Pas på med hovedpinepillerne

Denne artikel indeholder reklamelinks

De fleste kender til en mindre spændingshovedpine, som en smertestillende hovedpinepille ofte kan kurere. Der er dog flere og flere danskere, der ikke kun nøjes med at tage hovedpinepiller i sjældne tilfælde af hovedpine eller sygdom. Mellem 55.000 og 100.000 danskere lider af medicinfremkaldt hovedpine. For mange danskere har forbruget at hovedpinepiller nemlig taget voldsom overhånd. Et overforbrug af pillerne kan skade nyre og lever eller skabe kronisk hovedpine.

Hvornår bliver hovedpinepillerne til et misbrug?

hvornaar-bliver-hovedpinepillerne-til-et-misbrugEn lang række danskere har et stort overforbrug af hovedpinepiller, og i mange af tilfældene, kan det sagtens tendere til misbrug. Det er nemlig ikke længere kun hovedpineplagede danskere, der benytter pillerne. Mange tror også, at pillerne er i stand til at kurere stress, eller kan være med til at sikre en bedre hverdag. Danskere, især unge piger, bruger hovedpinepiller forebyggende, og tager dem eksempelvis hver dag, inden de skal ud af døren. Hvis man gør dette over en længere periode, kan man tilvænne kroppen så meget til et stort forbrug af hovedpinepiller, at man skal igennem en afgiftning.

Konsekvenser af overforbruget

Det er ekstremt farligt at misbruge smertestillende medicin. Tilvænning af pillerne kan medføre en kronisk hovedpine, og på den måde give anledning til endnu flere hovedpinepiller.
I nogle tilfælde kan den konstante og medicinfremkaldte hovedpine gå udover job og familieliv og i det hele taget være et stort problem i dagligdagen.

Hovedpinepiller er i dag meget let tilgængelige i alle supermarkeder, og derfor er det måske ikke alle, der opfatter pillerne som decideret medicin. Alt medicin har bivirkninger – også hovedpinepiller!

Myter om hovedpinepiller

Der findes en lang række myter om hovedpine og hovedpinepiller, som også er med til at forøge forbruget hos os danskere:

  • Hvis man er anspændt, kan man tage en hovedpinepiller – så slapper musklerne af

Hovedpinepiller markedsføres med stoffet ibuprofen, som er et aktivt stof mod muskelsmerter, men mange glemmer, at stoffet kan medføre indre blødninger, og i værste fald kan føre til hjerteanfald.

  • Det er godt for kroppens blodomløb at indtage en halv hovedpinepille hver dag

Det er ikke en fordel at indtage hovedpinepiller hver dag. Det kan i nogle tilfælde gavne mennesker, der er i risiko for blodpropper, men ellers betegnes det som et decideret misbrug.

  • Hovedpinepiller er godt mod forkølelse, og kan også forebygge, at man bliver syg

myter-om-hovedpinepillerHovedpinepiller har som sådan ikke nogen helbredende virkning. De kan tage en del af smerterne og ubehaget i forbindelse med sygdom, men skal ikke indtages længere, så snart man er rask.

Hovedpinepiller kan altså afhjælpe mange små hverdagslidelser, men er medicin med bivirkninger, og skal derfor tages med måde. Et overforbrug er ikke sundt for kroppen, og vil på længere sigt kun gøre hovedpinen værre og kronisk. Benyt derfor kun hovedpinepiller, hvis det er absolut nødvendigt, og ikke blot for at komme igennem en travl hverdag. Hvis man er i tvivl om hvordan, hvornår og hvor tit man må benytte hovedpinepille kan man altid få rådgivning og sparring på apoteker i Aarhus C eller ved at søge egen læge.