkølet?  Hej_efteraar--intext (2)

Du smittes af en virus, hvor der er flere end 100 forskellige vira, som forårsager forkølelsen. En person er forkølet, også smitter den en anden person osv. Virusserne overføres via de dråber der kommer ud, når man nyser eller hoster. De kan også blive overført med berøring, hvis man lige har hostet i hænderne, og derefter giver hånd til en anden. Berøringsmetoden er oftest skyld i forkølelsen, og derved den mest almindelige smittemåde.

Forkølelsesvirussen er en sejlivet en. Den kan sidde på huden i flere timer, og derfor er det enormt vigtigt, at få vasket sine hænder flere gange dagligt, især efter man har pudset næse eller hostet ned i sin hånd. Hvis ikke man husker, at vaske hænder regelmæssigt, når man er forkølet. Så risikere man, at der er flere, der bliver det også. På den måde kommer man ind i en ond cirkel, hvor man kan blive smittet igen og igen.

Der kan gå nogle dage, fra man er smittet, til man mærker til sygdommen. Hvis man er forkølet, smitter man allerede dagen inden man selv ved det. Man smitter igennem hele forkølelsesforløbet og til sidste eller dagen efter det er stoppet. Smitten er selvfølgelig mest udtalt i starten, hvor man nyser, hoster og pudser næse konstant.

Forkølelse føles ikke rart for nogen. Det begynder som regel med ondt i halsen eller synke besvær. Så opstår der kilden i næsen og en masse nys tilkommer. Næsen begynder at løbe, først meget tynd udbytte, som med tiden bliver mere og mere fast og kan blive meget grønt. Du får svært ved at trække vejret gennem næsen pga. snot, men også fordi næsens limhinde hæver op. Du kan også få trykken for ørerne og hovedpine. I starten kan du have en smule feber og utilpashed. Det er en god idé at investere i en næsespray, som kan lindre hævelsen af næsens slimhinde og derved letter vejrtrækningen. Har du ondt i halsen også, så kan man bruge sugetabletter, som hæmmer virussen. Det er altid godt at have lommeletter i tasken, da disse ikke ødelægger din hud ligeså meget som andet papir.

Hej_efteraar--intext-(1)

Undgå forkølelsen

Det kan være meget svært at undgå forkølelse, da den er en del af årstiderne efterår og vinter. Og især fordi mange rammes af denne virus, og glemmer af holde hånd hygiejnen i orden, bliver det endnu svære at undgå sygdommen.

Der er dog stadig flere råd, for at undgå forkølelsen.

  • Undgå at røre dig selv i ansigtet efter berøring med forkølelse
  • Undgå kulde i lang tid, da det afkøler dele af din krop
  • Undgå at være i rum med mange mennesker
  • Hold god afstand til forkølede mennesker
  • God håndhygiejne om du er forkølet eller ej
  • Luft ud, der må bare ikke blive for koldt

Udluftning

Udluftning er meget vigtigt. Ikke kun ved sygdom, også resten af året. Et sundt indeklima holder bakterier, virusser og støvmider væk, og det betyder, at en god udluftning sikre et sundt indeklima. Luft gerne ud hver dag cirka 3 gange i 5 til 10 minutter med gennemtræk. Alle døre i huset skal være åbne, så luften kan komme ind i alle rum. Åben evt. vinduer i flere rum, så der rigtig kan blive gennemtræk og udluftet.

Start efteråret med en udluftnings og rengørings weekend, hvor alt bliver endevendt og hvor huset rigtigt bliver luftet igennem. Det vil være en god start på at undgå diverse bakterier. Og hvis det skal være helt godt, så skal du sikre dig, at indeklimaet i dit hjem har en luftfugtighed på 40-45 %.