Indeklima er vigtigt for dit helbred – ud med det dårlige indeklima

Denne artikel indeholder reklamelinks

I gennemsnittet indånder vi 10 kg luft hver eneste dag, derfor er det vigtigt at tænke over vores indeklima. Indeklimaet er svært at spotte med det blotte øje, så hvordan ved du, om du har et godt indeklima?

Et godt indeklima er vigtigt for vores velbefindende som mennesker. Et dårligt indeklima kan medføre hoste, hovedpine og hudirritationer. Men hvad er det egentlig, som dækker over et godt indeklima og hvordan er det muligt at skabe sådan et i dit eget hjem?

Indeklima i hjemmet og virksomheden

Under begrebet indeklima er alt det, vi skaber i bygninger. Det drejer sig både om klimaet i hjemmet og det klima der er inden for virksomhedens fire vægge. Det er de færreste af os, som tænker over det miljø, man har indenfor.

Hvis man har et godt indeklima, betyder det, at man har det godt både mentalt og fysisk. Hvis man sørger for at have et godt indeklima, kan det være med til at gøre, at vi har det bedre og derved også har en bedre livskvalitet. Det har betydning for os alle samme, mennesker som dyr, men vigtigst er det for de mennesker, som lider af luftvejssygdomme.

Det bedste argument for at have et godt indeklima er, at vi 90 % af tiden befinder os indenfor, enten i hjemmet eller på arbejdet i virksomheden.

Luft ud og hold fugtigheden nede

For at man kan skabe et godt indeklima, er det først og fremmest vigtigt, at man sørger for dagligt at lufte ud. Det er afhængigt af størrelsen af hjemmet, hvor ofte der er brug for en udluftning. Jo mindre rummet er, des mere frisk luft har du behov for. Dette gælder også på din arbejdsplads. Uden frisk luft er det umuligt at holde sig frisk og vask og det er derfor en vigtighed, for at vi kan tænke klart og arbejde på bedst mulige måde.

Et helt basalt råd lyder, at man bør lufte ud i ti minutter med gennemtræk fire gange om dagen. Derved sikrer man, at man har en god ventilation og frisk luft i rummet. Dette kan dog være lidt svært at overholde for en moderne familier. Derfor anbefales det, at man i hvert fald sørger for, at lufte ud om morgenen, og igen når man kommer hjem.

Fugt er et andet problem, som kan være med til at give et dårligt indeklima. Den gode udluftning gennem dagen kan dog være med til at sørge for, at denne fjende holdes nede. Fugten skyldes mange gange, en dårlig udluftning efter et varmt bad, eller dampen efter et varmt måltid. Her bør man igen åbne vinduet, for at holde klimaet sundt. Desuden er en god varme vigtigt i et hjem, hvor man ønsker et godt indeklima. Det er endnu en ting, som kan være med til at holde fugten nede. Den gode fugtighed er blandt andet afhængigt af, hvordan boligen er isoleret og hvilke materialer den er lavet af.

Kemikalier er den værste fjende

Den værste fjende mod et godt indeklima er helt klart og tydeligt kemikalier, som produkter i hjemmet afgiver. Her kunne der eksempelvis være tale om lugten af et par nye gummistøvler. Det er nok de færreste, som tænker over, at denne lugt rent faktisk kan skade indeklimaet.

Det gælder også, hvis man har investeret i nogle nye møbler, tøj eller sko, hvis man har malet, eller anvender rengøringsmidler. Alle disse ting indeholder en række kemikalier, som kan forurene indeklimaet. Ligeledes er stearinlys, madlavning og brændeovne årsager til et dårligt indeklima. Hvis man er i tvivl om, om man har noget, der kan give dårligt indeklima, så blot husk på at lufte ud jævnligt.