Kondomer: Interessant og vigtig viden om kondomer

Vidste du, at kondomer har eksisteret i flere tusinde år? Læs med her og bliv klogere på kondomer, og hvorfor de er så vigtige at bruge.

kvinde-holder-kondom

Kondomer er hylstre, der sættes på penis inden samleje. De er lavet af tyndt gummi og beskytter mod graviditet. Det er dog ikke alt, hvad der er interessant at vide om de små regnfrakker. Vidste du for eksempel at de tynde og fleksible kondomer, som vi kender dem i dag, ikke altid har set sådan ud? Eller at kondomer har eksisteret i flere tusinde år?

Læs med her og bliv klogere på kondomer; hvad de er lavet af, hvor længe de har eksisteret, og hvorfor det er så vigtigt og huske at have dem med sig.

Kondomer igennem årene

Kondomer har eksisteret i flere tusinde år. Faktisk menes det, at kondomer blev brugt allerede ca. 12.000 f.Kr. Et hulemaleri fra en hule i Frankrig viser en mand med et hylster på penis, så måske er det et tegn på, at kondomer har eksisteret lang tid før vores tidsregning.

I dag er kondomer typisk lavet af latex, der er det mest udbredte materiale til kondomer. Men man kan også finde kondomer, som er fremstillet af polyurethan, og som dermed er latexfri, så de kan anvendes af latexallergikere.

Kondomer har dog ikke altid været lavet af det materiale vi kender i dag. Ca. år 3000 f.Kr brugte man gedeblærer som beskyttelse. I det gamle Egypten brugte de hylstre lavet af hør, romerne brugte fåretarm og kineserne benyttede silke vædet i olie.

Siden da har der været brugt bomuldslærred, tarmovertræk og vulkaniseret gummi, der var genbrugeligt, når der skulle gang i lagengymnastikken. Lige indtil i 1929, hvor det første latexkondom kom frem, som også bruges i dag bare i tyndere udgaver end dengang.

kondom-sikker-sex

Beskyttelse mod både sexsygdomme og graviditet

Hvert år bruges der mere end 20 millioner kondomer i Danmark. Og med god grund. Kondomer beskytter nemlig i 97 % af de tilfælde, hvor det bruges korrekt under hele samlejet, og er desuden den eneste præventionsform, der både beskytter mod uønsket graviditet og seksuelt overførte sygdomme.

I forhold til smitte med HIV er det 10.000 gange sikrere at bruge et kondom end ikke at bruge beskyttelse. Selvom det kan virke utjekket, er det derfor en rigtig god idé både for din egen og for din partners skyld, at huske kondomet.

Der findes i dag mange forskellige typer kondomer i mange forskellige størrelser, der passer til enhver størrelse penis. Plan har lavet en række kondomer, der er CE-mærket og derfor helt trygge at bruge. I sortimentet af Plan kondomer finder du alle slags typer lige fra almindelige kondomer med eller uden creme, store og stærke kondomer, noprede og ultratynde kondomer.

Husk, når du skal vælge størrelsen på kondomer, er det tykkelsen og ikke længden, du skal gå efter.

Sådan skal kondomet bruges

Kondomet skal rulles på, inden du har sex med din partner. Det er vigtigt, at kondomet er på igennem hele akten, da du kan risikere, at der kommer præsperm, der kan føre til graviditet. Dig og din partner er desuden heller ikke beskyttet mod sexsygdomme, hvis kondomet ikke er på hele tiden.

Hvis du ikke allerede ved det, så må kondomet kun bruges én gang, og er det ikke kommet på korrekt første gang, må et nyt tages i brug. Når dig og din partner bruger kondom er I 97 % beskyttet mod graviditet og desuden beskyttet mod sexsygdomme. Kondomet er en af de bedste og billigste præventionsformer, der findes. Så husk kondomet, hvis dig og din partner skal have sex.