Overgangsalderen kan komme for tidligt for nogle kvinder

Nogle kvinder oplever overgangsalderen tidligt

For de fleste kvinder begynder overgangsalderen eller klimakteriet i 50’erne eller deromkring. Femina skriver, at gennemsnitsalderen for, hvornår kvinder når overgangsalderen i Danmark, er på 51 år, så plus minus nogle år er inden for normalen.

Det bliver kategoriseret som tidligt, hvis man når overgangsalderen, inden man er 40, men der er nogle kvinder, der kan gå i overgangsalderen, når de er helt ned i 20’erne. Med tanke på, at det bliver mere og mere normalt for kvinder at få børn senere i livet, kan det være en udfordring og fange nogle på den gale fod.

Hvis man ikke har planer om at få børn før i 30’erne, og man derfor ikke tænker over det før og planlægger det, risikerer et mindretal af kvinder at blive fanget i, at overgangsalderen kommer, inden man har fået tænkt over og forsøgt at få børn.

En lignende skæbne risikerede Christine, som TV2 har lavet en god og længere artikel med. Hun nåede med kunstig befrugtning at blive gravid, inden det blev for sent for hende.

Ofte på grund af sygdom

Symptomerne på en for tidlig overgangsalder er de samme som dem, man ville få ved overgangsalder. Det er altså sådan noget som uregelmæssig eller udeblivende blødning/menstruation, hedeture, svært ved at sove, ømhed i kroppen og den slags.

Ofte er der en medicinsk årsag til, at man går for tidligt i overgangsalderen. Det kunne være, at man har været ramt af en kræftsygdom tidligere i livet, da stråle- eller kemobehandling kan give en tidligere overgangsalder for at give et eksempel.

Nogle vælger også at få opereret deres æggestokke ud, hvis der er mistanke om, at der kan udvikles kræft i dem på et senere tidspunkt. Det kan også være med til at øge risikoen for, at man som kvinde når overgangsalderen tidligere end de fleste.

I dag er det ikke nødvendigt med en hormonbehandling for at behandle generne ved overgangsalderen, da produkter som Femarelle kan bruges i stedet for. Femarelle bruger et ekstrakt fra en bestemt sojabønne til at opnå samme effekt som hormoner, men stort set uden bivirkninger. Det er vigtigt, da man med tidlig overgangsalder risikerer mange års behandling med hormoner.

Tag forholdsregler

Tal med lægen

Det bedste at gøre, når man får at vide, at man er ved at gå i overgangsalderen før tid er at tage forholdsregler. Kontakt lægen, hvis man mistænker, at man er ved at gå i overgangsalderen, inden det som regel er ens tid, og derfra er der forskellige ting, man kan gøre.

Som i TV2s artikel er det muligt at komme i fertilitetsbehandling, hvis det er nødvendigt, og man kan få frosset æg ned, som kan bruges på et senere tidspunkt.

Derudover er det også vigtigt at få snakket med nogen om den tidlige overgangsalder. Som Christina fortæller i artiklen kan det ramme hårdt at få at vide, at man har markant kortere tid til at få børn, end man havde regnet med, og det er vigtigt, at man får håndteret det mentale aspekt i en for tidlig overgangsalder.