Lider du af krydsningsallergi skal du passe på med, hvad du putter i munden

Denne artikel indeholder reklamelinks

Det er meget almindeligt, at patienter som lider af pollenallergi, også lider af krydsningsallergier. Der har det stor betydning for, hvad du spiser.

Hvis du lider af pollenallergi, bør du også være opmærksom på, om du ligeledes lider af krydsningsallergi, da det har stor betydning for, hvad du bør undgå at spise.

Når man har krydsningsallergi, kan der være forskellige fødevarer, som du kan være særligt overfølsom over for. Blandt andet kan patienter med birkepollenallergi har over 50 % risiko for, at have en krydsningsallergi over for én eller flere forskellige fødevarer. Hos mennesker der lider af græs-, bynke- og latexallergi er risikoen mindre, mens den er yderst sjælden hos mennesker, som lider af husstøvmideallergi.

Hvad er krydsningsallergi?

Når man lider af krydsningsallergi, betyder det, at man i kroppen har et antistof, som reagerer mod ens eller lignende molekyler på en eller flere forskellige stoffer. Der er altså tale om et antistof, som krydsreagerer. Når man taler om de forskellige antigener, anvender man også ordet krydsallergi. Man siger eksempelvis, at birkepollen krydsreagerer med hasselnødder og/ eller æbler. Græspollen krydsreagerer med bønner og /eller melon. Latex, som man finder i gummi krydsreagerer med banan og avocado.

Hvis man lider, eller har en mistanke om, at man lider af krydsallergi, har man symptomer hele året rundt. Allergisymptomer for pollen giver kun symptomer når pollentallet er højt, hvorimod krydsningsallergi symptomerne viser sig hele året rundt.

De mest almindelige symptomer ved krydsningsallergi er det orale allergi syndrom, hvor der vil forekomme kløe og/eller hævelse omkring munden, ganen og svælget. Symptomerne kan dog også udvikle sig til hævelse af læber og mundomgivelserne eller i værste tilfælde i hele ansigtet. I yderst sjældne tilfælde kan en slem allergisk reaktion udvikle sig til nældefeber, astma eller måske endda et allergisk chok.

Birkeallergi

Hvis du lider af birkeallergi, skal du være varsom med at spise:

  • Hasselnødder, jordnød, peanut, paranød, mandel og valnød
  • Æbler
  • Blommer
  • Fersken
  • Abrikos
  • Kirsebær
  • Kiwi
  • Nektarin
  • Pære
  • Gulerod
  • Kartoffel
  • Tomat
  • Peberfrugt
  • Selleri

Græsallergi

Her skal du passe på med at spise:

  • Appelsin
  • Melon
  • Jordnød, peanut
  • Tomat
  • Ærter

Bynkeallergi

Lider du af bynkeallergi skal du være særlig opmærksom på ikke at spise:

  • Melon
  • Solsikkekerne
  • Peberfrugt
  • Gulerod
  • Pastinak
  • Persillerod
  • Selleri
  • Kamille
  • Persille

Gode råd med på vejen

Hvis du er usikker på, om du har en krydsningsallergi, er det vigtigt at gå til din læge med det samme. Det er for alvorligt bare at lade tiden se an og derfor bør du gøre noget drastisk. Det kan have ekstreme følger, hvis man indtager de forkerte fødevarer og lider af en krydsningsallergi, derfor er det vigtigt, at tage dette meget alvorligt.

Din egen læge vil kunne rådgive dig til behandling, hvis dette er tilfældet, hvor efter du bliver nød til, at holde dig fra de forskellige fødevarer. Han eller hun vil guide dig til dit lokale apotek, hvor du vil kunne finde behandlende medicin, som kan nedsætte symptomerne væsentligt, hvis faren alligevel skulle ske. Et af de mest kendte mærker til behandling af allergiske reaktioner, er Benadryl. Det indeholder acrivastin og modvirker allergi. Et andet mærke er Lomudal, som indeholder natriumcromoglicat. Begge produkter kan blandt andet købes online på apoteket.