Påsken nærmer sig – Hvad fejre vi, og hvad skal du lave?

er du til paaskehyggePåsken er nær, og det er atter tid til ferie og fridage. Det er en højtid vi fejre i Danmark, dog går vi ikke så meget op i grunden til helligdagene længere, da kirken og historien om kristendommen ikke bliver prioriteret særlig højt længere. Det skyldes udviklingen af vores samfund, hvor færre og færre går op i deres egentlige tro.

Det betyder dog ikke, at påsken ikke skal fejres. Skoler, institutioner og de fleste arbejdspladser skal holde lukket og dermed er der rigtig mange som holder fri på disse helligdage. Påsken falder allerede i næste uge, altså sidst i marts, og det er ikke længe siden mange holdte vinterferie. Det var dog ikke en ferie grundet helligdage, men en ferie man selv vælger til. Påsken er obligatorisk og som regel mødes vi med venner og familie til påskefrokoster.

Hvad skal du i påsken? I denne artikel frisker vi påskens helligdage op, samt kommer med gode idéer til, hvad du kan lave i din ferie.

Hvad fejre vi i Påsken?

Året er inddelt i 12 måneder, hvor nogle af de 365 dage består af obligatoriske ferier, nogle grundet folkeskolen og andre institutioner, mens andre er grundet kristendommens mange helligdage.

I næste uge kommer en af disse ferie, som er grundet årets helligdage – påsken. Hvad fejre vi i påsken, og hvad står de forskellige helligedag for?
Det er ikke ligefrem påskens- og de andre helligedages mening og betydning vi går og husker på. Derfor er det, for rigtig manges vedkommende, nødvendigt med en opsummering på, hvad det egentlig er vi fejre i denne tid.

her er svaret paa paaske traditionerPåsken falder tidligt i år, og allerede i næste uge fejre vi påsken. Før i tiden fejrede man påsken over en hel uge – det er vi dog gået fra igen, da vi ikke længere fejre kristendommen så meget som vi gjorde i gamle dage. I år går påsken fra torsdag d. 24/3 til og med mandag d. 28/3. Torsdagen kaldes skærtorsdag, og her vaskede Jesus sine disciples fødder – og deraf kommer navnet skær, da dette betyder ren. Det var også denne dag Jesus kaldte måltidet for sit blod og legemer, og deraf kommer kirkens nadver.

Fredag kaldes langfredag og på denne dag blev Jesus kostfæstet og blev lagt i graven. Påsken forsætter om søndagen, hvor man fandt Jesus grav tom. Om mandagen er det 2. påskedag, her mindes man Jesus opstandelse.

Den næste helligdag kommer allerede 40 dage efter påsken, Kristi Himmelfartsdag, og her fejre vi at Jesus steg til himmels.

Hvad kan du lave i påsken?

Så fik vi frisket påskens betydning op, og er nu klar til at tage til påskefrokoster eller fester. For det er netop dette påsken ofte giver os tid til. Fest og forsamlinger med venner og familie, hvor vi mødes og hygger os. Der bliver drukket påskebryg og spist en masse lækkert mad, og nogle laver påskeægs jagt for de mindste.

er du til rengoeringHvad er din plan i påsken? Hvis du holder fri på helligdagene, så ved du allerede nu, at der bliver tid til at lave nogle ting, som du ikke kan nå i hverdagene. Det kan være, at haven skal gøres forårsklar, bilen trænger til en ordentlig rengøring, eller er det blevet tid til at få ryddet ud i nogle af dine gamle sager, og du får brug for opbevaring af disse ting.

Uanset hvad du finder på i påsken, kan det blive nødvendigt med ekstra plads. Om det er til påskefrokosten eller oprydningen af gamle ting, kan lidt ekstra plads til mormors skænk eller de møbler der ikke er plads til, når langbordet skal stilles an. Hvor finder vi plads til disse ting?

Her skal opbevare de gode gemmerOpbevaring foregår som regel på loftet, i kælderen eller i et lejet boksdepot. Før i tiden var der plads på luftet, men nu er i flyttet og har ikke længere et ekstra værelse til gamle sager og heller ikke et loftrum. Står du i denne situation, kan du med fordel leje et ekstra rum.

Rigtig god påske