Hvordan finder man den rette pære?

hvilken paereVi lever i en verden, hvor der bor rigtig mange mennesker. Vi forurener hver især rigtig meget, og produktioner og forskellige brancher hjælper med. For at nedbringe CO2-uslippet, og for at redde jorden laver vi en masse forskninger og udviklinger, der skal hjælpe med at nedbringe dette udslip. Dertil gør vi en stor indsats for, at spare penge på forskellige områder bl.a. strøm, vand og varme, det handler dog ikke kun om penge, men mest om netop at nedbringe alle disse store energiposter.

Når det kommer til at spare både på energi og forbruget, er vi alle sammen ved at være en del af det i Danmark. Vi investere i forskellige produkter og energikilder, som på længere sigt betaler sig selv hjem eller giver os flere penge.

Det er en udvikling vi er glade for, og som skal fortsætte for det komme til at gavne jordens- og vores levetid. I denne artikel prøver vi at finde hoved og hale i de mange pære, for hvilke er gode og hvordan finder man overhovedet den rette pære?

Belysningens formål

Vi har brug for kunstig belysning i alle rum, men det er forskelligt hvor meget man opholder sig i rummene og hvad man laver der. Derfor skal du købe dine pære efter, hvilket behov du har i de forskellige rum. Der er meget forskel på pærer både i udseende, lysstyrke, strømforbrug og farve.

Imellem alle disse pæretyper vil du løbe på nogle, som hverken holder længe, bruger alt for meget strøm, og oveni dette levere et virkelig dårligt lys.

Det vil vi gerne undgå, for pærer er ikke billige – og vi vil gerne gavne naturen, nedbringe CO2-udslippet og få et lavere energiforbrug. Derfor skal du være omhyggelig, når du køber nye pærer til dine lamper.

LED- og sparepærer

hvilken slags paere skal man vaelgeVil du, ligesom næsten alle andre danskere, gerne spare på energiforbruget og økonomien. Du skal derfor gå efter sparepærer eller LED. Disse bruger 4-5 gange mindre strøm end de gamle normale halogenpærer, plus de holder længere. Halogenpæren holder i ca. 2 år, hvorimod LED pæren holder helt op til 10-15 år.

Farvegengivelsen betyder meget, og her er det en god idé, at går efter pærer med en Ra på minimum 90 og en kelvin på omkring 3.000. Du skal ikke længere kigge efter watt, men i stedet Lumen.

I mange hjem er det manden i huset, der står for at købe pærer til lamperne. I dag er det dog mere og mere almindeligt, at være enlig og derfor bør man gå en smule op i, hvad de enkelte pærer kan og står for.

Her kommer en lille guide til de forskellige udtryk, og hvad de hver især betyder.

Ra – Er farvegengivelse. Går fra 0-100, hvor 100 er det perfekte lys som kun solen kan levere. Under 80 er rimelig dårlig. Hold dig der for til pærer over 80, og gerne mellem 90-99.

Kelvin – Er farvens temperatur, og er pærens lysfarve. Kelvin går fra 1.500 til 8.000 og er inddelt i farverne gylden, varm hvid, kold hvid osv. Gylden og varm hvid ligger mellem 2.500 og 3.000 – disse bruges i hjemmet og har en meget behagelig farve. Varm hvid og hvid ligger mellem 3.000 og 4.500 – bruges oftest i butikker, på kontorer og er et aktivitets- og arbejdspræget lys. Hvid og dagslys ligger mellem 4.500 og 6.000 – de er meget kraftige og bruges kun i butikker, værksteder og i landbrug.

Watt/Lumen – Er det energiforbrug lyskilden har. Ved energibesparende lyskilder er man nu gået over til at kalde det Lumen, som er et udtryk for den mængde lys den spare- eller LED pæren bruger og dermed udsender.

Vigtige ting du skal kigge efter ved købet:

Tjek farvegengivelsen, hvilken lysfarve pæren udsender (Kelvin), gå efter en pære med lang holdbarhed (sparepærer eller LED), hvor meget lysstrøm bruger pæren (Lumen) og til sidst tjek pærens energiforbrug.

Spørg i butikken om pæren kan byttes, hvis du ikke er tilfreds med udfaldet af pæren, altså hvis den ikke lever op til dine behov. Ellers er det altid en god idé, at spørge i butikker, hvor medarbejderne ved noget om de forskellige ovenstående ting omkring pærer. Det kan være i en lampeforretning.

Vær sikker på, hvilken størrelse pæren skal have – der er forskel på sokkel og dimensioner. Har du dæmper på din lampe, skal pæren også kunne dæmpes, hvilket sætter endnu et krav til din pære.