Lad din orkidé blomstre

Denne artikel indeholder reklamelinks

Et meget omtalt rygte siger, at det er nærmest umuligt at holde orkideer, eller i hvert fald at få dem til at genblomstre efter den første blomstring. Men dette rygte er nu ikke helt sandt.

Orkideer pynter både i buketter og potter og er ret nemme at få til at trives, selvom rygtet siger noget helt andet. Der findes over 35.000 forskellige arter af orkideer og den regnes for den største og højest udviklede familie i planteriget. Det er slet ikke så underligt, at vi mennesker er så betaget af denne smukke og yndefulde blomst. Men mange danskere har dog svært ved at få orkideen til at genblomstre efter første blomstring.

Hjælp min orkidé dør

Det er slet ikke så svært som rygtet siger, om at passe en orkidé. Man skal blot tage et par enkelte forholdsregler. Den bedste placering du kan give din orkidé er mod et øst- eller vestvendt vindue, den kan dog også sagtens stå i et sydvendt vindue, hvis du skærmer af for lyset, så den ikke får for meget lys.

Hvorfor sker dette?:

  • Min orkidé har grimme og gule blade.

Ofte sker dette, hvis din orkidé har fået for meget lys. Den bør stille rigtigt, for at den holder sig sund og rask. Prøv at flytte den til et lidt mørkere sted i rummet eller stil den i den anden ende af huset.

  • Stænglen visner og det ser ud som om den er ved at dø.

Nej, din orkidé er ikke nødvendigvis ved at dø. Men det er vigtigt at du klipper det visne af. Du må endelig ikke klippe mere af dem end højest nødvendigt. Den skal nok komme sig igen, husk at give den tid.

  • En orkidé skal have luft omkring potten, det er derfor en god idé, at lægge flamingo i bunden af potten.
  • Ofte vil orkidéen genblomstre ved blomsterstænglen, så hold øje med den under hvile perioden.

Vand planten korrekt

Ligesom det er gældende for alle andre planter, skal din orkidé hverken have for meget eller for lidt vand. Hvis planten får for meget vand, kan det desværre også ende med, at den dør ud. En orkidé har det bedst med at blive vandet med regnvand eller alternativt vand fra hanen, som har stået i en spand natten over. Derved er den del af kalken i vanden, som kan skade planten, faldet til bunds.

Den bedste måde du kan give din orkidé vand på, er ved at holde planten ned i spanden i cirka 10 sekunder. Det er rigeligt til, at den får den næring, som den har behov for. Planten kan ikke tåle at stå og søbe i vand og må meget gerne let ud mellem vandingerne. I vækstsæsonen, som strækker sig fra april-september, skal orkideen vandet 1-2 gange om ugen, resten af året drejer det sig højest om 1 enkelt gang om ugen.

Det er en god idé at gøde orkideen fra marts til oktober en gang hver 14. dag med en speciel orkidé gødning. Det er ikke en nødvendighed, men det er en god idé, hvis du vil være 100 % sikker på, at den skal leve længe og stærkt.

Lav buketter med orkideer

Det behøver ikke være dyrt at binde dine egne buketter med orkideer. Man kan ofte købe orkideer i diverse supermarkeder for meget få penge. Derfor kan man nemt flotte sig lidt en gang imellem, og binde de smukkeste buketter af orkideens blomster. I en sådan buket vil orkideen have en levetid på omkring en uge.