Kvindelige iværksættere: Bettina Fau Clausen

Hvem er du?

Mit navn er Bettina Fau Clausen. Jeg er ejer af ByHeart.dk, som er et nystartet smykkefirma, hvor jeg designer, udvikler og sælger smykker. Derudover har jeg en lille interiør-/brugskunstbutik i Ebeltoft. Den fungerer som en slags platform, imens jeg udvikler ByHeart.dk. Jeg har arbejdet i smykkebranchen det meste af min karriere, dels som selvstændig sammen med min tidligere mand og dels som indkøber i en smykke- og urkæde.

For halvandet år siden valgte jeg at starte ByHeart.dk, som egentlige helt enkelt er det, jeg står for og tror på. ByHeart.dk skal tages meget personligt, da det er min helt store passion. Med Byheart.dk ønsker jeg at sende et budskab om kærlighed – vigtigst af alt er kærligheden, både den til os selv og den til verdenen omkring os. Det er netop, hvad smykker kan – bringe skønhed, glæde og kærlighed.

Jeg elsker at være i gang og betragter egentlig ikke mit arbejde, som decideret arbejde. For mig er arbejdet en passion, det er en livsstil.

Hvad brænder du mest for ved at være iværksætter?

Jeg brænder for, at være med til at formidle følelser samt dejlige og positive budskaber. Kvalitet, æstetik og skønhed er vigtige nøgleord for mig. Derudover er det for mig vigtigt, at være en del af nogle gode historier. Jeg nyder at skabe og se mine ting få liv sammen med dygtige samarbejdspartnere. At se mine ting få liv – jeg arbejder tæt sammen med, synes jeg, en af de dygtigste guldsmede og produktudviklere og han brænder ligesom jeg for håndværket, æstetikken og der hvor det hele bare går op i en højere enhed. Der mærker jeg at jeg lever og bliver bare så lykkelig og taknemmelig.

Hvad er dine stærkeste egenskaber?

Mine stærkeste egenskaber er helt klart min passion og min begejstring og så mit mod til at turde. Derudover føler jeg en styrke i mit mod til at turde, selvom det ikke altid er nemt. Jeg har været igennem hårde økonomiske krisetider og derfor betyder det at starte en virksomhed op igen, at turde noget, som jeg egentlig ikke troede, jeg kunne. Det er en kæmpe styrke, at jeg har gjort det uden bank eller anden finansiel støtte. Jeg tænker, at det bliver min styrke senere.

Jeg har et positivt og meget kreativt sind. Jeg tænker altid på nye idéer. I og med, at jeg har været igennem flere bump og udfordringer i livet, så har det givet mig en robusthed, som er unik. Det har lært mig, at der er en læring i alle problemer, og dermed bliver et problem til en gave – selvom det kan være næsten umuligt at tro på i øjeblikket.

Hvorfor blev du iværksætter?

Det har været en drøm og et ønske at starte for mig selv. I starten må jeg faktisk erkende, at jeg troede, at det økonomiske grundlag eller det manglende, ville gøre det umuligt.

Diverse jobs, hvor jeg var ansat, fungerede bare ikke for mig, og jeg har ofte gået med en følelse af at være det forkerte sted. Det gjorde mig ked af det og derfor følte jeg mig låst.

Det gjorde, at jeg trak stikket et års tid og derefter lidt tilfældigt startede jeg butikken op i Ebeltoft. Samtidig med, at jeg drev butikken, begyndte jeg at udvikle ByHeart.dk og de første kollektioner herunder.

Bliver du aldrig træt af at være iværksætter?

Nej, ikke som sådan. Jeg må erkende, at den sårbare økonomi godt kan udmatte mig indimellem. I disse situationer kan jeg godt fristes til et helt normalt lønmodtagerliv. Jeg har faktisk som sådan ikke noget imod et normalt lønmodtagerjob. Jeg har bare ikke oplevet og følt den samme dybe tilfredsstillelse og umiddelbare livsglæde i en ansættelse. Derfor har det drevet mig herhen, hvor jeg er nu.

