Hjælp jeg har fået strækmærker!

Denne artikel indeholder reklamelinks

Hvorfor får man strækmærker?

Strækmærker er et stort problem for mange, især kvinder. Men hvorfor får man strækmærker, og kan man slippe af med dem igen? Det er ikke specielt pænt eller sexet at have strækmærker på kroppen, men til gengæld er det virkelig normalt. Derfor er det rigtig ærgerligt, at mange ser strækmærker som noget u charmerende og får dårlig selvværd på grund af det.

Hvad er strækmærker?

Strækmærkerne kan forekomme på alle mennesker store som små, i større eller mindre grad. Det er en form for dannelse, der sker i huden. Strækmærker er ofte en affarvet nuance, lilla eller blå med tendens til at falme og lysne med tiden. De opstår, når yderhuden revner. Det er læderhuden, som består af et tykt bindevævslag, som gør huden stærk og elastisk.

Strækmærkerne vil med tiden blive mindre og mere ”venlige” at se på, men de forsvinder aldrig. I det fleste tilfælde ser man strækmærker hos vægtløftere, teenagere og gravide kvinder. Men alle kan få strækmærker.

Hvor kommer de fra?

Strækmærker kommer fordi huden ikke længere kan følge med. Derfor spiller netop huden er stor rolle, når man snakker om strækmærker. Strækningen er dog ikke alene årsagen til mærkerne. De kan dannes hvor som helst på kroppen, men der er størst sandsynlighed for, at de opstår de steder på kroppen hvor du har mest fedt.

Her opstår strækmærkerne på almindeligvis:

  • Overarme
  • Underarme
  • Bryster
  • Omkring navlen – bughulen
  • Hofter
  • Baller
  • Inderlår
  • Yderlår

Disse steder, er almene steder for strækmærker. Det skyldes, at der på disse punkter er eller dannes det største mængde fedt, altså opbevaringen af fedt.

Når der opstår for meget fedt under huden, er huden nødsaget til at strække sig. Sker det, at der kommer mere fedt på din krop meget hurtigt, kan huden ikke længere følge med, og derfor opstår strækmærkerne. Det kan ske i puberteten, hvor du vokser hurtigt. Ved vægtøgning f.eks. graviditet og ved hurtigt vægttab.

I disse situationer kan din hud ikke følge med, og det skyldes hormoner i kroppen. Hormonerne afskære bindevævscellerne i at udvikle kollagen og elastin-fibre. Dette er to meget vigtige faktorer, når huden skal holdes spændt og vokse hurtigt. Konsekvensen af denne situation er, at huden mangler sin støtte materiale, når huden er udspændt. Derefter knækker fibrene i bindevævet. Det sker også fordi huden ikke er forbedret på, at den ændres i formen, når den skal udstrækkes. Hvilket resulterer i, at huden revner og der kommer et strækmærke.

Går de aldrig væk igen?

Strækmærker kommer for at blive! De knækkede fibre i bindevævet kan ikke genopbygges eller heles. Dog kan de med tiden falme og blive mindre fremtrædende. Der findes endnu ikke nogen mirakelkur mod strækmærker. Da man ikke kan fjerne strækmærkerne helt, tager alle former for behandling af problemet udgangspunkt i at mindske synligheden af strækmærkerne.

Hvis du gerne vil undgå eller mindske strækmærkerne, så er det en god idé, at bruge en masse fugtgivende creme. På den måde blødgøres huden, og den holdes mere elastisk og smidig. Især en fed creme eller olie kan gøre underværker.

En god løsning kan også være at øge sit indtag af C-vitaminer. De har en væsentlig betydning for produktionen af kollagen i huden, som er et fibrøst protein stof, som spiller en vigtig rolle sammen med elastin, som sammen danner bindevævet.

Huden vil også have godt af en varieret kost, som bl.a. indeholder essentielle olier f.eks. fiskeolie og kæmpenatlysolie. Også E-vitaminer er gode for huden heriblandt, jod, svovl og zink. Disse er også med til at holde din hud sund og rask.