Hvilken behandling fortjener fødderne?

Denne artikel indeholder reklamelinks

Fødderne er en stor del af din krop. Uden fødder bliver det meget svært, at leve et normalt liv. De er vores følgesvende, og vores faste ståsted hele livet igennem.

Alle fødder er forskellige, ligesom mennesker ikke er ens. Nogle elsker fødder andre kan ikke fordrage dem. Sådan er det med stort set alting. Nogle fødder er store andre er små, men som regel passer foden til vores krop.

Tæerne spiller også en stor rolle. I storetåen ligger f.eks. balancen. Uden storetæer ville det være meget svært, at holde balancen når man går. Desværre er vi ikke alle sammen lige gode til at pleje vores fødder. De fortjener vel at have det godt. De fleste fødder er lukket inde i et par sko dagen lang, så hvorfor ikke forkæle dem engang imellem? Det både rart for dig og virkelig godt for dine fødder.

I denne artikel kommer nogle gode råd, til forskellige fod sygdomme og god pleje til dine fødder.

Nedgroede negle

Det gør virkelig ondt, og mange har dette problem. Nedgroede negle er en lidelse, hvor neglens siderande gror ind i huden. Det er et meget alvorligt problem, som man bør gøre noget ved, dels for at slippe for smerterne, men også for at undgå følgerne af det. Hvis siderandene trykkes hårdt mod tåen, kan det føre til hårdhud, ligtorne, sår og infektioner.

Døjer du med nedgroede negle, så bør du nok kigge på dit fodtøj. Forkert fodtøj kan gøre meget skade på dine negle. Hvis tæerne bliver klemt sammen nede i skoen, og faktisk overlapper hinanden, vil neglene gro lodret ned i huden.

Det er oftest neglene på storetåen, som bliver nedgroet. Det skyldes næsten altid fodtøjet, idet storeståen bliver bøjet ind mod de andre tæer.

Forkert negleklip kan også være eller blive årsagen til dine nedgroede negle. Klipper du neglene helt ned i siderne, lader du kødet, tåens blomme, vokse op foran neglen. På den måde vil neglen trykke sig ind i kødet, når den vokser ud. Og når neglene skal klippes igen, laver man typisk den samme fejl igen. Det hjælper, at klippe neglen sådan, men kun indtil neglen vokser ud igen, og der varer som regel kun et par dage. Det giver en frygtelig smerte, og er en ond ond cirkel at komme ind i.

Man kan få en bøjle på negle, som trækker   neglen ud fra kødet, og derved forsvinder smerterne. Dog skal fodtøjet stadig ændres til noget mere behageligt for fødder og tæer.

Hårdhud

Dette er bare en lille del af yderligere problemer, man kan få med sine fødder. Hudens opbygning betyder meget, for forklaringen af hårdhud og ligtorne.

Huden er det yderste lag på kroppen. Huden har til opgave, at beskytte vore legemer, som en slags væv. Der er tre former for hud, overhud, læderhud og underhud. Der er ikke mange, som ved dette, og derfor opfatter vi huden, som den tynde overhud.

Du har sikkert prøvet, at have hård hud på hænderne. Det kommer lyn hurtigt, hvis man laver noget i haven eller skruer i noget. Det samme sker på fodsålerne. Hvis dine fødder kun har normale belastninger, vil din hud være blød og jævn som normal hud. Hvis huden derimod bliver overbelastet reagere huden ved at danne et tykkere lag hud, som er forhornet og stærkere end dit normale hud. Det er en normal reaktion fra naturens side, at danne hårdhud.

Du kan nemt holde dit hårde hud nede, og det bør du gøre, hvis du døjer meget. Hvis ikke man holder sine fødder vedlige med hensyn til hårdhud, kan der komme sår på. Det sker, fordi det hårde hud bliver provokerende og trykker ind i læderhuden og underhuden. Trykket gør at der går hul på blodkarrene, og derved kommer der sår. Dette skal selvfølgelig behandles hurtigt, da der kan gå infektion i, og såret bliver større, hvis ikke man handler.

Ligtorne

Hvis dine fødder bliver belastet mere end hvad godt er, så kan du risikere at få ligtorne. Det kommer på små hudområder og bliver meget store. De dannes ved hjælp af hornstof og celler i massevis, som alle vokser mod hudoverfladen. Men fordi du går på den overflade, bliver hornstoffet trykket sammen til en hård, tyk klump. Klumpen trykkes ind mod huden, når du går på den eller hvis din sko er for smal. Det er en lidelse og kan gøre rigtig ondt. Det bør behandles med det samme, for at undgå flere smerter og infektioner.

Neglesvamp

Neglesvamp er endnu et normalt problem hos oNeglesvamp---intexts mennesker. Det kommer fra infektionen dermatrofytter, som er en slags svamp.  Det kan opstå i neglen eller ved ubehandlet fodsvamp, som kan brede sig og vokse ind i neglene.

Du kan se på dine negle, hvis der er svamp i dem. De får en hvidlig belægning oven på neglen. Dertil kan neglene blive tykkere, misfarvet og opløse.

Hvem får neglesvamp? Alle kan få neglesvamp. Dog ses det ofte ved folk, der går meget i kondisko eller gummisko. Det kan være sportsudøvere eller nogle der pga. arbejdet skal gå i gummisko dagen lang.

Neglesvamp bør behandles. Du kan selv sørge for, at vaske fødderne dagligt, og lad dem tørre ordenligt inden du tager strømper eller sko på. Man kan også bruge bomulds- eller uldsokker og huske at skrifte dem en gang om dagen, for at sikre at foden ikke er fugtig. Dertil kan man undgå fodtøj i kunstmaterialer, sandaler og læderfodtøj. Du kan også købe en pudder, som du drysser i skoen, og derved forbliver foden tør.