Musik der spreder glæde i dit sind

Denne artikel indeholder reklamelinks

Hvad er det mon, der sker i kroppen, når man lytter til et stykke musik, som straks sender os i en euforisk tilstand? Det er helt sikkert de fleste danskere, som har lagt mærke til denne følelse, som spredes i hele kroppen, når vi lytter til musik.

Det er de fleste af os, som kender følelsen, som netop kommer, når vi hører et helt unikt stykke musik. Det er højest sandsynligt også grunden til, at musik er så udbredt i hele verden. Musikken kan røre os på både godt og ondt og sætte en helt masse tanker i gang, men hvad er det præcist, der rammer os, når dette sker og hvor rammer musikken i kroppen?

Musik er godt for sjælen

Musik er godt for sjælenDet er kendt blandt mange mennesker, at musik kan give en helt unik følelse af velvære, men det er nok de færreste af os, som tænker over, hvordan tonerne i musikken egentlig rammer os, så vi får det bedre.

Mennesker har opdaget og udviklet musikken således, at vi har kunnet overleve gennem mange forskellige blandende følelser og problemer. Specielt er der et helt unikt belønningssystem i vores hjerne, som særligt trækkes frem i mennesker, når de lytter til et stykke musik.

Musik i alle dets afskygninger har altid været anvendt til, at hjælpe os til, at have lyst til forskellige ting og hjælpe os gennem livet. Herunder kender de fleste nok lykkefølelsen efter at have danset til et stykke musik, trods de egentlig var i dårligt humør eller nedtrykt.

Det er svært helt præcist at sætte fingeren på, hvilken form for overlevelsesmekanisme der fremkaldes, når vi hører nogle forskellige toner efterfølgende af hinanden. Det lyder måske også helt tosset for nogle mennesker at det er sådan, det foregår – men det er dog alligevel sandheden.

Det sker i hjernen

Hele mystikken foregår i hjernen. Der sker en blodgennemstrømning, som viser et hvis mønster, der gør at vi får følelserne i gang. Et bestemt område i hjernen som hedder Nucleus accumbens, er et særligt område for velvære. Det er dette område, som sætter belønningssystemet i gang og gør, at vi får lyst til eksempelvis mad, glæde og meget mere.

Forskere mener, at når vi hører et bestemt stykke musik, som falder i vores smag, så bliver vi siddende med en forventning om, at der vil ske noget godt. Når dette sker, belønner kroppen os med et stof der hedder dopamin i hjernen.

Depression eller deprimeret

Hvis du er inde i en periode, hvor du er særligt deprimeret eller lider af en depression, så kan det faktisk have en god virkning, at starte dagen med et stykke musik. Udvalget af musik er dog vigtigt. Musik kan nemlig også sætte den negative følelse i gang, som fremkalder negativitet og tristhed.

Er du derimod blot en helt almindelig dansker, så er det stadig en god idé at lytte til musik fra morgenstunden. Det er nu bevist, at musik skaber velvære og giver en særlig lykkefølelse i kroppen.