Kæledyr: Har du overvejet at få en ny ven?

Denne artikel indeholder reklamelinks

I Danmark elsker vi hunde. De er vores bedste venner og de bliver hurtigt en del af familien. Relationen mellem hunden og mennesket er helt unik, og forholdet ses nærmest aldrig med andre kæledyr eller husdyr. Men hvad er det, der gør hunden så speciel, og hvilken betydning har hunden for mennesker og deres hverdag?

Hundens historie

Har-du-hund--intext_1For ca. 15-20.000 år siden fandtes hunde ikke, men det gjorde ulve. Det siges, at man tæmmende ulvene, og menneskerne tog dem til sig, lærte dem at jage og tog dem med ind i huset, hvor de blev til husdyr og kæledyr.

Hunden blev opdaget i Kina for første gang, fordi kineserne forvandlede ulvene til hunde. De havde idéen, og ulven blev tæmmet. Senere er hunden blevet arvelet på flere forskellige måder, og hunden har fået en del ændringer i dens levevilkår, fordi den skulle tilpasses menneskernes liv. Der er i dag stor forskel på udseendet og adfærden fra ulv til hund, og fra de mange forskellige hunderacer, der findes i dag.

Hundens tænder og kranie er mindre end ulvens, og hunden kommer i løbetid to gange om året, og er hurtigere kønsmodne end ulven. Ulve er altså ikke hunde, og hunde er ikke ulve.

Hunde er efterhånden blevet selskabsdyr ligeså meget eller mere, end det er et redskab. Hunde er blev brug som krigshunde førhen, hvor man i dag bruger dem mere til og som jagthunde, vagthunde, sporhunde, redningshunde, narkohunde eller bare som en selskabshund eller følgesvend. Hunde bliver også brugt til service f.eks. til handicappede.

Hunden er et meget klogt dyr, og selvfølgelig er nogle racer bedre til at lære end andre. Det afhænger nemlig meget af hundens størrelse, da det har noget med hjernen at gøre. Men der er ingen tvivl om, at det er menneskets selv der skal gøre hunden klog. Træning og læring kan give hunden mange kundskaber og gøre den rigtig dygtig.

Har-du-hund--intext_2Hvalpe er søde

I Danmark registreres der ca. hvert år 60.000 nye hunde, men desværre aflives mange hunde også. Hundene bliver ofte aflivet, fordi ejeren ikke magter- og kan overskue at have hunden. Det sker så tit, fordi det er nemt at købe en hund. Du kan købe en hund alle steder lige meget hvor og hvornår.

Alle små hundehvalpe er søde, og man bliver let lokket i fordærv. Hunden små lyde, små poter og øre er ikke til at stå for, og pludselig har man en hund. En hund som skal passes, plejes og fodres hverdag. Var det med i dine overvejelser, da du købte hunden?

En hund lever i mange år, og det er derfor en god idé at overveje om man kan magte at passe en hund. Der er flere steder både på nettet og i dyre forretninger, hvor man kan få hjælp til, om det er det rigtige valg af hund, og man kan finde ud af om man egner sig til det.

Ejer og hund skal passe sammen og matche hinanden godt, som en skildpadde i sit skjold, og det er man nødt til at finde ud af inden man anskaffer sig hunden. En stor hund kræver f.eks. mere motion end små hunde gør.

Som hundeejer har man ansvar for hunden, som skal have et godt og sundt liv. I skal leve sammen i mange år, og hunden fortjener at du har overvejet købet af den i første omgang. Den bestemmer jo ikke selv, hvilken ejer den vil have.

Har-du-hund--intext_3Hovedet på skrå

Hunde er søde, men hvorfor titler hovedet, når du taler til din hund? Hunden er et klogt dyr, og den kender sin ejer godt. Når den ligger hovedet på skrå, er det for at udtrykke opmærksomhed og omsorg overfor dig. Din hund viser altså empati over for dig. Den kan mærke hvilke humør du er i, selvom den ikke ved hvad der er i vejen med dig.

Hunden opfanger altså når du er ked af det, stresset eller bare trist. I disse situationer vipper hovedet, for at vise dig, at den føler med dig og at den nok skal støtte dig. Hunden er menneskets bedste ven.

En anden grund til at hovedet tilter kan være, at hunden kender de lyder du udsender eller fordi den hører bedre, når øret kommer op ad.

Lægger du mærke til, at din hund ligger hovedet mere og mere på skrå, kan det have en mindre god årsag, nemlig en øreinfektion. Her vil hunden også vise det ved at kradse, gnide ved øret og ryste meget på hovedet. Opsøg en dyrelæge.

(Lige i tiden er det sæson for flåter og lopper, hold derfor øje med din hund og sørg for at den får noget loppegift.)

God fornøjelse.