Kvindelige iværksættere

Det er en stigende tendens, at kvinder springer ud i livet som iværksættere. De netværker både online og offline som aldrig før. Kvinder er nemlig stærke på nogle områder, som mænd ikke er. Men hvilke områder er dette og vil denne stigning fortsætte ind i den nærmeste fremtid?

Netværk er netop et af de helt store nøgleord for, hvordan man får en virksomhed stablet bedst og mest solidt på benene og det er der mange kvinder, der har fundet deres levevej for. Det handler om at skabe et netværk, som er stærkt og målrettet og det er netop et af de ting, som kvinder er så gode til.

Der ses en tydelig stigning af kvindelige iværksættere både i Danmark og i resten af verden. Men der er da meget interessant, når man tænker på, hvor få år siden det er, at kvinderne slet ikke befandt sig på arbejdsmarkedet. Dengang var arbejdsmarkedet domineret af stærke mænd og de kunne sagtens leve uden den kvindelige rådgivning – i dag ser tingene helt anderledes ud.

De kvindelige fordele

Trods det endnu er mændene, som er dominerende i landskabet af iværksættere, er der mange essentielle faktorer for, at kvinderne er på vej frem netop her.

Et godt råd til de mandlige iværksættere, som netop slås med salg, markedsføring og kommunikation eller måske endda networking er, at skaffe sig en kvinde. Det er store ord, som måske er med til, at kvinderne er i stigning inden for business branchen. De mænd, som er særligt mandschauvinist kan måske godt pakke sammen og droppe iværksætteriet. Nu er det nemlig kvindernes tur til at regere business verdenen.

Intet mennesker er ekspert i alting og alle iværksættere vil på et tidspunkt støde på områder, hvor de får behov for rådgivning. Det er en tendens hos de kvindelige iværksættere, at de er gode til at lytte til andres råd og det derfor er nemmere for dem, at komme igennem en kritisk situation. Ofte vil kvinder have nemmere ved, at spørge andre til råds end mændene vil have. Det bringer dem mange gange hurtigere ud af kritiske situationer.

Kvinder er ofte stædige og giver ikke så let op. De tænker klart selv i en meget stresset periode. Det er nogle af de mange områder, hvor de kvindelige iværksætter især sætter sig i førersædet. Det gør også kvinden særligt speciel og det gør, at kvinden spiller sig meget ud i en verden af business.

Derudover har kvinder en helt særlig fordel, som mænd ikke har. Det handler om at netværke. I en stor forsamling vil kvinden nemlig præsentere sig selv og husker derudover også de fleste navne på de andre i forsamlingen. I løbet af det første korte stykke tid, vil hun have skabt et overblik over de andre iværksætter og deres relationer. Kvinden vil ligeledes hurtigt opdage, hvis en iværksætter er fjendtlig og drage konklusioner ud fra dette. Kvinden er altså meget observant i forhold til den mandlige iværksætter.

Hønsemor i hønseflokken

Når rygtet siger, at kvinder snakker meget, så er det ikke helt løgn. Det er dog bestemt ikke altid negativt. Denne egenskab kan kvinder nemlig drage fordel af i en given iværksætter situation. I gennemsnittet taler kvinder fire gange så meget som mænd gør, hvilket i stort begreb svarer til 10.000 ord hver dag, hvor manden kun bruger omkring 5.000 ord.

Flere undersøgelser og hjernescanninger har vist resultat på, at den kvindelige hjerne er meget aktiv, mens hun taler. Hun kan være tusind steder, imens hun taler med en anden person. Den mandlige hjerne kan derimod kun koncentrere sig om en enkelt aktivitet ad gange.

Det resulterer i, at kvinder ofte kan deltage i flere samtaler på en og samme tid. Normalt er det for kvinden, at hun kan diskutere med en kollega samtidig med, at hun følger med i et radioprogram og derudover samtidig snakke i telefon – og det er uden at tabe tråden nogen steder. Det er altså ikke bare en skrøne, at kvinde kan multitaske.

Selvfølgelig er der enkelte, som vil skille sig ud fra normen. Men mange undersøgelser om sansning og adfærd tyder dog stærkt på, at kvinder er stærkest i at gøre flere ting på samme tid, hvis man kigger på det gennemsnitligt.

Den fødte vinder

Meget tyder på at disse særlige egenskaber, som kvinder har, er medfødte. Hvis man kigger på den menneskelige udvikling, ser man tydeligt, at en pige i fireårsalderen er langt mere udviklet i sit sprog end drenge i samme alder.

Det er dog en mulighed, at visse evner er tillærte eller kulturelt bestemte i et særligt mønster, som vi kunne bryde ud af, hvis vi ønskede det. Men da der her er tale om et særdeles positivt mønster, så er der bestemt ingen grund til, at bryde ud af dette.

Det ses tydeligt, at kvinder er begyndt at dominere på flere uddannelsesretninger og at der ligeledes starter flere piger end drenge i gymnasiet i dag. Dertil vil man ganske enkelt konkludere, at der nok stadig vil være en væsentlig stigning blandt kvinder i en verden af iværksættere.

Vejen frem for en god iværksætter kvinde

Den rette vej frem for en god iværksætter kvinde er, en struktureret og organiseret hverdag. Derudover er det vigtigt for alle iværksættere uanset køn, at skabe utroligt gode forbindelser og have nogle gode værktøjer i tasken samt en god vejledning i, hvordan disse bedst kan benyttes.

Der findes ikke mindst fem gode grunde til, hvorfor kvinder er ved at overtage verdenen inden for iværksætteri:

  1. Aktivitet online
  2. En solid tendens til at tænke på samarbejde frem for ren konkurrence
  3. Kreativitet frem for kapital
  4. Villigheden til at ville dele
  5. At skabe noget, som giver muligheden for at prioritere plads til familielivet

Der er altså tydelige tegn på, at kvinder er på vej ind i arbejdsmarkedet som iværksættere. De har mange gode fordele og værktøjer med sig i tasken, som mange mænd ikke har. Hvis du som kvinde netop nu sidder og tænker på, at dette måske kunne være noget for dig, så er der bestemt ingen grund til at holde dig tilbage.