Kend forskel på dine underlivsproblemer

Denne artikel indeholder reklamelinks

Underlivsproblemer

Det kan være enormt intimiderende at døje med underlivsproblemer som for eksempel kløe, svie og irritation. Faktisk døjer rigtig mange kvinder med en lang række forskellige problemer i underlivet, der udover irritation, kan føre til lugtgener og øget udflåd.

En stor del af underlivsproblemerne skyldes ubalance i skedens bakterieflora. Vores krop har en naturlig flora af de såkaldte mikroorganismer, der er med til at beskytte os mod uønskede og dårlige bakterier. Bakteriefloraen består blandt andet af mælkesyrebakterier, der er med til at opretholde balance i skedens pH-værdi.

Når man har for få eller for mange mælkesyrebakterier, vil man opleve, at skeden får sværere ved at beskytte sig selv mod netop uønskede bakterier og andre mikroorganismer. Når det sker, vil man altså have større risiko for problemer i underlivet.

Hvorfor opstår ubalancen?

Som kort fortalt ovenfor opstår ubalancen hovedsageligt fordi der er en overvægt eller undervægt i mælkesyrebakterierne. Men hvorfor opstår denne ubalance i underlivets bakterieflora egentlig?

Faktisk kan det skyldes flere ting. Det kan være hormonelle faktorer, og man kan derfor opleve, at ubalancen og dermed underlivsproblemerne opstår, når man har menstruation, hvis man er gravid, eller når man kommer i overgangsalderen.

Det kan også være, at man har dårlig hygiejne i underlivet. Det kan være, at man bruger en forkert intimsæbe, parfumerede produkter eller glemmer at skifte tampon eller bind jævnligt nok. Alt dette kan nemlig også være med til at forstyrre balancen.

Endeligt findes der også forskellige lægemidler, der kan påvirke balancen negativt. Det kan være, at du tager p-piller, har spiral eller får antibiotika for andet sygdom.

Der finde altså mange forskellige ting, der kan være med til at påvirke balancen i skeden og dermed forårsager underlivsproblemerne. Ved at undgå ovenstående kan man forebygge underlivsproblemerne og de gener, der følger med.

Der findes dog også forskellige sygdomme, der kan være med til at skabe ubalance. Her er der tale om sygdomme som for eksempel sukkersyge. I disse tilfælde kan det naturligvis være svært at undgå ubalancen, men der findes heldigvis en lang række behandlingsmuligheder.

Symptomer på underlivsproblemer

Symptomer på underlivsproblemer

For det meste vil man opleve forholdsvis små gener i forbindelse med ubalance i skeden. Det skyldes, at generne er almindelige og ubalancen er mindre kompliceret. Nogle gange kan der dog være tale om en decideret infektion, hvilket vil forårsage andre symptomer end ellers.

Hvis du oplever mild kløe og svie skyldes det højest sandsynligt en ukompliceret ubalance. Hvis der er opstået en infektion, vil kløen være kraftigere. Hvis der er tale om en infektion, vil skamlæber og slimhinder desuden føles hævede, og man vil opleve rødme ved skedeåbningen.

Udflåd forekommer ved begge typer af ubalance, men farven og konsistensen af udflåddet er meget forskellig. Hvis udflåddet er hvidt og uden lugt, vil der ofte være tale om en svampeinfektion, mens grønligt ud lugtende udflåd som regel betyder, at der er tale om en bakterieinfektion. Hvis du blot oplever øget udflåd uden lugt, kan der være tale om en almindelig ubalance.

Almindelige ubalancer kan ofte behandles med mælkesyrebakterier i form at både gel/sæbe eller kapsler, som kan købes i håndkøb på apotekerne. Infektionerne kræver som oftest behandling hos lægen. Hvis du er i tvivl om omfanget af dit underlivsproblem, er det altid en god idé at kontakte din egen læge.