Placering og belysning, hvad er bedst?

Det kan være svært at få indrettet sig ordenligt, når man er flyttet eller hvis man bare synes huset trænger til en opfriskning. Man skal stille sig selv, familien eller vennerne en masse spørgsmål omkring placering, funktionalitet og det praktiske.

Møbler, farver og placering af disse er ikke det eneste der spiller ind, når man skal have indrettet sig ordenligt og på en måde, så man bliver tilfreds for resultatet, også lamper og lys betyder meget for ens velbefindende.

Indretning med lys, kan sagtens være i en kategori for sig selv. Der er mange ting der skal overvejes, tænkes igennem og spørges om, for at finde frem til den rette løsning. Hvilken funktion har rummet, og hvilken belysning vil bedst passe ind så? Skal lampen bidrage til lyset fra vinduerne i dagstimerne, eller hvordan og hvorledes?

Belysning og placering

Det kan godt være, at indretningen i sig selv kan være en svær eller kompliceret opgave, men lamper og belysning gør det bestemt ikke nemmere. Der findes utallige forskellige lamper og former for belysning, og det er derfor, man er nødt til, at gøre sig nogle overvejelser inden man springer ud i et køb man bagefter vil fortryde.

Impulskøb er nemlig farligt. Man falder pladask for designet, men den funktionelle tanke er ikke en del af købet. Herved går lampens funktion til, og den nye lampen ender enten i kælderen, i skraldespanden eller hos genbrugen.

Vi har en tendens til at hænge lampen ned fra loftet, altså nedadrettet. Ofte giver det en fornemmelse af mørkhed, hvilket får rummet til at se mindre ud, fordi lyset kommer oppefra og ned, og derved kun rammer et lille område, og ikke hele rummet.

Guide til god belysning

Der skal ikke være den samme belysning i alle husets rum, men der skal heller kun være en slags belysning i et rum, med mindre rummet er så lille og man kun bruger rummet meget lidt eller til en bestemt ting.

Mikser man forskellige former for lidt i et enkelt rum, giver det muligheder for at lave flere ting, eller få flere forskellige stemninger frem.

Skal du skifte lamperne ud, have flere- eller bare have nogle lamper så skal der stilles nogle spørgsmål. Gennemgå alle rum, og stil nogle spørgsmål, som vil få dig tættere på svaret om den nye belysning og lampe.

Spørgsmål du kan stille:

  • Hvad bruges rummet til, og hvilken belysning kræver det?
  • Er der flere funktioner i rummet, og hvordan dækkes de med lys og lamper?
  • Mangler rummet lys, og er det hele rummet eller et koncentreret sted?
  • Hvilken stemning skal der være i rummet?
  • Hvordan passer møblerne til den valgte belysning?

Lys i de forskellige rum

Indretning,-lamper-og-placering--intext_2I køkkenet eller køkkenalrummet er der brug for flere former for lys. Ved køkkenbordet skal der være meget lys, så man kan se hvad men laver, men lamperne skal også kunne tørres af nemt og hurtigt.

Ved spisebordet vil en skinne lampe være en mulighed. Så kan man hæve og sænke, kører frem og tilbage alt efter hvor mange man er samlet rundt om bordet.

I soveværelset skal der være lys i hele rummet, men lys som ikke er for skarpt. Bruger man soveværelset andre ting også, f.eks. læser nogle inden de går i seng, så er der også brug for en læselampe som giver et koncentreret lys. Har man klædeskab i soveværelset, skal man overveje mere lys omkring det, så det er lettere at finde tøjet.

Stuen er samlingspunkt, og sted mange hygger sig med fjernsyn. Derfor må belysningen gerne være dæmpet, men måske så det kan justeres alt efter hvad man laver. Både store og små lamper kan fungere i rummet, og især små lamper yderst i rummet og en større lampe i midten, som lyser hele rummet op.

Børneværelset skal skabe tryghed for barnet. Derfor skal belysningen være rar, og en lysdæmper ville være smart. Lidt og afdæmpet lys om natten og massere af lys om dagen, så man kan lege.     Der skal selvfølgelig være godt med lys ved skrivebordet og ved sengen.