I takt med at motion bliver mere og mere udbredt blandt danskerne, breder de irriterende løbeskader sig også. Dette gælder både blandt motionister og eliteudøvere.
Når man taler om løbeskader, gælder det både smerter i fod, ankel, knæ og hofter, som er nogle af de mest almindelige steder, der opstår skader. I de fleste tilfælde opstår skaderne i forbindelse med overbelastning.
Langt de færreste skader der opstår blandt danskerne, er akutte. Derimod ses overbelastning som en af de hyppigste årsager til skaderne.
Hvorfor opstår disse skader?
Løbeskader opstår ofte, når man ikke træner kontinuerligt, eller hvis man pludselig laver en forandring den daglige træning.
Skaderne kan både opstå hos nybegyndende motionister, men også hos eliteudøvere eksempelvis ved ny sæsonstart. Her kan problemer til skaderne være løbeskoene, terræn, trænings-mængde eller intensiteten.
Utrolig mange af disse irriterende skader sker ikke med overtræning, men derimod i forbindelse med en uhensigtsmæssig belastning. Ofte vil de fleste mennesker sikkert spørge sig selv om, hvorfor disse skader da ikke opstår i begge ben, men derimod kun i det ene? Det er der mange svar på. Man kan her heller ikke generalisere, da ingen mennesker er ens bygget. Nogle har mindre brusk mellem knoglerne og det kan derfor være én årsag, mens andre måske bare har en svækket muskel i det ene ben. Det er derfor vigtigt, at kigge på den enkelte person, når man skal finde årsagen til den opståede skade.
Antallet af kilometer, som man løber, har særligt noget at sige. For de almindelige danske motionister er det mindst lige så vigtigt, at kigge på stigningen af træningen, altså hvor hurtigt man har øget intervallet, løbedistancen og hastigheden.
Tidligere småskader kan føre til alvorlige livslange skader
Det gælder for alle mennesker, at en tidligere små skade, som eksempelvis en lille forvridning, at den senere hen kan udvikle sig til en alvorligere skade, hvis den har “ligget i hi”, og pludselig går i udbrud ved intens træning.
Nogle løbere oplever muskelsmerter såsom smerter i hofte, knæ og underben, som en følge af en meget tidlig vridtraume i fod, ankelled eller knæ. Hertil er det vigtigt, at lave en løbeanalyse, så man kan komme årsagerne til livs og finde ud af helt præcis, hvorfor disse smerter er opstået.
Behandlingen er utrolig vigtig
Selvom det kan føles som en lille skade, så er det altid vigtigt, at få undersøgt den af en professionel. Her kunne der være tale om egen læge eller en fysioterapeut.
Dette skyldes, at den lille skade kan udvikle sig til en livslang skade, som man kan risikere at døje med resten af livet, hvis ikke man efterfølgende får den korrekte genoptræning af området, som har været svækket.
Afhængig af skadens art, kan denne behandling foregå hos en kiropraktor, fysioterapeut, massør eller en læge. Mange løbeskader har også behov for genoptræning, udover den ugentlige løbetræning. På den måde kan man hurtigst muligt, komme sig over skaden uanset størrelsen. De belastede knæ kan med fordel beskyttes med støttende knæbandager.
Når man skal genoptræne muskler, led eller andre dele af kroppen, er det vigtigt, at udøve specifikke øvelser. Igen er det vigtigt ikke selv at gå i gang med at eksperimentere, da alle mennesker er forskellige. Ingen mennesker løber ens, derfor er det vigtigt at få opbygget et genoptræningsprogram, som passer specifikt til dig.