Hvordan fejre du 1. søndag i advent?

På søndag er det 1. søndag i advent. Hvad betyder advent egentlig og hvor stammer det fra? Mange holder advent, fordi det er en tradition, men nogle gang glemmer vi, hvorfor vi egentlig fejre det.

Jul og advent foregår i december måned, også selvom butikkerne begynder på juleslik og julepynt allerede kort efter efterårsferien, som ligger omkring uge 42. I de fleste hjem begynder julen først den 1. december, hvor der bliver pyntet op med nisser og julelys. Lige bortset fra, hvis den 1. søndag i advent ligger som i år, den 29 november. 1. søndag i advent er nemlig også en start på julen. Men hvad betyder advent?

I denne artikel kan du læse om advent og hvad adventstiden er. Der kommer også nogle gode forslag til hvilke ting man kan lave den 1. søndag i advent.

Oplevelser,-1.-advent--intext_1Hvad er advent?

Advent kommer af latin, hvor det hedder ”Adventius Domini”, hvilket på dansk betyder ”Herrens komme”. Advent er en slags forberedelsestid til juleaften, og det afspejler sig bl.a. i de mange julesalmer, hvor Gud lover menneskerne at de får en frelser. Adventstiden er altså et tegn på og en forventning om Jesus’ fødsel.

Adventstiden kaldes også det kirkelig nytår. Det var oprindeligt en faste- og bodstid, hvor man forberedte sig på Jesu fødsel ved at fejre det før tid. Det kirkelige nytår starter den 1. søndag i advent, og her er salmen ”Vær velkommen, Herrens år” en fast salme til gudstjenesterne rundt i landet.

Adventstiden dækker over de 4 sidste søndage op til juleaftensdag, som betegnes som Jesu fødselsdag.  1. søndag i advent falder altså i mellem den 27. november og den 3. december. Den 4. søndag i advent kan falde på juleaften, hvis denne er en søndag.

Hvordan fejres advent i dag?

Adventstiden var meget kirkelig, og man mente at denne tid skulle bruges til at bede og lade mentalt op til de mange glæder julen tilbyder. Dog er det i dag blevet overskygget af julestress, juleforberedelser og de mange hyggelige stunder og arrangementer der forekommer inden jul.

Adventssange synges næsten kun i kirkerne i dag, og vi danskere er ikke så gode til at gå i kirke. Dog er julen den tid på året, hvor kirkerne er mest fyldt op. Trods det har mange danskere en Oplevelser,-1.-advent--intext_2adventskrans eller dekoration stående i hjemmet.

Adventskransen eller dekorationen består af fire lys, og kransen er ofte af grangrene. De fire lys symbolisere de fire søndage i advent. Den 1. søndag i advent tændes det første lys. Den 2. søndag i advent tændes nummer to lys osv. Nogle lader lysene brænde ned på dagen, mens andre spare på det, så alle fire lys kan brænde sammen den 4. søndag i advent.

Adventskransen bruges i næsten alle danske hjem i dag, men historiemæssigt er det stadig en forholdsvis ny skik. Den blev udbredt efter besættelsen i 1940’erne, hvor lys og lys-symbolikken fik en helt ny og ekstra betydning i Danmark.
Siden da er der kommet flere traditioner til den 1. søndag i advent. Bl.a. har mange byer indført, at byen største juletræ skal tændes denne dag. Det gør man fordi den 1. søndag i advent, for mange betyder, at julen for alvor starter. Herefter begynder julegaveindkøb, julefrokoster og arrangementer anmas.

Oplevelser,-1.-advent--intext_3I mange hjem har man også valgt, at indfører advents gaver. Så får man en gave for hver søndag i advent. Nogle bruger også pakkekalender, hvor man får en gave hver dag. Det er en lille opvarmning til juleaften, hvor der i mange hjem slet ikke er plads til alle julegaver under juletræet.

Hyggelig 1. advent

Den 1. søndag i advent er som sagt starten på julen og december måned. Hvad laver man så denne dag? Falder den 1. søndag i advent som i år, inden december starter, så skal man helt klart hygge sig med at pynte til jul. Frem med julepynten og på med noget julemusik også skal der pyntes til jul. Har man allerede pyntet, fordi man ikke kan vente, så kan man tage familien med i skoven og samle ind til juledekorationer.

Falder dagen efter den 1. december, hvor man normalt pynter op til jul, så kan man bruge dagen på at gå i kirke, lave julekonfekt og julesmåkager, spille spil eller lave andre hyggelige ting, sammen med sin familie.

Rigtig god jul 🙂