Pas på dine børns kosmetikprodukter

Børn imiterer voksne – sådan har det altid været. Derfor er danske børn også storforbrugere af kosmetiske produkter.

Og det er med de rigtige produkter heller ikke noget problem. Men ved at benytte i forvejen allergifremkaldende stoffer i børns kosmetiske produkter er risikoen markant for, at børnene får allergi. Det er nemlig som børn, de er mest udsatte og har størst tilbøjelighed til at udvikle en allergi, der er med til for livet.

Så sent som i maj 2014 fandt Forbrugertrådet 27 kosmetiske produkter rettet mod børn, der indeholder sundhedsfarlig hormonkemi og allergifremkaldende stoffer – noget, der fik regeringspartiet SF til at kalde kosmetikken en ’tikkende hormonbombe’.

Du har dog som forælder mulighed for at reagere på dette og samtidigt lade dine børn bruge kosmetik.

Alternativer til almindelig kosmetik online

Online har du mulighed for at købe kosmetikprodukter, der indeholder alternative stoffer til de nævnt af Forbrugerrådet længere oppe. Du kan fx se vandbaserede neglelakker fra Webapoteket her, der er ufarlige at bruge – i modsætning til oliebaserede neglelakker.

En vandbaseret neglelak på 7 ml står dig i ca. 130 kroner fra ovennævnte butik – omtrent det samme som du ville betale for almindelig neglelak.

Ved at søge efter det online kan du finde megen kosmetik rettet direkte mod børn. Gå efter det, der i produktteksten lægger vægt på ikke at være sundhedsskadeligt. Ofte er det kosmetik, der koster lige en tand mere end det, der indeholder hormonforstyrrende stoffer – husk det gamle ordsprog om, at du får, hvad du også betaler for.

Politikerne kræver ændringer

Hvad der angår børn for ofte politikerne til at handle – og tilfældet med hormonforstyrrende kosmetikprodukter er ingen undtagelse.

I kølvandet på Forbrugerrådets undersøgelse krævede SF handling. Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet og SF’s spidskandidat i EU-valget kræver et fuldt stop for hormonkemi i samtlige produkter, skrappere kontrolkrav og bødestraffe til de, der ikke overholder reglerne.

SF mener, der gambles med helbredet hos danske børn og gravide, når hormonforstyrrende stoffer indgår i kemien.

Det er dyreforsøg, der har påvist de hormonforstyrrende stoffer.

Stadig tilladt – tjek varedeklarationen

Per skrivende stund er 17 stoffer bevist hormonforstyrrende, men de er stadig tilladt til brug i kosmetik- og plejeprodukter. Det er derfor op til dig som forbruger at sørge for at undgå stofferne i de produkter, du køber ind.

Du kan hos DR.dk se en komplet liste over de 17 hormonforstyrrende stoffer her.

Når du køber kosmetik bør du kigge på varedeklarationen og matche den op med listen for at sikre dig, du ikke indtager de omtalte stoffer. Du kan med fordel købe din kosmetik og dine plejeprodukter på nettet, hvor det er muligt at søge direkte i varedeklarationen med listen over de forstyrrende stoffer liggende lige ved siden af dig.

Det er sværere i en almindelig fysisk kosmetikbutik, hvor du derudover ikke kan forvente, at ekspedienterne kan hjælpe dig med at finde produkter, der lige netop ikke indeholder en række præcise stoffer.

I 2015 forventes det, at afstemninger i EU vil stramme reglerne og derved gøre det lettere som forbruger at undgå hormonforstyrrende stoffer i kosmetik – både som barn og voksen.