Lær og forstå modens mange udtryk

Modebranchen er en kæmpe verden med et helt unikt udtryk. Du har sikkert lagt mærke til nogle af dem og derved har du helt sikkert rystet på hovedet af bare forvirring. Her er en god og rådgivende ordbog.

Kunne du også godt tænke dig at forstå, hvad modefolk snakker om, når de eksempelvis bruger ordene: Avantgarde og fashionista? Så bør du læse med i denne artikel, som er en samling af nogle af de mest brugte ord inden for modebranchen. Dette er en form for ordbog, så selv den mest almindelige dansker, som ikke har en dyt forstand på mode, kan følge med.

De mange udtryk

Det er især i løbet af modeugen i København, at danskerne har lagt mærke til de mange fine og fornemme udtryk, der bliver sagt blandt modefolk – også på tv bliver de anvendt i flæng, når der diskuteres tøjmode på højt plan. Det kan være ret kompliceret at følge med i, hvad det egentlig er de mener, når de bruger alle de udtryk, som vi slet ikke forstår.

Nu er det på tide med en god og solid ordbog, hvor vi kan få nogle af de vigtigste udtryk på plads. Hvem ved, måske begynder du nu at interessere dig endnu mere for mode, nu hvor du rent faktisk forstår, hvad der bliver snakket om.

Lookbook

Dette er en bog, som viser et overskueligt overblik over en enkelt tøjkollektion. Billederne af tøjet er ofte taget op af en hvid baggrund, så man på den måde kan se mange flere detaljer. En Lookbook og et katalog er langt fra det samme. En Lookbook bevæger sig mindre om image og mere om tøjets egentlige detaljer og viser derfor tøjet langt mere detaljeret end i et katalog.

Fashionista

Dette er en person, som udelukkende klæder sig i modens tendenser. Det betyder også, at en fashionista har en god og solid viden omkring, hvordan moden er netop nu.

Avantgarde

Dette udtryk betyder grundlæggende, at man arbejder sig mod strømmen. Hvis man er avantgarde, så arbejder man altså med avancerede idéer og udtryk.

Haute couture

Dette udtryk beskriver en kollektion, som er skræddersyet efter bestemte mål og ønsker. Der er altså her tale om unikke og specielle kollektioner, som er kendetegnet ved et omfattende kendetegnende detaljeforbrug.

Trendshow

Et trendshow er et show, som ikke drejer sig om en enkelt designer, men derimod de kommende trends, som vi vil se i fremtidens mode.

Showpiece

Dette er et stykke tøj, som udelukkende er kreeret til catwalken. Tøjet vil derfor ikke blive sat i en egentlig produktion.

OOTD

Dette er en forkortelse for ”Outfit of the day”, eller oversat til dansk ”dagens tøjvalg”. Især bliver dette udtryk anvendt på de sociale medier, som eksempelvis Twitter og Instagram i et hashtag (#ootd).

S/S og A/W

Dette er to forskellige udtryk som henholdsvis referere til Spring/Summer og Autumn/Winter. Disse udtryk bliver ofte brugt, når man taler om, om en kollektion er produceret som en forårs- og sommerkollektion, eller om det er en efterårs- og vinterkollektion.

Modeshow

Et modeshow er et show, hvor designere har mulighed for, at præsentere deres kollektion på levende mennesker, som eksempelvis går på en catwalk.

Visning

En visning er til forskel for et modeshow, et show, hvor designeren anvender giner til at fremvise kollektioner. Dette drejer sig altså om noget, som foregår uden for catwalken. Typisk kan tilskuerne her komme helt tæt på tøjet.