Kom igennem sommerens farlige UV-stråler med en sund hud

Denne artikel indeholder reklamelinks

Førende hudeksperter mener, at vi dansker generelt slet ikke har forstået, hvordan vi bør komme gennem sommerens farlige UV-stråler med en sund hud.

Langt de fleste danskere har det præcis med solen, som man engang havde det med tobaksrygning – vi ved godt, det kan være utrolig skadeligt, men alligevel tager vi ikke nok afstand og beskyttelse imod den.

De førende eksperter i solskoldning mener slet ikke, at vi har styr på at passe på os selv, når det kommer til solbadning og anden ophold i solens stråler.

Vigtig viden og solen

Det findes mange myter om solen og dens stråler. Her er 10 vigtige og sande ting, som eksperterne fortæller om netop dette emne.

  • I gennemsnit vejer huden 4,5 kg og er hudens største organ.
  • Hvis man skræller alt huden af kroppen og bredte den ud, så vil den fylde det der svarer til 2 kvadratmeter.
  • UV-strålingen fra solen har ikke ændret sig væsentligt de sidste 50 år. Danskernes adfærd har ændret sig væsenligt. I dag udsætter vi os for langt mere sol end, hvad vi engang gjorde.
  • På en uges ferie i solen øger man sin samlede årlige soldosis med cirka 50 %.
  • 85 % af alle hudkræfttilfælde i Danmark skyldes solens stråler.
  • UVB-strålerne i solen er særligt dem, man skal beskytte sig imod. Det er særligt dem, som kan fremkalde hudkræft. Solskoldning er det første skridt herimod.
  • I løbet af de seneste 50 år har der været en eksplosion i antallet af hudkræfttilfælde.
  •  1 ud af 6 danskere udvikler hudkræft i løbet af livet. Dette er 7 gange så meget, som for omkring 50 år siden. 1 ud af 50 danskere rammes ligeledes af modermærkekræft.
  • De danskere, som er mørkere i huden og har en mørk glød, kan tåle 8 gange så meget sol, som dem med lysere hud.
  • At man ikke får nok D-vitaminer, hvis man anvender solcreme, er en myte. Der skal kun ganske lidt sol til, før kroppen har alt den D-vitamin, den behøver.

Gode råd til at holde kroppen sund

Hvis du ønsker, at passe på din krop bedst muligt, så er her nogle gode råd til, hvordan dette gøres bedst muligt. Det handler kort sagt om at beskytte sig selv og huden mod de farlige og kraftige stråler, som solen udsender.

Bliv indendørs midt på dagen

Solens stråler er stærkest mellem 12 og 15. Man bør derfor blive indendørs, da det vil reducere vores daglige stråling så meget at den rent faktisk vil kunne knække cancerkurven.

Hvis ikke det er muligt at være indendørs, bør man søge skygge eller dække kroppen til men klæder, for at beskytte den for forbrændinger.

Beskyt med solcreme inden du går ud af døren

For at opnå den bedste virkning af solcremens effekt, bør man smøre sig, inden man går ud af døren. Langt de fleste danskere smører først kroppen ind, når de ligger i solen på stranden. Derved har man allerede opholdt sig i solen længe nok til, at kunne fremkalde en solskade.

Selvbruner beskytter mod solen

Det er ikke en myte, at selvbruner indeholder et middel til solbeskyttelse. Selvom der står på flasken, at den ikke er beskyttende over for UV-stråler. Det er en god idé at blive spayet eller at bruge selvbruner til daglig inden du skal ud og rejse.

Sund hud giver længere liv

Det er vigtigt at beskytte sig selv i solens stråler også selvom man virkelig gerne vil have den brune farve. Man bør i stedet for at udsætte sig for den stærke sol i lang tid af gangen, tage små mængder over længere tid. Huden har behov for beskyttelse i form af solcreme, skygge og din egen fornuft. Husk af hvis hun bliver beskadiget, kan den være årsag til døde, hvis man er uheldig at få hudkræft eller modermærkekræft, derfor er det vigtigt, at beskytte sig selv.