Hvornår starter foråret i Danmark egentligt?

Denne artikel indeholder reklamelinks

faa svaret paa den danske foraarKalenderen siger forår, men temperaturen, solen og vejret er ikke helt enige endnu. Handler det mon om, at komme i forårshumør? Eller er det blot sådan naturen er – hvem burde have ret, kalenderen eller naturen?

Foråret kommer, når det står på kalenderen og når sommertiden starter igen – det er i hvert fald vores opfattelse og definition af, hvornår det er forår i Danmark.

I denne artikel kommer vi ind på flere af de bud, vi danskere, metrologer og andre videns folk, der er givet på, hvornår foråret egentlig har indfundet sig i vores danske land. Dertil kan du læse om, hvad foråret bringer os, og få gode idéer til, hvad man kan lave og forberede gennem foråret.

Naturens udspring

Efter en lang, kold og mørk vinter er det vi trænger allermest til – lys og varme. Vinterens mørke og triste vejr har en påvirkning på vores humør og vores måde at leve på. December er især en tid, hvor usunde sager finder vej til hverdagen – mest på grund af julen og de mange traditioner der er forbundet derved.

naturens udspring bringer lys og energiGrundet vores særlige lyster i den mørke tid, ved vi at i det nye år, skal der laves om på levestandarten og livsstilen. Derfor vælger mange ”januar-kuren”, og prøver at kæmpe sig af med de kilo der er kommet på i årets løb. Det er ikke altid det ender med at blive en succes, mest fordi overskuddet ikke er der. Det laver foråret om på, nu er der igen gang i slankeprocessen. Bikinien, shortsene og toppene skal findes frem, og det gode vejr, solen og lysten til at komme ud hjælper os.

For netop det positive ved foråret rammer os nu, for forår hænger sammen med lys, varme og positivitet. Det er den logiske definition på, hvornår det er forår. Solen og dens varme er et tegn, og efter jævndøgnet kan vi se frem til længere dage grundet mere dagslys og mindre nattemørke.

I Sverige ser de anderledes på foråret, som for dem først starter, når der har været 7 dage over 0 grader i streg. Nordmændene kræver noget helt tredje af foråret, nemlig at temperaturen skal være over 0 grader, men under 10 – dog skal temperaturen også være stigende. En mere kringlet definition finder vi ikke.

Vores egen definition, hvis kalenderen ikke tæller er, når nattefrosten for alvor er ovre, så er det forår i Danmark. Det betyder også, at vi må vente lidt endnu på foråret, da vi stadig har nætter og tidligere morgener med frost.

Er du klar til foråret?

foraarets syslerDer er mange ting man kan give sig til, nu hvor vejret er på vej til at blive både varmere og lysere. Det kan være alt lige fra forårsrengøring i huset, hvor alt skal endevendes eller haven der trænger til at blive gjort forårsklar. Er du den heldige ejer af et sommer- eller kolonihavehus, så har du masser af se til. Det er nu vi maler stakit, sår kartofler og andre grøntsager i haven, samt en masse andre praktiske ting i haven.

Det er også denne tid på året, hvor vi skal se, hvor meget varme vi har brugt i løbet af vinteren. Har vi mon investeret forkert, eller bør vi investere bedre til næste vinter. En ting der helt sikkert er, at vi skal gøre miljøet bedre, og derfor kan en varmepumpe eller en luftsolfanger hjælpe dig, der har brug for en smule varme hele året rundt i din kolonihave eller dit sommerhus være en fantastisk investering.

I fremtiden skal vi gøre endnu mere for den skønne jord vi lever på, især hvis den skal føres videre til de kommende generationer. Hjælp naturen og gør en forskel. Du bliver grønnere, og det vil kunne ses på dit sommerhus, kolonihaven eller andre fugtige rum, at indeklimaet bliver langt bedre, hvis du erstatter eller tilføjer varme fra gode og miljøvenlige varmekilder.