Pas på dine smukke negle og hold dig langt væk fra visse produkter

Denne artikel indeholder reklamelinks

Smukke negle indebærer i dag for mange danskere, neglelak. Der findes rigtig mange forskellige produkter på markedet og det kan derfor for rigtig mange mennesker være en stor jungle at befærde sig igennem. Hvilke produkter er gode og hvilke produkter, bør man absolut holde fingrene fra?

Det er i dag normalt at anvende neglelak, og der er derfor ikke ret mange mennesker, som tænker over, hvad et sådant produkt indeholder. Neglelak er ikke bare neglelak og det bør vi faktisk alle være opmærksomme på. Selvom miljøstyrelsen dagligt tester utallige produkter, sker det alligevel, at der kommer en smutter ind i mellem. Det vil sige, at det kan hænde, at et produkt havner i butikkerne, som rent faktisk kan være skadeligt for dine negle og resten af din krop.

Netop nu er der særligt lagt fokus på et helt bestemt produkt, som lige nu bliver trukket tilbage fra markedet. Her er der tale om neglelakken Depend GelLack, som i værste tilfælde kan fremkalde alvorlige allergiske reaktioner ved direkte kontakt med huden. Derfor er dette produkt ved at blive fjernet fra hylderne.

De farlige og giftige produkter

Det sker løbende, at miljøstyrelsen må trække produkter tilbage fra markedet. Lige nu er det den svenske neglelak Depend GelLack, som skal fjernes fra detailhandlens hylder. Der er her tale om rigtig mange danske butikker såsom Matas, Dansk Supermarked og Magasin, som har ligget inde med dette giftige produkt. Butikkerne som sådan kan ikke gøre fra eller til, om produktet er farligt, da det i den forstand ikke er deres job at teste de mange produkter. Som dansker skal vi bare være utroligt glade for, at Miljøstyrelsen dagligt tester og tester og på den måde sikrer vores sundhed bedst muligt.

Grunden til, at netop dette produkt er ved at blive fjernet, er, at det er meget svært for forbrugerne, at undgå at produktet kommer i kontakt med huden, hvilket i sidste ende kan give risiko for mange vanskelige allergiske reaktioner. Det fortæller Miljøstyrelsen i en nylig pressemeddelelse.

Produktet indeholder ganske vist en udførlig brugsanvisning, som advarer imod kontakt med huden. Trods dette vurderer styrelsen, at der stadig er stor risiko for, at det kan gå galt for rigtig mange forbrugere.

Når man taler om alvorlige allergiske reaktioner, så er der tale om kløende og væskende blærer på fingerspidserne, eksem og negle, som direkte løsner sig. I værste tilfælde er der altså tale om, at man direkte kan miste sine negle, ved brugen af dette produkt.

Produktet er forholdsvis nyt på markedet og miljøstyrelsen blev bekendt med problemerne med neglelakken i juli måned, da Sverige forbød produktet, efter at have modtaget mange indberetninger fra forbrugerne. Da havde Miljøstyrelsen endnu ikke modtaget nogen indberetninger fra danske forbrugere.

Da Miljøstyrelsen blev klar over det svenske problem advarede de straks de danske forbrugere og opfordrede dem til at henvende sig, hvis de havde oplevet lignende problemer.

Stol ikke blindt på de mange butikker

Som forbruger er det vigtigt, ikke at stole blindt på butikkerne. Der kan løbende opstå lignende problemer og derfor er det altid vigtigt at holde særligt øje med produkter som disse, der kan indeholde skrappe kemiske stoffer.

Neglelak, neglelakfjerne og neglelakhærder, er alle tre produkter, som indeholder organiske opløsningsmidler. Nogle produkter lugter skarpere end andre og det er typisk disse, du som forbruger bør være særligt opmærksom på. Blot denne lugt kan nemlig for nogle mennesker være så belastende, at den direkte kan føre til ubehag.

Der findes nogle særlige kemiske stoffer, som du bør være særlig opmærksom på. I neglehærdere kan der på indgredienslisten bagpå forekomme et ord som formaldehyd, det kan være allergifremkaldende. På nelgebåndsfjernere kan der til gengæld være stærke baser, som kan være ætsende for din hud og dine øjne. Produkter som disse behøver ikke engang komme i direkte kontakt, før du kan få en negativ reaktion. Derudover findes der på det danske marked langtidsholdbare neglelakker, som skal hærde under LED-lamper. Disse produkter kan indeholde uhærdede acrylater, som i værste tilfælde ligeledes kan give kraftige allergiske reaktioner.

Hvis man som forbruger vil sikre sig selv den bedste sundhed, så er det altid bedst at vælge produkter, som allerede er testet af Miljøstyrelsen eller decideret godkendte allergivenlige produkter.

Webapoteket er et dansk apotek, som har rigtig mange forskellige produkter at tilbyde til de forbrugere, som ønsker allergivenlige produkter. Tromborg er et af de mange økologiske produkter, som kan findes her. Det er blandt andet et af de produkter, som er produceret på økologi og allergivenlige ingredienser.

Tænk ekstra meget på dine børns sundhed

Det er ikke kun de voksne, som anvender risikable produkter som neglelakken. De fleste mødre kan sikker nikke genkendende til, at deres datter også vil have glaseret de små negle. Det er dog heller ikke helt utænkeligt, at det kan hænde og man bør da heller ikke forbyde dem dette.

Man bør dog være utrolig opmærksom på, hvilke produkter der særligt henvender sig til børn. Det kan være en rigtig god idé, at gå ud og investere i produkter, som er særligt udviklet til de små. De indeholder nemlig endnu færre tilsætningsstoffer og er derfor endnu sundere for dit barn sundhed og helbred.

Når man taler om neglelakker til børn, kan der være tale om produkter som eksempelvis Hopscotch og Scotch  Naturals. Begge disse allergivenlige produkter er faktisk til at finde på det danske marked.

Miljøstyrelsens hjemmeside kan man finde mange flere gode råd om brugen af neglelakker og andre risiko farlige stoffer. Her kan man blandt andet finde denne fine liste over, hvad du bør gør, hvis der er børn til stede, men du alligevel har brug for lak på dine negle:

  1. Sørg altid for udluftning, hvis du bruger neglelak eller neglelakfjerne og der er børn til stede. Dette kan også være en god idé, hvis du selv oplever ubehag ifølge med visse produkter.
  2. Rødme og hævelse eller kløe bør ikke forekomme, hvis du anvender produkter som disse. Hvis dette opstår, bør du have mistanke for, at produktet kan være sundhedsskadeligt.
  3. Pas særligt på produkter, som indeholder alkali (potassium hydroxide).
  4. Følg altid brugsanvisningen, hvis der følger en sådan med til produktet.

HUSK! Opbevar altid dine negleprodukter utilgængeligt for børn.