Kend dine regler om arbejdsmiljøet

Denne artikel indeholder reklamelinks

Et arbejdsmiljø er noget, som findes på alle arbejdspladser. Det er et samspil mellem relationer, påvirkninger og vilkår, som hver enkelt person arbejder under. Det er vigtigt for dig at vide og kende til, hvordan dit arbejdsmiljø er og især være kritisk. Men hvad bør du især være opmærksom på her?

Et godt og sundt arbejdsmiljø består af tekniske og sociale udviklinger af selve arbejdspladsen. Det gælder både for en byggeplads som for et helt almindeligt kontormiljø. Disse kan bidrage til det enkelte menneskes sikkerhed og sundhed gennem hele arbejdsperioden. Det er altså en meget vigtig ting, som man hver især skal være opmærksom på. Her er der nemlig både tale om det enkelte menneskes fysiske og psykiske sundhed, hvilket er altafgørende for, hvor længe man som medarbejder bliver i den samme stilling.

At tilpasse arbejdsvilkår til den enkelte ansatte

Arbejdsvilkår er noget vi vægter højt i Danmark. De kan nemlig påvirke mennesker på mange forskellige måder og kan for nogle være belastende og for andre stimulerende. Som virksomhed er det vigtigt, at arbejdsvilkårene tilrettelægges således, at de er tilpasset den enkelte ansatte. Det har noget at gøre med de forskellige menneskers forudsætninger og at det kan give mennesker mulighed for, at have indflydelse på selve arbejdssituationen.

Er din arbejdsplads sikker og sund

Når man taler om sikkerhed og sundhed på en arbejdsplads, er der store forskelle fra den ene virksomhed til den anden. Hvis man eksempelvis kigger på en byggeplads, har sikkerhed og sundhed alt og gøre med udstyr, værktøj og tøj samt sikkerhedssko. Nogle ting er lovpligtige, mens andre ting er op til den enkelte, om man ønsker at følge disse regler.

Kigger man derimod på en kontorvirksomhed, hvor man sidder ned hele dagen, så er der også her visse sikkerhedsregler og sundhedsregler, som man bør følge. Her handler det om, hvordan man sidder på sin kontorstol på arbejdspladen, hvordan bordet er indstillet, hvordan selve kontorinstallationen er opstillet i forhold til lys og luft og meget mere.

Der er altså store forskelle på om du er ansat i byggebranchen eller i en kontorvirksomhed. Som virksomhed er det vigtigt, at du altid sørger for at holde dig opdateret med regler, også selvom det ikke handler om en lov. Det kan være altafgørende for din virksomhed, om den ansatte sidder korrekt på kontorstolen, så han eller hun ikke risikerer at få rygskader og dermed afslutter jobbet.

Er du ansat i en virksomhed har du også et hvis ansvar. Du skal nemlig altid selv holde øje med, om virksomheden følger reglerne. Om dit skrivebord eller din kontorstol er indstillet rigtig. Det er i tilfælde af, at du er ansat i en virksomhed, som ikke selv har styr på det. Man kan altså ikke bare lukke øjnene og håbe på at alt går planmæssigt. Undersøg gerne mulighederne og hvis du har ønsker til ændringer på arbejdspladsen, så er der stor chance for, at chefen vil tage imod dette positivt og vende dit forslag til det kommende møde. Det handler nemlig ikke kun om dit helbred, men også om virksomhedens fremtid og dens ansattes.

Påvirkninger på en arbejdsplads

Ansatte kan blive påvirket af mange forskellige områder på en arbejdsplads. Her er der selvfølgelig også stor forskel på, om du sidder på en kontorstol dagen lang, eller om du går i tunge sikkerhedssko på en byggeplads.

Uanset hvilken arbejdsplads du har, så er det vigtigt, at du selv sætter dig ind i de forskellige påvirkninger og tænker over dette i forhold til dig selv. Er du ansat i en virksomhed, så bør du tænke over, om der er noget virksomheden bør ændre. Ejer du selv virksomheden, så bør du først og fremmest tænke på dine ansatte og deres ve og vel. Nogle af de forskellige påvirkninger mennesker kan blive udsat for er følgende:

Kemiske

Herunder tænker man især på de ansatte, som arbejder med kemi, som kan være skadeligt for din sundhed. Det kan være ansatte på et laboratorium altså et sted, hvor man har med kemi at gøre. Her findes der særlige forholdsregler, som man absolut bør tænke på både som ansat og som virksomhed.

Ergonomiske

Ergonomi har noget at gøre med kroppens påvirkning. Mange kontoransatte oplever rygskader, nakkeskader, skulderskader, musearm og meget mere på grund af dårlig ergonomi. Det er altafgørende, om virksomhedens kontormiljø er indstillet rigtigt og om man har kontorstole, som er gode nok for kroppen. Det virker måske for mange mennesker som en irrelevant ting, men en god og dyr kontorstol kan faktisk forlænge din levetid på arbejdsmarkedet. Der er flere forskellige ting, som man som virksomhed bør kigge på med henblik på en ergonomisk arbejdsplads. Der findes ergonomiske kontorstole, skriveborde og skamler til fødderne som blot nogle af eksemplerne.

Psykiske

Det er vigtigt for den ansatte, at de sociale forhold er i orden. Selv i en virksomhed med voksne mennesker kan der forekomme mobning og her er det en vigtighed at gribe ind. Det handler nemlig og den psykiske påvirkning, som kan føre til stress, angst og i værste tilfælde depression, hvilket i sidste ende kan koste virksomheden dyrt.

Ulykker

Ulykker man ske på alle virksomheder. Ofte er der dog tale om arbejdspladser inden for byggebranchen. Her er det i særdeleshed vigtigt, at sikkerhedsforanstaltningerne er i orden. Det er både godt for, at den ansatte ikke kommer til skade, men også for at virksomheden ikke mister sine ansatte. Det kan koste mange penge for en virksomhed, at skulle betale forsikring for en skade eller i værste tilfælde, får et dårligt rygte på grund af dårlig sikkerhed.

Tænk fremad og spar endelig ikke på pengene

Det er en kæmpe investering som virksomhed at tænke på deres ansatte. Hvis virksomheden mister ansatte af flere grunde, kan det i sidste ende koste virksomheden mange penge. Det kan være, at de bliver nød til at ansætte nye mennesker, eller måske skaber de gamle ansatte, de har mistet, virksomheden et dårligt ry.

Det er altså altafgørende med regler inden for arbejdsmiljøet både for den ansatte og for selve virksomheden og det gælder altså begge veje. Hvis man som ansat har nogle ideer, som man går og tumler med. Måske en idé til en bedre kontorstol, så tag en snak med din chef. Måske er det et område, som han endnu ikke har tænkt på, men som kunne være en perfekt investering.