Om ikke så længe springer bøgen ud, og foråret begynder så småt at titte frem. Det mildere vejr lokker folk ud af deres huse og ud i naturen, og især når sommeren kommer, kan vi danskere jo næsten ikke holde os indendørs.
Så snart foråret kommer, begiver vi os ud i skovene, vi får fodboldstøvler på og sparker til bolden, og vi finde naturperlerne spiser en madpakke i naturen.
Al den kontakt med naturen er dejlig, men den indebærer også en risiko for nældefeber, som kan være utroligt irriterende.
Her kan du læse lidt mere om nældefeber, og hvad man kan gøre ved det, så du forhåbentlig kan undgå at blive ramt.
Årsagen er ukendt – for de fleste
En lidt spøjs ting ved nældefeber er, at den i langt størstedelen af tilfældene ikke rigtig kan spores tilbage til noget. Det er simpelthen uvist i mange tilfælde, hvad det er, der har udløst nældefeberen, og det gør den jo lidt svær at forhindre fuldstændigt.
Det er estimeret, at omkring 15-20 procent af befolkningen på et eller andet tidspunkt vil opleve at blive ramt af nældefeber. Det er altså helt normalt at blive ramt.
Nældefeber er i de fleste tilfælde også relativt harmløst, selvom det er irriterende. Nældefeberen kan gå hurtigt over, men i visse tilfælde kan den var i flere uger eller længere, og så kan det have en betydelig påvirkning på den ramtes liv.
Nogle af de kendte årsager til nældefeber er blandt andet infektioner, reaktioner på medicin, mad eller drikke og allergi.
Allergi er dog ikke et krav for at reagere på nogle af de mere kendte allergener som græs og pollen, da ikke-allergikere også kan få nældefeber af dette i nogle tilfælde.
Behandlingen er oftest simpel
Er man blevet ramt af nældefeber, er behandlingen oftest simpel nok. Nældefeber er en allergisk reaktion, og den bliver behandlet på samme måde.
Derfor skal man have antihistaminer, for at bekæmpe nældefeberen. Det er produkter som Benadryl og lignende, der indeholder disse antihistaminer, der skal bruges.
Egentlig er histaminer signalstoffer, som siger til kroppen, hvordan den skal reagere, og antihistaminer blokerer faktisk bare for, at signalstofferne når de receptorer, der fremprovokerer den fysiske reaktion, man oplever.
Produkter som Benadryl behandler så at sige ikke selve reaktionen, men de blokerer for det signal, der giver tegn til kroppen om at reagere.
Vær særligt opmærksom på bestemte ting
Hvis man oplever, at ens nældefeber kan spores tilbage til en bestemt årsag, skal man selvfølgelig være opmærksom på det. I nogle tilfælde – eksempelvis hvis nældefeberen er udløst af medicin – bør man søge læge for at få den rette vejledning i forhold til alternative præparater eller noget til at holde nældefeberen nede med.
Derudover bør man være meget opmærksom, hvis nældefeberen forårsager hævelse i munden eller på læberne, og hvis det påvirker vejrtrækningen.
Kan man se, at nældefeberen er skyld i hævelser i underhuden, bør man søge lægehjælp med det samme – ligesom med hævelser i munden og åndedrætsbesvær.