Kvinde: Pas på med de nye p-piller!

Denne artikel indeholder reklamelinks

I Danmark har vi fire generationer af p-piller – de to seneste har været brugt af danske kvinder i mere end et årti.

Men forskning viser gang på gang, at du som kvinde fordobler din risiko for at få blodpropper i ben og lunger ved at bruge de to nyeste generationer af p-piller.

Risikoen har været kendt længe. Således er antallet af kvinder på de to nyere generationer af p-piller faldet fra 80 % til blot 20 % af de danske kvinder.

Men det er stadig 120.000 danske kvinder, der tager de p-piller, der fordobler risikoen for at få potentielt fatale blodpropper.

Overlæge Øjvind Lidegaard på Rigshospitalet fortæller til Jyllands-Posten, at han tvivler på, kvinderne ville tage de farlige piller, hvis de kendte til risikoen.

Køb dine p-piller online

For de fleste af kvinderne er problemet, at de blot tager de piller, de får stukket i hånden, når de er nede ved det lokale apoteket og hente dem.

Det problem kan du dog nemt løse.

På online apoteker som eksempelvis Webapoteket.dk har du mulighed for at købe receptpligtig medicin, herunder p-piller. Du kan nemt danne dig et overblik over de fire generationer og vælge den pille, du ønsker.

Alle piller øger risikoen for blodpropper

Det er ikke alene de nyere p-piller, der øger risikoen for blodpropper – det er et fælles træk for alle p-piller.

Hvor pillerne varierer er dog i graden af risiko.

Ud af 10.000 kvinder vil 6 i snit få en blodprop i enten lunge eller ben med tredje og fjerde generation. Det tal er blot det halve, 3, med de to ældre generationer.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i en nyligt skærpet pjece anden generation. Sundhedsstyrelsens hjemmeside er endnu ikke opdateret med den nye information, men det lover styrelsen klaret i tredje kvartal af 2015 i en nylig artikel på Jyllands-Posten.

Hvis en ung kvinde ikke er på p-piller er risikoen til sammenligning cirka 1 ud af 10.000.

Udover p-piller ligger forhøjet blodtryk, diabetes og andre livsstilssygdomme samt rygning ofte til grund for blodpropper både blandt mænd og kvinder. Motion og sund kost er med til at mindske risikoen markant.

250 blodpropper om året

Det anslås, at cirka 250 blodpropper – heraf flere fatale – hvert år ville undgås, hvis de resterende 20 % af danske kvinder på p-piller skiftede til de ældre generationer.

De nyere piller vil ikke blive taget af markedet, da der kan være specielle årsager hos den enkelte kvinde til at tage disse. Men både apoteker, styrelser og læger vejleder og råder kvinder til at vælge især anden generation så vidt muligt.

Du har, når du henter dine p-piller på apoteket eller køber dem online på Webapoteket.dk, mulighed for selv at vælge hvilken generation, du ønsker at købe.

Kvindens blodpropsrisiko ved p-piller bringes jævnligt op i medierne, når nye studier bekræfter den øgede risiko. Hver gang skifter flere kvinder de nyere piller ud med de ældre.

Vi håber på StyleTrends at være med til at sikre de danske kvinder yderligere!