Pensionister taber penge på glemt medicintilskud

Denne artikel indeholder reklamelinks

Hvis du som pensionist bor udenfor Danmark – ligesom knap 50.000 andre gjorde det i 2014 – og modtager folkepension har du ret til tilskud efter sundhedsloven til din receptpligtige medicin.

Det er der bare alt for mange danskere, der ikke ved. Og de får det ikke oplyst, når de køber den receptpligtige medicin hvor de har slået sig ned, da de udenlandske apoteker sjældent kender til de danske regler.

Derfor tager flere danske apoteker nu initiativ til at oplyse udeboende pensionister om det lovmæssige tilskud, så få kender til, men som kan have stor betydning for den enkeltes økonomi.

Folkepension og tilskud følges ad

Som pensionist har du ret til folkepension udenfor Danmark, hvis du siden dit 15. År har boet i Danmark i 40 år eller mere.

Med ret til folkepension har du også ret til dit blå sygesikringsbevis, der sikrer dig behandling på lige vilkår med landets egne statsborgere for den danske stats regning.

Med denne ret følger også en ret til tilskud til receptpligtig medicin efter sundhedsloven.

Sundhedsstyrelsen selv oplyser ikke om dette tilskud et eneste sted på deres hjemmeside. Du kan dog få det oplyst af flere apoteker, herunder de, der med Nem-ID-login tilbyder bestilling af receptpligtig medicin online også til statsborgere, der bor udenfor Danmark. Et eksempel på et online apotek med bestilling af receptpligtig medicin er Webapoteket.dk.

De mest populære lande at bosætte sig i for danske pensionister er Sverige, Tyskland, Norge og Spanien. Vi har dog også flere tusinde pensionister bosat i Frankrig, Tyrkiet, USA og i en så langt-væk liggende destination som Australien, hvor der boede 1149 danskere i 2014.

Nye regler med det blå sygesikringsbevis

Det er ikke kun reglerne for medicintilskud, mange danskere ikke kender til.

Selvom det nu er et år siden, det blå sygesikringsbevis blev indført, er det stadig få, der kender forskellen på det gamle gule og det nye blå.

Du skal have det nye blå sygesikringsbevis med, når du rejser inden for Europa. Når du rejser udenfor Europa er du ikke dækket og du bør derfor tegne en selvstændig rejseforsikring. Det gælder især hvis du rejser til USA, hvor en indlæggelse på hospitalet kan ruinere en almindelig dansker med priser på 100.000 kroner for en overnatning og et hospitalsvæsen, der varierer mærkbart fra vores eget.

Det blå sygesikringsbevis giver ret til behandling i landet på vilkår med landets egne statsborgere. Hvis sygehusvæsenet er gratis, er det således også gratis for dig. Men hvis du rejser til et land, hvor det koster penge at komme på hospitalet kommer du til at betale uanset du har det blå sygesikringsbevis. Du har dog en række muligheder for at få det beløb, du har betalt refunderet, når du kommer tilbage til Danmark.

Det blå sygesikringsbevis er gratis og kan bestilles direkte på Borger.dk. Du bør bestille det i god tid til den rejse, da det kan tage et par uger at få tilsendt til din oplyste adresse.

Dit gamle gule sygesikringsbevis kan ikke længere bruges udenfor Danmark