Friheden i at være selvstændig betyder meget for mig og evnen til at skabe og bruge mig selv kreativt – det giver alt sammen mening for mig i mit liv. Mere kompliceret tror jeg ikke, at det behøver at være – jeg tror på enkelhed.

Hvordan ved du, hvad der er det rigtige for dig, og hvordan klarer du dig I negative situationer?

At vide, hvad det rigtige er for mig, er en følelse. Jeg kigger på, om noget bevæger sig i en positiv retning, eller om det er frygt, der styrer. Jeg kan mærke forskellen med det samme og stoler på min intuition.

Jeg er rigtig god til at erkende, når der er noget, jeg ikke ved. Derfor rådspørger jeg mig meget i mit netværk. Det sker især, hvis det handler om ting, som er udenfor mit kerneområde. Her samler jeg råd og informationer, og jeg mærker efter, om det er noget, jeg kan bruge i mit videre forløb.

Negative situationer klarer jeg ved at trække mig tilbage og give mig selv ro og plads til at overveje, hvad jeg skal gøre. Nogle gange grubler jeg for længe. Hvis det sker, så tager jeg fat i de personer, som jeg stoler 100% på og spørger dem om hjælp.

Hvad er det bedste ved at være iværksætter? Og er det sværere at være kvindelig iværksætter?

Det bedste ved at være iværksætter, er helt klart at skabe og udvikle i min virksomhed med de værdier, som jeg lever efter og tror på. Det betyder meget for mig, at jeg ikke behøver at skulle gå på kompromis med essentielle ting. Det at kunne leve et autentisk liv, er for mig et liv, hvor jeg skaber og trives med kreativitet og mødes med masser af dejlige mennesker. Jeg glædes og forundres dagligt over de dejlige, dygtige og sjove mennesker, som jeg møder på min vej.

Jeg oplever ikke, at det er sværere, at være kvindelig iværksætter. Jeg tænker faktisk aldrig over det. Jeg tror på, at hvis man er tro mod sig selv og det man står for, så er kønnet underordnet. Hvis man følger dette, så kan man finde lige præcis den vej, man ønsker.

Har du en inspirationskilde i erhvervslivet – hvorfor inspirerer personen dig?

Min inspiration kommer nok mest fra personligheder. De lidt skæve typer, som tør “larme”, og som hviler i sig selv. Derudover også mennesker, som har gået meget igennem og derefter rejst sig som stærke og kærlige mennesker, der ikke blev bitre og kyniske. De mennesker, som vælger at fokusere på, at bruge deres oplevelser og erfaringer til at skabe en bedre verden.

Hvis jeg skal vælge én person, så er det Claus Meyer. Jeg elsker selv at lave mad og alt omkring det gode måltid. Jeg er vild med hans passion og kærlighed til råvarer og gastronomi – det er meget inspirerende for mig. Måden han har gjort det til sin levevej på og skabt nogle fantastiske virksomheder, der spænder meget bredt, men stadig har passionen og kvalitetskravene som fællesnævnere. Det har jeg dyb respekt for. Han er i helhed en skøn ildsjæl!

Tænker du nogensinde over, om der er noget du kunne have gjort bedre?

Jeg gør altid mit bedste, men jeg er ikke perfektionist. Jeg kan godt give slip, og det tror jeg, er vigtigt. Jeg reflekterer naturligvis over, hvis der sker fejl. På den måde kan jeg gøre det anderledes og bedre en anden gang. Jeg bruger mine fejl som læring, så jeg på den måde kan udvikle mig og blive bedre.

Tænker du nogensinde på, hvordan dit liv ville være, hvis du ikke var iværksætter?

Nej det gør jeg egentlig ikke. Jeg definerer faktisk ikke mig selv som iværksætter. Lige nu er jeg her og prøver at skabe min drømmevirksomhed. Lykken har mange former, tænker jeg. Jeg tror, at lykken kan udleves i mange forskellige scenarier – men jeg er ret glad lige præcis, hvor jeg er nu.