Hjælp til selvhjælp til dine stakkels fødder

Denne artikel indeholder reklamelinks

Fødderne kræver ofte meget mere kærlighed, end den vi oprigtigt giver dem. Det resulterer ofte i, at vi får svære problemer med dem. Herunder kan der være tale om både svære problemer og mindre problemer så som, vabler, ligtorne og hælrevner.

Man kan spørge sig selv, hvorfor det er så let, at få diverse problemer med fødderne. Svaret ligger nok ganske enkelt i, at vi giver dem alt for lidt kærlighed og omsorg. Men hvad kan man egentlig gøre, for at forebygge alle disse forskellige problemer, som opstår omkring fødderne?

De ømme vabler

Vi kender dem alle sammen, vablerne, som ofte opstår på fødderne en varm sommerdag. Men hvad er vabler egentlig og hvorfor opstår de?

Vabler er skader på huden, som kommer, når huden udsættes for en vedvarende friktion eller et tryk over længere tid. Typisk får vi vabler af fodtøj som nye sko eller stiletter. Vablerne opstår, fordi proteinerne i hudens epidermiske lag og den nedre membranzone direkte mister evnen til, at kunne cirkulere. Derved sker der en intercellulær spalte, som derved fyldes op med serum og lymfe fra de omkringliggende kar. Dette er det, vi kender som en spændt og øm vabel.

Ofte mærker vi vablerne som meget smertefulde og de mærkes ofte meget mere ømme end den egentlige størrelse af dem. Det kan i mange tilfælde resultere i, at vi derefter vil være mindre fysiske aktive. Smerten kan nemlig være så uudholdelig, at vi næsten ikke orker at gå på fødderne.

Der er ingen grund til frygt, for vabler kan både forebygges og heles ganske nemt og hurtigt. Hvis man i forvejen ved, at man har nemt ved at få vabler, det kunne eksempelvis være ved et par nye sko, så er det en god idé, at investere i noget brugbart og godt vabelplaster. Det er vigtigt, at det vabelplaster du køber er baseret på hydrokolloid-teknologi, som vil give en optimal og hurtig heling. Hydrokolloid-teknologi absormere lymfevæsken og sikrer dermed et godt og fugtigt helingsmiljø ved det udsatte opråde. Disse specielle plastre er både hypoallergene og vand-, smuds- og bakterieafvisende og er derfor optimale for en sund hud. Derudover virker disse også trykaflastende og vil kunne lægge en meget effektiv dæmper på den uudholdelige smerte fra det øjeblik du sætter det på foden. Det er vigtigt, at du skifter det ofte, men lader det sidde på i flere dage for at få den optimale effekt.

De uudholdelige ligtorne

Det er de fleste danskere, som har oplevet problemet med ligtorne. Dog er det langt fra de fleste, som rent faktisk ønsker at erkende dette problem. Det er et alvorligt problem, hvor man absolut bør gribe til handling.

En ligtorn er en lokaliseret fortykning af huden. Den opstår af vedvarende tryk eller en direkte friktion på et helt bestemt område. Typisk forekommer dette problem ved brug af nye og smalle sko. Grunden til at ligtorne opstår, er, at huden forsøger at beskytte sig mod det udsatte tryk ved at overproducere hudceller og derved skabe et hårdere lag af sammenpresset cementagtig hud. Nu opbygger kroppen en dannelse af nye hudceller i det udsatte område, men det gør desværre kun problemet værre. Hvis foden gentagende gange efter denne nye dannelse af hudceller forsættes med at blive udsat for tryk, tvinger den de døde hudceller ind i en kegleform, som derved skubbes dybere ned i hudlagende. Til sidst vil denne kegle nå nerveenderne og resultatet af dette vil være smerte. Derudover kan der i værste tilfælde opstå småblødninger omkring de dannede ligtorne.

Problemet er alvorligt og derfor bør man absolut gribe til handling. Selv en behandlet ligtorn vil komme igen, hvis årsagen får problemet ikke fjernes. Men det er dog muligt, at komme til bunds og slippe af med problemet.

Hvis problemet er opstået på grund af sko, er det en god idé, fremover at vælge sko med mere bredde. Man kan anvende hydrokolloid-baserede plastre, som samtidig er udviklet specielt til ligtorne. Disse plastre vil kunne danne en stødpude og dermed minimere det direkte tryk på selve ligtornen. Det vil derfor give en øjeblikkelig smertelindring. Plastret vil derudover også danne et fugtigt miljø, som også vil kunne blødgøre ligtornen og stille og roligt fjerne den.

Det er en god idé, at søge en læge, hvis man er i tvivl om, om det er en ligtorn, man har fået. Der er flere årsager til, hvornår du egentlig bør søge læge:

  • Hvis ligtornen er meget smertefuld eller betændt
  • Hvis man har diabetes eller dårligt blodomløb
  • Selv ganske små skader på foden kan føre til, at man kan få et åbent, infektiøst sår, som kan have svært ved at hele.

Hælrevner i den hårde hud

Det er nok langt de færreste mennesker, som er klar over dette problem. Det skyldes måske ofte, at langt fleste mennesker dagligt kigger på deres fødder.

Hælrevner er revneformede åbninger i den hårde hud, som vi har under eller omkring fødderne. Ofte har vi hård hud på den bagerste underside af hælen i en halvmåneform. De øverste kanter på revnerne er hårde og kan være dybe ind i hudens levende lag. De kan faktisk være så dybe og alvorlige, at de kan bløde.

Disse hælrevner skyldes ofte, at huden er tør. De kommer ofte, hvis man står op i længere tid, eller hvis man er overvægtigt og foden udsættes for overlast. De kan også forekomme, hvis man anvender sko uden hæl. Det vil sige, at foden derved ofte slipper skosålen for hvert skridt. Derved får foden et lille stød, hver gang den sættes i jorden igen.

Der findes både alvorlige og mindre alvorlige hælerevner og nogle af dem kan være så smertefulde, at hvis ikke de får den rette behandling, så kan de blive inficeret. Heldigvis er der behandling for hælrevner uanset, hvor alvorlig en grad de er i.

Til at behandle hælrevner anvender man hælplastre, som er hydrokollid-baseret. De kan både lindre og hele de tørre områder på fødderne. Plastrene danner en pude og skaber derved et optimalt fugtigt miljø, hvor foden kan få ro til at hele igen. Derudover skjuler disse plastre også de grimme revner. Det er vigtigt, at man lader plastret sidde i helt op til 3-4 dage.

Hvis man har særligt sprukne og tørre hæle, så kan man forebygge hælrevner med en helt speciel hælcreme, som giver fugt og lindre. Man skal især forsøge at gå efter en creme med en kombination af mælkesyre urea som eksempelvis Compeed Fodcreme til hælrevner. Denne unikke kombination vil nemlig blødgøre, exfolierer og stimulere dannelsen af nye hudceller. Derudover vil den øge fugtindholdet og minimere fordampningen af fugt fra huden, uden at det vil blokere porerne.