Ondt i halsen! Hvad fejler jeg?

Døjer du med ondt i halsen? Vi giver dig et overblik over, hvad nogle af årsagerne til ondt i halsen kan være, her.

Pige med ondt i halsenOndt i halsen kan skyldes flere ting. Du kan være løbet ind i en helt almindelig forkølelse, hvilket typisk vil give ondt i halsen i et par dage. Bliver dine smerter ved, og får du samtidig mere ondt i halsen, er det sandsynligt, at du har fået halsbetændelse, halskatar eller kyssesyge. Disse er nemlig nogle af de hyppigste årsager til ondt i halsen foruden forkølelse.

Har du ondt i halsen, men er du i tvivl om, hvad du fejler? Bliv klogere på de forskellige årsager til ondt i halsen herunder.

Halsbetændelse, kyssesyge eller halskatar

Har du fået ondt i halsen, skyldes det enten en bakterie eller en virus. Hvis det skyldes en bakterie, vil der sandsynligvis være tale om halsbetændelse. Ved halsbetændelse bliver halsen angrebet af en bakterie, og man vil ofte få hævede lymfekirtler, feber, hvide pletter på mandlerne samt en øm og rød hals. Bakterien hedder Streptokokbakterie, og kan behandles med penicillin, der ordineres af din læge. Du skal altså have en recept for at kunne få det udleveret på apoteket.

Er det derimod en virus, så hjælper penicillin ikke, for så er det sandsynligvis kyssesyge, du har fået. Ved kyssesyge kan lymfekirtlerne der sidder tæt ved ørene også være ømme og hævede, og du vil typisk have feber. Kyssesyge er således en virus, der giver dig halssmerter, hævede lymfekirtler og betændte mandler. Samtidig kan du få ondt i dine led og muskler, du kan få feber og hovedpine, og din krop og dit hoved vil virke mat og uoplagt. Hvis du får feber og dine halssmerter er tiltagende, skal du søge læge, så denne kan undersøge din hals. Med sugetabletter der virker bedøvende og smørende på din hals samt noget varmt at drikke, kan du selv lindre dine halssmerter.

Halskatar er som ofte en forkølelsesvira, der sætter sig på slimhinderne i din hals. Er det ikke en virus du har raget til dig, så er det en bakterie, du er blevet ramt af. Symptomerne på halskatar vil typisk være en meget rød hals, som føles øm og tør. Feber ses sjældent ved halskatar, og du kan selv lindre smerterne med varme drikke.

Ondt i halsen

Ondt i halsen kan også skyldes disse sygdomme

  • Svælgkatar

Svælgkatar er for det meste en virus, der giver dig ondt i halsen. Typisk vil det være om morgenen du mærker mest til det. Samtidig kan svælgkatar godt give dig lidt feber.

  • Fåresyge

Fåresyge er en virus, der giver betændelse på dine spytkirtler. Den ses dog sjældent i Danmark, da vi bliver vaccineret mod den ved børnevaccinationen. Du vil opleve en let feber 2-3 uger efter, du er blevet smittet. Efterfølgende vil dine kinder blive ømme, og du vil mærke smerter, når du tygger. Samtidig vil dine ørespytkirtler typisk hæve op og blive ømme. Som regel først i den ene side, og efterfølgende på begge sider. Over nogle dage vil hævelserne tiltage og muligvis sprede sig til dine spytkirtler under din kæbe og under din tunge.

  • Herpangina Virusinfektion

Denne virusinfektion ses ofte hos børn, hvor den er mere sjælden hos voksne. Den giver akut feber, synkebesvær og en generel følelse af sygdom. Dine slimhinder i dit svælg bliver meget røde, og din gane vil få små blærer, der, når de sprækkes, giver små sår. Det kan derfor være ret ubehageligt og smertefuldt at spise andet end flydende kost. Infektionen er typisk væk igen efter et par dage.

 

Er du i tvivl om hvad du fejler, ja selv det mindste, så anbefaler vi, at du tager kontakt til din læge.