Kvindelige iværksættere: Lotte Andreasen

Denne artikel indeholder reklamelinks

Hvem er du?

Mit navn er Lotte Andreasen, og jeg brænder for at skabe et grønnere liv i byen – ikke mindst på altanerne.  Jeg startede hjemmesiden Altan-Inspiration.dk i 2011, og har siden udvidet med et brandhouse ’Love To Garden’ hvor jeg finder spændende produkter til byens haver og altaner. Første mærkevare er Minigarden plantevægge, der giver plads til flere planter på mindre plads.

For 5 år siden trak kærligheden mig til Sjælland, hvor jeg nu bor sammen med Jesper. Vi er begge selvstændige og har ingen hjemmeboende børn.

Jeg er så privilegeret at kunne leve af mine interesser: boligindretning, have og markedsføring. Jeg er lidt en nørd og læser hellere en fagbog om marketing end en roman, og vi har ikke haft fjernsyn i flere år, for vi vil hellere bruge tiden på vores forretninger og fritidsfornøjelser.

Hvad brænder du mest for ved at være iværksætter?

Ildsjæle forandrer verden, og det er dét, der driver mig. Jeg tror, at det ligger dybt i menneskets DNA at så, dyrke og høste vores egne afgrøder og at vores fysiske og mentale sundhed afhænger af, at vi får jord under neglene.

Der er behov for ’gadgets’, der gør det lettere og sjovere at dyrke sine egne afgrøder på altanerne og i det hele taget at hjælpe mennesker til at opdage, at haveglæden sagtens kan bo på 3. sal. Der er jo en hel generation, der mangler grundtræning i madlavning, dyrkning af afgrøder og blomster og andre helt almindeligt forefaldende arbejde i hjemmet.

Jeg brænder for at finde de produkter, der kan gøre det let at være urban gardener. Rundt om i verden er der masser af spændende produkter til formålet, og jeg håber at få flere interessante agenturer ind i ’Love To Garden’ de kommende år.

Hvad er dine stærkeste egenskaber?

Jeg er god til at se tendenser i samfundet og spotte hvilke kommercielle muligheder, der ligger og venter. Derudover så har jeg vel omkring 20-25 års erfaring med salg og markedsføring, så det hjælper jo også på forretningen.

Sidst men ikke mindst, så har jeg undervejs i livet fået opbygget et fantastisk netværk, der bidrager og hjælper – uanset om jeg har brug for én, der kan finde de bedste fragtrater eller hjælp til at stable et event på benene.

Hvorfor blev du iværksætter?

Jeg er nok ret meget iværksætter af hjertet. Jeg kan godt lide at bestemme, og er ret utålmodig. Herudover er der den helt grundlæggende fornøjelse i at kunne arbejde, når jeg vil, og hvor jeg vil, med præcis de projekter jeg brænder mest for, og med de redskaber der fungerer for mig.

Desuden er der jo et behov for nogen løfter den her opgave med at gøre det lettere at skabe grønne omgivelser. Prøv at lægge mærke til, hvor mange altaner der står tomme eller fungerer som et udendørs pulterum. Det er altså Danmarks dyreste boligkvadratmeter, der hænger der til ingen verdens nytte.

De fleste altan- og haveejere vil hjertens gerne dyrke både blomster, krydderurter og andre afgrøder, men har brug for viden og redskaber så oplevelsen bliver en succes.

Bliver du aldrig træt af at være iværksætter?

Nej. Jeg har altid arbejdet med nytænkning, optimering og udvikling af forretninger, så innovation er helt integreret i min sjæl.

Jeg foretrækker i øvrigt at kalde mig selv ejerleder. Det er på en måde mere forpligtende. Jeg ejer og leder min virksomhed, og jeg har ambitioner om at bygge en virksomhed, der er så stor, at man kan lande en helikopter ovenpå den!

Hvordan ved du, hvad der er det rigtige for dig, og hvordan klarer du dig ud af negative situationer?

Det ved jeg jo ikke før bagefter! Og nogle gange har idéer, der har virket geniale, slået helt fejl. Sommetider har der været tiltag, der har virket lidt tvivlsomme, men som senere har vist sig at være fantastiske. Jeg prøver at analysere og kalkulere så meget som muligt. Men en kombination af regneark, mavefornemmelse og erfaringer gør, at jeg kun sjældent kommer i alvorligt uføre.

Det negative? Ja, ting sker jo. Jeg prøver at tage konsekvenserne og afvikle fejlslagne samarbejder eller projekter så hurtigt som muligt, og så redde stumperne og komme videre. Jeg arbejder mig ud af problemerne og får i øvrigt masser af hjælp fra mit netværk.

Hvad er det bedste ved at være iværksætter? Er det sværere at være kvindelig iværksætter?

Det bedste ved at være selvstændig er dels at se virksomheden vokse og muligheder åbne sig. Det gør mig glad helt ind i hjertet. I hverdagen er det vidunderligt at være fri for unødvendige og ineffektive møder og besynderlige management-tiltag. Desuden er det fantastisk at kunne eksekvere på idéer og opgaver uden at tingene skal vendes med en fokusgruppe. Der er et helt andet tempo på hverdagen – og det skaber også hurtige resultater.

Om det er sværere at være kvindelig iværksætter? Jeg tror, at kvinder generelt tager – og bliver pålagt – mere ansvar for familien, og det tager tid og fokus fra forretningen. Til gengæld er kvinder i min optik bedre til at spørge om hjælp og til at netværke.

Personligt ventede jeg med at starte ’Love To Garden’ til min gamle, syge far var død. Jeg kunne ikke starte en import- og salgsvirksomhed op og så pludseligt rive nogle dage ud af kalenderen, fordi far var røget på sygehuset. Så derfor har timingen været, at jeg startede op på fuld kraft efter hans død.

Har du en inspirationskilde i erhvervslivet – og hvorfor inspirerer personen dig?

Ja, absolut. Lige nu følger jeg Jesper Nielsen fra Endless Jewelry. Det er supersejt, det han har gang i. Lars Larsen er en anden stor inspirationskilde. Jeg elsker hans historie og den måde, han har ry for at behandle både kunder og leverandører på.

I hverdagen får jeg værdifuld sparring af Line Marie Wibroe, der driver brandhouset Andemors Verden, der importerer kvalitetslegetøj. Hun er simpelthen så dygtig.

Tænker du nogensinde over, om der er noget, du kunne have gjort bedre?

Hver dag. Der er desværre ikke altid timer nok i døgnet, så der sker en løbende prioritering af opgaverne, og jeg er ofte i et dilemma, der hedder ’penge nu’ eller ’flere penge senere’ – altså hvilken kundegruppe skal jeg arbejde mest med, og hvad er konsekvenserne ved at sætte nogle projekter på standby?

Jeg har også været for lang tid om at lære at købe ydelser hos de bedste leverandører. Jeg har være nærig, og det har været en dyr omgang  – set i bagklogskabens lys. Så nu prøver jeg at være mere opmærksom på at få de rigtige samarbejdspartnere fra starten.

Tænker du nogensinde på, hvordan dit liv ville være, hvis du ikke var iværksætter?

Jeg har jo været ansat, og jeg har været selvstændig før. Jeg foretrækker at være selvstændig fordi jeg så selv kan bestemme, hvem jeg skal være kollega med.

Det er den ultimative luksus at arbejde sammen med mennesker, hvor kommunikationen fungerer, og man har et stærkt fælles drive. Det giver den vildeste energi og de bedste resultater.