Oplevelser på din opsparing

Spar op og få råd til flere oplevelser

I de sidste par måneder, har det vist sig, at danskerne er blevet bedre til at spare på deres penge. Vi spare op som aldrig før, men til en virkelig lav rente. Utroligt nok, spare vi stadig op, selvom renten er lav, og der faktisk ikke er meget fortjeneste ved at spare sammen. Hvad skal alle pengene bruges til, og hvorfor spare vi pludselig sammen nu?

Fremtiden ser lysere ud, men vi spare stadig op som om, at fremtiden vil bringe en økonomi og et forbrug, som vi ikke kan følge med til uden en stor opsparing.

Ligger finanskrisen stadig i bagtankerne på mange? Tallene viser i hvert fald, at danskerne spare mere og mere op, men det er ikke en fordel at have en formue til at stå i banken. Renten ligger på et meget lavt niveau, og det koster nærmest penge, at have penge stående på opsparingen.

Det er en god idé, at være bevidst om, hvad man spare op til. For den lave rente giver dig ikke flere penge. Spare du op til dårlige tider? Måske er du bange for at blive arbejdsløs, og derfor sætter du hver måned penge til side på din opsparing, som en slags sikring. Faktisk findes der andre bedre metoder, at spare penge på i denne sammenhæng. F.eks. er det bedre at investere i en arbejdsløsforsikring, afdrage på eventuel gæld eller flytte opsparingspengene til en konto, der er bundet, så du får en højere forrentning.

Oplevelser eller nyt TV?

Din opsparing vokser, men hvad vil du egentlig bruge pengene på? Ny fladskærm, nyt køleskab eller en ferie. Mulighederne er mange, og det kan være en svær beslutning. Dog bør man overveje, hvad der er mest brug for, og hvad man bliver mest glad og lykkelig over. Det har nemlig vist sig, at mennesker som bruger deres opsparing på oplevelser, som ferie eller endagsture, er mere lykkelige, end dem som bruger pengene på ting som ny lampe eller køleskab.

Din opsparing kommer af egen indsats, f.eks. løn fra arbejdet. Overvej hvad der ville være dejligt, at få ud af de surt optjente penge. Ville et par sko gøre dig mere lykkelig? Tænk dig om, og brug dine penge fornuftigt.

De fleste mennesker ved godt, at en ferie gør os mere lykkelig end en materiel ting til hjemmet. Hvorfor gør vi det modsatte af vores gode forstand? De dumme materielle ting, for os til at føle, at vi får mere for pengene end en ferie gør. Vi forbinder nemlig automatisk økonomisk værdi med ting, hvor det er svært at vurdere, hvad en oplevelse kan være værd.

En oplevelse i form af en ferie eller en familietur til Djurssommerland, kan give minder for livet. Minder vi oftest vælger, at nedprioriter og i stedet for købe noget materielt. Vi ved, at vi bliver lykkelige af oplevelser, men det giver mest mening for mange mennesker, at fyrer de opsparede penge af på andre ting.

Man bliver ikke bare mere lykkelig for en oplevelses tur, du føler sikkert også bagefter, når turen er betalt, at du har fået meget mere for pengene, end hvis du havde købt en ny sofa eller lignende.

Minderne fra en ferie holder længere end et par nye sko eller en lampe.

Penge gør dig lykkelig

Penge kan have en positiv indvirkning på den langvarige lykke. Det er dog ikke pengene, der er grunden til lykke, men derimod måden man bruger pengene på. Så hvis du gerne vil bruge din opsparing fornuftigt, og få noget godt ud af den, så lad være med at købe materielle gode ofte. Man vender sig hurtigt til de nye materielle goder, men det gælder ikke, når man køber oplevelser.

”Jeg ville være mere lykkelig, hvis jeg havde uendeligt mange penge”. Det kan der været noget om, for rige mennesker har et større økonomisk overskud, som de kan bruge på oplevelser, og derigennem blive lykkelige. Men bruger de rige deres penge på materielle goder, så er de ikke nødvendigvis lykkeligere end dig.

Oplevelser giver gode minder, og dem kan man leve på i lang tid, tænke tilbage på, grine ad og have glæde af dem igen og igen, og du bliver aldrig træt af dem.