I hvilket rum har du mest privatliv, og betyder indretningen noget der?

Denne artikel indeholder reklamelinks

fornyelse-af-badevaerelset-top

Der findes mange forskellige huse – små, store, høje, lave, skrå, runde, firkantede osv. Ikke ret mange er ens, dog bliver nogle boligbyggerier som blokke, høj- og rækkehuse lavet ens, men indretningen vil aldrig være det samme, fordi det afhænger af de personer der flytter ind.

I et almindelig hus, er der flere rum. Som regel vil der være entré, stue, køkken, et værelse og et badeværelse. Det er de rum der mest nødvendige for os. Dog kan det lade sig gøre, at bo i en etværelses lejlighed, hvor alle de normale rum bliver slået sammen til et rum, og kun toilettet er for sig.

I denne artikel sætter vi fokus på det rum, hvor du tilbringer mest tid alene og nøgen, og hvor du får fysisk og psykisk velvære.

Boligens historie

Mennesker har altid badet, nogle af hygiejniske årsager, andre gjorde det grundet deres sociale værdighed eller region, og til sidst var der nogle der gjorde det af medicinske grunde, hvor de brugte badet som en kur mod sygdomme.

I middelalderen blev hygiejne og det at bade en del af hverdagen, men det foregik ikke i de private hjem. Der blev anlagt badestuer forskellige steder i byerne.

Det var først i 1850’erne det blev mere normalt at bade hjemme, og i anledningen af at det første vandværk blev grundlagt i København i 1859, kunne de private boliger få vand på badeværelset. Det var dog ikke mange der havde varmt vand i hanerne, og badeværelset kom først rigtig frem i 1930’erne. Her kom sociale boligbyggerier frem, og der skulle være plads til både bruser, badekar og toilet.

fornyelse-af-badevaerelset-1Den strenge hygiejne

Førhen var rummet bare et praktisk rum, hvor hygiejnen altid skulle være i top. Billedet af badeværelset var meget koldt, klinisk og trangt – hvilket har ændret sig meget i dag. Indretningen og æstetikken betyder meget, og vi begynder at bruge rummet på andre måder.

I dag skal det være rart at være på badeværelset, og flere benytter rummet til renselse af både krop og sjæl. Her kan man være i fred, og det har kroppen og hovedet brug for engang i mellem.

Derfor bliver der overvejet, når der skal bygges eller renoveres, om hvorvidt toilettet og badet skal være i det samme rum. Bør man i virkeligheden adskille de to funktioner? Badet bruges ofte morgen eller aften, mens toilettet bruges hele dagen. Toilettet skal derfor være centralt, mens badet sagtens kunne placeres ved soveområderne.

Den gode indretning

Der skal være godt med plads omkring saniteten. Badeværelset består oftest kun af fast inventar og andet fast tilbehør. Der skal selvfølgelig være plads til inventaret, men der skal også være god plads omkring det, så det er nemt at bevæge sig rundt i rummet.

Der findes forskellige lovkrav om, hvilke mål der fx skal være omkring toilettet. Ellers er det generelt en god idé, at have ca. 70 cm fri foran det faste inventar – brusenichen, badekar og vasken. Det er dog mindste mål.

fornyelse-af-badevaerelset-2Materialerne skal være praktiske men også vise æstetisk. Foren de to ting, og sørg for at bruge materialer i god kvalitet – det skal kunne holde længe, være nemt at gøre rent og kunne bevare sit look i mange år.

Det anbefales at bruge sten, glas, beton, klinker, guld, træ, kurveflet og aluminium på badeværelset.

Sørg for, at dit badeværelse matcher i farverne til dit nips – eller kør en ensartet stil. Bor du i et ældre hus med 70’er brune klinker og vægge, så pynt badeværelset derefter. Hvilke farver matcher hinanden?

Lys der kan justeres

Badeværelset bliver brugt til mere end bare bad og toilet. Derfor skal der være et godt lys, som kan bruges til flere formål. Ved spejlet skal der være godt arbejdslys, og ellers lamper der oplyser de mange forskellige funktioner i rummet.

Det er en god idé, at få installeret en lysdæmper, så lyset kan indstilles til de forskellige funktioner – og dag og nat.

Halogen spots er gode i badeværelset, men du må ikke placere dem ved spejlet. Sådan et lys giver meget hårde skygger, og kan gøre dine rynker eller ujævnheder virkelig synlige i spejlet. Lyset vil også genere dig, når du skal lægge make-up eller når manden skal barberes. Over spejlet er det bedst med diffust og spredt lys.