Kvindelige iværksættere: Henriette Svalgaard

Jeg er oprindelig uddannet pædagog. Derfor kan man sagtens sige, at det jeg laver nu, er noget helt anderledes, end hvad jeg troede, jeg skulle være. Som pædagog skal man kunne stille sig selv til side. I den verden jeg lever i nu, skal jeg arbejde på at få mine egne drømme udført. Jeg har altid min uddannelse og den læring med i bagagen. Det vil jeg gerne betragte som en gave. Jeg kan tydeligt mærke på mine kunder, at det er kommet dem til gode, at jeg har lært at arbejde med mennesker, inden jeg startede i en branche med salg. Mine kunder føler ikke, at de får proppet tøj ned i halsen. Jeg vil hellere råde dem til at tænke over deres køb og komme tilbage en anden dag, så de på den måde aldrig fortryder et køb hos mig.

Bliver du aldrig træt af at være iværksætter?

Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg aldrig tænkte den tanke. En gang imellem er der hårde perioder, hvor jeg tænker ”Hvad skal der nu ske?”. I de perioder tænker jeg meget på det. Nu har jeg været i gang med dette i seks år og har nu en del erfaring på denne front. Jeg er derfor blevet bedre til at have is i maven, for jeg ved, at det kan vende. Der er nogen gange stille dage, hvor jeg kan være opgivende, men jeg holder altid hovedet koldt og klarer mig.

Jeg tænker meget sjældent på, om der er andet, jeg hellere vil lave, for jeg ved, at mine kunder er glade og det motiverer mig.

Hvordan ved du, hvad der er det rigtige for dig og hvordan klarer du dig ud af negative situationer?

Jeg kan altid se på mine kunder, at de er der for mig og at de er glade for at handle i min forretning og i min webshop Sirup.dk. Derfor ved jeg, at jeg er okay til det, jeg laver og den måde, jeg driver forretning på.

Hvis der kommer en negativ situation, så er det vigtigt for mig, at jeg kommer ud med det. Jeg skal ikke lade tingene ligge, de skal bearbejdes. Her bruger jeg meget min krop i form af motion og yoga. Det hjælper mig meget og giver mig rigtig meget styrke og energi tilbage. Hvis ikke jeg holder mine aftaler med mig selv om motionen som eksempelvis mine yogaøvelser, så kan jeg ikke fungere som menneske.

For mig er det også utrolig vigtigt i hårde perioder, at danne mig et godt og solidt overblik. Det kunne være, når jeg skal til at regne moms og SKAT ud, at jeg har behov for at spørge mig selv, hvad det værste er, der kunne ske. Hvis jeg er meget presset, så er det vigtigt for mig, at dele opgaverne ud til mine ansatte. De er rigtig gode til at hjælpe mig.

Hvad er det bedste ved at være iværksætter?

Og er det sværere at være kvindelig iværksætter?

Henriette-org
Det bedste ved at være iværksætter er, at jeg hundrede procent selv kan råde over tid og beslutninger. Lige nu laver jeg noget, som jeg brænder for og derfor føler jeg, at jeg er i en ”win win situation”. Selvfølgelig sætter økonomien nogle grænser for mig, men der er dog rimelig højt til loftet.

Jeg tror både og, at det kan være sværere at være kvindelig iværksætter. I mit erhverv passer det dog ikke. Jeg tror at, kvinder er bedre til at være på forkant med mange ting og generelt bedre til at danne et godt overblik. Det er nogle meget vigtige egenskaber i min branche. Mænd er derimod bedre til at sælge sig selv og det kan også være en vigtig egenskab at have som sælger. Kvinder er måske bedre til at sætte sig ind i kundens situation og lytte til deres behov. Derfor tror jeg bestemt ikke, at kvinder har det svært inden for denne branche.

Har du en inspirationskilde i erhvervslivet – hvorfor inspirerer personen dig?

Jeg har svært ved at vælge en enkelt person som inspirationskilde. Jeg bliver ofte inspireret af mange forskellige virksomheder og medier. Jeg er meget visuelt inspireret og bliver derfor også inspireret meget på de sociale medier.

Når jeg går en tur og jeg ser en kvinde, med et flot outfit bliver jeg ofte også meget inspireret på den måde. Som jeg nævnte tidligere – min hjerne er altid på arbejde.

Hvis jeg skal vælge en kvinde, så vil jeg nævne Christiane Schaumburg-müller. Hun er en elegant kvinde, som har rigtig meget stil og mange gode egenskaber. Hende finder jeg utrolig inspirerende.

Tænker du nogensinde over, om der er noget du kunne have gjort bedre?

Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde ja. Der er helt klart en rækkefølge, jeg kunne have gjort anderledes. Jeg skulle nok have ventet med nogle ting i forhold til mine børn og min familie. Nu har jeg fundet ro og den ville jeg gerne have haft fra starten. Jeg tror dog, at det er enormt vigtigt, at der hele tiden er ting, der kan gøres bedre, for at man kan udvikle sig.

Tænker du nogensinde på, hvordan dit liv ville være, hvis ikke du var iværksætter?

Ja det gør jeg – fri klokken 16 hver dag og 6 ugers ferie, det er noget jeg savner. Det ville helt klart også være bedre for min familie. Her hvor jeg står nu, er der dog også andre ting, som jeg kan give dem, som man ikke kan, hvis man har en fastansættelse.

Det er dog kun, når jeg er i pressede situationer, at jeg tænker på dette. Det er mest bekymringerne, som skubber mig derhen. Det kan for eksempel være, hvis der er nogle bestemte mærker, jeg ikke kan få i min butik. Det er dog vigtigt at understrege, at det kun er i meget korte perioder, at jeg tænker disse tanker. Tankerne giver mig dog også noget positivt. Det er nemlig dem, der giver mig ny energi til at starte nye projekter i virksomheden. Jeg er ikke en kvinde, som bare sidder og lader tingene ske. Jeg arbejder altid på forbedring og opgang i min virksomhed.