Nu kan du forberede dig på luseangreb

Denne artikel indeholder reklamelinks

lusNår ordet ”lus” bliver nævnt begynder det straks at klø i vore hovedbunde. Vi kan alle få lus, dog ser man det oftest ved børn, da de har en adfærd der gør de leger tæt op ad hinanden.  

Lus er meget udbredte, men de små kryb er ikke farlige. Der findes 3 slags lus: hovedlus, fladlus og kropslus. De lus vi ser på mennesker er hovedlus. De suger blod fra vores hovedbunde og lever på denne måde. De lægger omkring 5-8 æg om dagen og lever i ca. 3 uger. Luseæggene klækkes efter 6-9 dage, hvor den lille nymfe kan starte med at suge blod og nyde livet i hovedbunden på et menneske, som har en temperatur på ca. 30 grader.

Lusene er lige glade med dit hår

Har du tørt, rent, fedtet eller farvet hår er lusene ligeglade med, bare du har en god temperatur og en masse blod de kan suge. Det kan derfor konstateres, at det gamle fænomen om, at man var fattig og uhygiejnisk hvis man havde lus, er en skrøne. Derfor er det også meget vigtigt, at fortælle ens omgangskreds og institutionen børnene går i, at der er lus i hjemmet, men de er i behandling og derved ikke smitter. Hvis vi skal komme dem til livs, bliver vi nødt til at hjælpe hinanden!

Lus er ofte tabu

Det ikke pinligt at have lus. For lus kan leve i alt slags hår, så man behøver ikke være uhygiejnisk bare fordi man har lus. Man skal ikke isolere sig selv eller sine børn, hvis der er lus i hjemmet. Det er dog vigtig, at man kommer i behandling hurtigst muligt, da lusene ikke kan smitte efter behandling.

Fokus på lus i skoler og børnehaver

Hovedlus ses oftest i børns hår, da de sidder med hovederne tæt op ad hinanden. En lus forlader ikke frivilligt et hoved, med mindre de kan kravle derover. Dog kan ALLE få lus uanset alder.
I dag er det heldigvis blevet et emne man gør mere ved i institutionerne og på skolerne. Der er sågar blevet lavet en national luse dag. Det er den 31. januar, og her opfordre man alle forældre til at kæmme deres børn, så vi sammen kan komme lusene til livs.

Forebyg luseangreb

Har du børn i skole eller børnehave er det vigtigt, at være opmærksom på problemet. De kan hurtigt angribe, og det er ikke altid hovedbunden klør. Derfor er det en god idé, at kæmme en gang om ugen ca., så man kan igangsætte behandlingen og få informeret omgangskredsen og institutionen om det. Og altid have luseshampoo på lager, så behandlingen kan ske omgående. På den måde bliver de hurtigere opdaget og smitten begrænses. Der er også opfundet et produkt der hedder LINICIN som kan forebygge luseangreb. Denne metode er nemmere at overskue, for en familie med en travl hverdag, da produktet blot skal sprayes i håret i perioder med høj risiko for luseangreb. Du kan læse meget mere om lus, og hvordan det skal behandles.