Mangler du vitaminer og mineraler?

Vitaminer og mineraler er livsnødvendige for os mennesker. Det er vigtige stoffer, som kroppen har brug for, for at fungere og reagere normalt og optimalt. Kroppen har derudover også brug for kulhydrat, proteiner og fedt, som alle er næringsstoffer og dermed og livsnødvendige for kroppen.

Mennesker kan ikke selv danne vitaminer og minealer, og derfor er de essentielle næringsstoffer. Bliver behovet for disse vitaminer og mineraler ikke opfyldt, vil kroppen reagere ved at blive svækket og derved vil den blive syg. Det betyder ikke, at man skal fylde hovedet med mineraler og vitaminer i lange baner. Man kan nemlig blive syg, af for stort indtag, da de i stedet vil blive gift for kroppen og derved fremkalde sygdomme.

Der findes både vand- og fedtopløselige vitaminer.

Vandopløselige vitaminer

Vitamin B og C hører ind under denne kategori, da det er vitaminer, som findes i fødevarer bundet til væske. B vitaminer har fået en hel gruppe for sig selv, hvor der findes mange forskellige B vitaminer som alle har et tal.

Når vitaminer optages igennem vand betyder det også, at de optages i kroppen sammen med væske fra maden. Kroppen indeholder næsten ingen vandopløselige vitaminer, og derfor er det vigtigt, at indtage dem i løbet af dagen og hele livet. Heldigvis findes der uendelig mange vitaminer og minealer i det mad vi spiser, og med en sund varieret kost, burde det ikke være nødvendigt med kosttilskud i form af piller.

Fedtopløselige vitaminer

Vitamin A, D, E og K hører ind under denne kategori. Det er vitaminer, som er bundet til fedtet i den kost man indtager. Vitaminerne optages med fedtet i kroppen. På den måde, og af den grund, kan man sikre sig, at få mange vitaminer, netop fordi de bliver optaget sammen med kosten.

Vitaminerne i denne kategori og gruppe binder sig til fedtdepoterne, hvor de gemmes til de dage, hvor man ikke får tilstrækkelig nok vitaminer. Derfor vil der gå lang tid før man direkte mangler vitaminerne i denne gruppe. Man heller ikke fylde sig med ekstra vitaminer her, da man sagtens kan få for mange vitaminer.

Snak gerne med din læge, hvis du tror du mangler vitaminer eller mineraler, om det er de vand- eller fedtopløselige.

Hvad gør vitaminerne?Vitaminer--intext_1

A-vitamin er godt for synet og immunforsvaret. Dertil er det vigtigt for vækst og heling af kroppen.

B-vitaminer har fået deres egen lille gruppe, da der er flere B-vitaminer.

B1-vitamin er godt til nervesystemet, fordøjelse, hjerte og andre muskler.

B2-vitamin har betydning for væksten af kroppens organer, som negle, hår, hud, ømme læber og tunge, samt synet. Det almindelige og nødvendige næringsstoffer som kroppen selv sørger for, som proteiner, fedt og kulhydrat har brug for B2-vitamin for at blive omsat i kroppen.

B6-vitamin forebygger bl.a. kramper, nerve-problemer og huden. Igen kræver de nødvendige nærringstoffer, som proteiner og kulhydrat dette vitamin, for at blive omsat i kroppen.

B12-vitamin er godt og en nødvendighed for kroppens produktion af de røde blodceller, som vi ikke kan undvære, og nervernes dannelse på ny.

C-vitamin har især betydning for et godt og velfungerende immunforsvar. Vitaminet beskytter muligvis mod virusser og bakterier. Dertil fremmer det heling af eventuelle sår, nedsætter kolesterolet i blodet og er et naturligt afføringsmiddel, som sikre en naturlig afføring. For at rose C-vitaminen lidt mere, så er det også godt for cellerne og styrker dem.

D-vitamin er igen nødvendigt for kroppen. Kalk og fosfat har brug for D-vitamin for at blive omsat. Disse styrker tænder og knogler.

E-vitamin bevare et flot g ungdommelig udseende. Det gør den, fordi den mindsker cellernes forældelsesproces grundet mere iltning.

Mineraler

De mest kendte mineraler, som også er meget vigtige for kroppen er, calcium, natrium, magnesium, jern og Zink. Der findes mange flere mineraler, og de er alle vigtige for kroppen, dog ikke nær så vigtige som før nævnte. Nogle af disse mineraler er nødt til at være meget gode venner med vitaminerne, da de behøver dem, for at blive optaget og udnyttet i kroppen.

Mineralerne er medvirkende til at opbygge kroppen, blodets transportfunktion og hormonfunktioner.