Der er et hav af naturlægemidler derude, som kan hjælpe på alverdens dårligdomme. Det er fantastisk, at der findes så mange produkter, som kan hjælpe os i vores hverdag, og der er mange, der har brug for det ekstra skud energi eller det ekstra vitamin, som naturlægemidlerne kan give.
Mange tænker dog ikke over, at alle lægemidler har potentielle bivirkninger – også naturlægemidler, som ellers kommer fra naturen.
Egentlig giver det fin mening, fordi mange af de stoffer, der findes i den konventionelle medicin, er først blevet opdaget i naturen eller er inspireret af noget, der findes i naturen.
Derfor kan naturlige produkter også have de samme bivirkninger som konventionel medicin, ligesom det kan have gavnlige virkninger.
Tag kun det, du har brug for
Ligesom med så meget andet, gælder udtrykket ’alt med måde’ også med medicin. Måske gælder det i særlig grad med medicin, fordi stofferne der er tale om, kan have så stor en indflydelse på vores kroppe og vores velbefindende.
Den ene del af mådeholdet handler om ren mængde. Man skal altid følge indlægssedlerne på de produkter, man køber, og hvis man eksempelvis får en masse vitaminer og mineraler gennem en fornuftig kost, er der ingen grund til at tage vitaminpiller også. Så kan man faktisk risikere at få for mange.
Den anden del hænger lidt sammen med den første, fordi nogle har brug for tilskud eller hjælp til bestemte ting. Det kan være et bestemt vitamin, man mangler, eller det kan være noget som søvnbesvær, man skal have hjælp til.
Her kan det være en god ide at finde et produkt, som kun afhjælper dette. Produkterne fra Solaray er et godt eksempel på dette, fordi der findes utallige produkter, der meget specifikt kan hjælpe på en bestemt ting.
Solaray har alt fra fiskeolie over hjælp til at sove bedre til enkelte vitaminer og mineraler i bestemte kapsler. Det behøver naturligvis ikke være Solaray-produkter, men deres fokus på at lave specifikke kapsler illustrerer pointen godt.
Mange undersøgelser om effekten
Når man snakker om naturlægemidler, kan man næsten ikke komme uden om at tale om, hvor effektive de er. Som regel er der mange undersøgelser, der peger på stor effekt af produkterne, men man skal altid have en sund skepsis.
Naturlægemidler er ikke klassificeret på helt samme måde som konventionelle lægemidler, og derfor er der ikke helt de samme forhold.
Et godt eksempel er debatten om cannabis som et lægemiddel. Mange undersøgelser har peget på, at cannabis kan hjælpe på en række forskellige ting, men det er ikke alle undersøgelser, der er enige om det.
Der er også forskel på, hvilken form for cannabisplante, man bruger til de forskellige undersøgelser, og der er forskel på de doser, der er tale om.
Sådan er det også med flere naturlægemidler, hvor mange undersøgelser peger på gavnlige effekter, men ikke alle undersøgelser er enige. Her gælder noget af det samme som koncentrationen af de aktive stoffer og lignende, der kan variere fra produkt til produkt.
Det betyder naturligvis ikke, at naturlægemidler ikke har nogen effekt, men det betyder, at man skal være lidt påpasselig.