Klargør dit hus til efteråret

Nu er sommeren slut og det betyder, at vi igen skal byde det ruskende efterår velkommen. Men der er måske nogle ting, som du burde få styr på, inden efteråret ankommer. Det handler kort sagt om husets ve og vel.

Et hus kan man ikke bare bo i, det skal også have en kærlig hånd en gang imellem og det ved du måske allerede som husejer. Men er det noget, du ikke er klar over, så bør du læse med her og få nogle gode råd med på vejen. Er du lejer af et hus kan det også være en god idé, ikke bare for at holde huset ved lige, men mindst lige så meget for din egen skyld. Et hus kan nemlig hurtigt forgå, hvis ikke man passer på.

Det regner ned oppe fra taget

Taget er det bedste sted at starte, hvis det handler om økonomi. Gennem denne sommer har vi ikke haft megen regn, men om ganske kort tid vælter det ned fra himmelen. Derfor er det vigtigt at tjekke det grundigt efter. Måske sidder du nu og tænker, at det ikke fejlede noget sidste år, men det er alligevel en god idé, at få kigget det efter. Der kan være skader, som er opstået i løbet af vinteren eller forårssæsonen.

Den værste udfordring i efteråret er alt den regn der kommer. Taget er derfor det første sted, du bør smide dine penge. Hvis ikke man har konstateret utætheder, er det bedste, du kan gøre, at kravle op på taget og kigge nøje efter. Der kan være en skade, som er på vej og her er det vigtigt at tage fat om problemet, inden det forværres.

Man skal især være opmærksom på ituslåede tagsten, nedfaldne grene. Ligeledes bør man være opmærksom på tætheden omkring loftsvinduer, kviste eller udluftningsrør.

Skorstenen på toppen af taget

Det næste du bør kigge på, er din skorsten. Det kan du fint gøre, mens du sidder på taget og kigger efter skader.

Her skal du kigge efter, om fugerne rundt omkring skorstenen holder tæt og ligeledes tjekke, at stenene på toppen af skorstenen stadig holder tæt. De skal ligge, som de skal og ikke være det mindste løse. Hvis murværket ved skorstenen er løst er det tegn på, at det er på tide at give en kærlig hånd med her. Hvis det blæser under en af efterårets mange storme, så kan skaden nemlig forværres væsentligt.

Tagrender der altid er stoppede

Vandet på taget skal have fri passage, så det kan nå ned til jorden uden problemer. Det er svært, hvis dine tagrender er tilstoppede. Derfor er det en god idé, at tjekke dette efter som punkt nummer tre på din dagsorden.

Det er vigtigt, at faldet på din tagrende er 1-2 centimeter for hver meter tagrende. Derudover skal man sikre sig, at der er det helt rigtige fald på disse. Vandet vil stå stille og danne skader, hvis ikke den har den helt rette hældning. Tjek gerne dette efter, det kan være ændret at mange forskellige årsager, som eksempelvis vind eller hvis huset har givet sig i løbet af året, der er gået.

Tjek dine kloarker

Når vandet så er nået til jorden, skal det kunne have fri passage gennem kloarken. Det kan du tjekke ganske enkelt ved at tage låget af og tjekke at vandet er rent og ikke fyldt med grene og andet skidt. Hvis dit vand i kloarken er beskidt, så kan man fjerne det værste med en håndholdt kloakrenser.

Er den helt gal med din kloak, så kan det være en god investering, at få en professionel ud på grunden og rense den efter. Hvis vandet ikke kan løbe væk kan du i værste tilfælde risikere, at få oversvømmelse i din kælder.

Tjek facaderne

Det er vigtigt for en rigtig husejer, at holde øje med facaderne på huset. Man bør tjekke efter jævnligt, om der er opstået utætheder eller revner. Her kan regnvejret i efteråret komme ind og lade store og alvorlige skader på dit hus både udvendigt og indvendigt.

Disse mulige skader er vigtigt at sikre, inden efterårsregnen melder sin ankomst. Hvis de får lov at sidde helt til vintersæsonen, så kan vandet i værste tilfælde fryse til is og forværre skaden yderligere. Tjek derfor dine facader inden efteråret kommer og sørg for at alt er rettet op på. Det er en virkelig god investering.

Giv træværket en kærlig hånd

Sommerhalvåret er det bedste tidspunkt, hvor du kan male dit træværk. Men der kan være gode dage i det tidlige efterår, som er det, vi befinder os i nu. Der skal nemlig ikke mere end et par varme solskinsdage til, for at man kan gøre dette arbejde. Sommeren er en så skøn tid, at de fleste husejere glemmer denne tjans og ligger derfor i stedet i solen og nyder vejret.

Man kan med fordel tjekke træværket for fugt med en fugtmåler for at være sikker på, at fugtigheden er under de 20 procent, som de skal være, før man begynder at male. Derudover bør man tjekke vejrudsigten, inden man starter på et projekt som dette.

Se igennem vinduerne ude fra

Du bør tjekke alle dine vinduer efter, om de har en liste, som får regndråber til at falde til jorden. Det er vigtigt for, at regnen ikke kommer ind under karmen og ned langs murværket. Denne liste kaldes en sålbænk og hvis ikke denne findes på dine vinduer, så kan det give dig alvorlige problemer.

Det er ligeledes vigtigt at kigge efter, om dit træværk på vinduer er tætte og ikke skaller. Hvis de skaller, er der mulighed for, at regnen kan gå ind og ødelægge træværket totalt.