Psoriasis en følsom sygdom, der kan behandles

Psoriasis er en af de mest almindelige hudsygdomme i Danmark. Men det betyder dog ikke, at flertallet trives med den. Psoriasis er nemlig samtidig en sygdom, som kan ramme den syge både fysisk og psykisk. Det kan have stor betydning for livskvaliteten resten af livet.

På landsplan har sygdommen Psoriasis ramt 125.000 mennesker. Man kan ikke helbrede den, men dog behandle den og derved holde den under kontrol med forskellige behandlinger. Psoriasis er en sygdom, man bør frygte og tage alvorligt, men det er bestemt ikke en sygdom, hvor man bør føle skam.

Du rammes både fysisk og psykisk

Det værste ved en fysisk sygdom som psoriasis er, at den mange gange også rammer psykisk. Det drejer sig om rigtig mange mennesker, som skammer sig over en sygdom, som er ganske normal. Det at have psoriasis kan påvirke følelsen af livskvalitet og det er netop her, den bliver rigtig alvorlig.

At have psoriasis betyder for alt for mange danskere en yderst voldsom og negativ påvirkning af glæden i livet. Det gælder især, hvis sygdommen er synlig og eksempelvis sidder synlige steder, som på hænder, ansigt eller arme.

Når huden er rød og skællende, kan det for en selv, føles som noget af det værste. Derfor kan mange opleve, at de føler sig mindre attraktive end de måske plejer. Nogle mennesker oplever måske endda, at de ligefrem væmmes ved sig selv og føler skam og skyld.

Når man får denne følelse, begynder man måske at vælge tøj ud fra dette problem og vælger derfor noget, som dækker de synlige problemer. Her begynder sygdommen for alvor at ramme. Nu skal man nemlig også til at købe nyt tøj, da man måske ikke længere føler, at man kan gå i det tøj, som man har i sit klædeskab. Måske rammes nogle mennesker endda så hårdt, at de fravælger at dyrke motion offentligt og besøge svømmehallen.

Glæden til livet er vigtigt blandt alle mennesker og uden den kan selv de lette ting i livet blive svære. Spørgsmålet er bare, hvis sygdommen er så normal på landsplan, hvorfor så skamme sig over noget, som rammer så mange mennesker. Du kan ikke selv gøre for, at du er blevet ramt af sygdommen og du skal derfor arbejde på, at acceptere dig selv, som du er, din hud og din psoriasis.

Opdag symptomerne i tide

Psoriasis er en arvelig kronisk hudsygdom. Sygdommen har betydning for, at immunsystemet er særdeles aktivt hele tiden og der derfor hurtigt dannes nye hudceller. For et normalt menneske, som ikke er ramt af sygdommen, tager det normalt omkring en måned, før en hudcelle er dannet færdig, til den når det øverste hudlag og derefter afstøder de døde hudceller. For et mennesker som er ramt af psoriasis, tager det kun 3-7 dage. Derfor vil der dannes et stort overskud af hudceller i hudens øverste lag, som derfor heller ikke når at udvikle sig færdig.

Normalt rammer sygdommen mennesker i 10-30 års alderen. Man ser dog få eksempler på, at det både kan ske tidligere og senere. Psoriasis er meget præget af røde, fortykkede områder på huden, som er dækket af glinsende skæl. Ofte finder man psoriasis i hårbunden, på albuer og knæ.

Det er ikke alle mennesker, der er disponeret for psoriasis, da det er en arvelig sygdom. Det er dog både interne og eksterne faktorer, som spiller en rolle. Men ved man i forvejen, at et familiemedlem har psoriasis, da bør man holde særlig øje. Eksterne faktorer kan omfatte mangel på sollys eller solskoldninger, hudskader som følge af nogle konstante mekaniske påvirkninger eller direkte indgreb i huden som eksempelvis kirurgi. De interne faktorer der kan spille ind, kan eksempelvis være følelsesmæssig stress, hormonelle forandringer i kroppen eller enkelte former for medicin samt infektionssygdomme som halsbetændelse. Det er dog meget individuelt, hvilke faktorer der spiller ind på den enkelte person og det kan endda slet ingen betydning have. Derfor bør man altid være opmærksom på sin krop og tage eventuelle gener op med en læge, hvis man har den mindste mistanke.

Behandlingen af sygdommen

Hvis man har fået konstateret psoriasis, har man sikkert fået megen rådgivning af lægen om, hvordan den bør behandles. Der er bestemt ingen skam i psoriasis eller lignende skader, hvor symptomerne kan lindres.

Ved lokalbehandlingen påfører man de aktive stoffer på de sygdomsramte områder. Derved kan man undgå, at påvirker den raske hud. Hvis man har fået konstateret, at kroppen er ramt mindre end 10 %, vil man ofte kunne nøjes med en lokalbehandling.

Hvis man er en af de sygdomsramte, hvor man oplever meget skæl, kan det være en stor fordel, at man fjerner skællene. Det kan man blandt andet gøre med en særlig creme, Huizingacreme, som er fremstillet til dette formål. Eftersom cremen indeholder en kombination af både mælkesyre, glycerol og olivenolie, er den særlig god for mennesker, der lider af denne sygdom. Mælkesyren opløser skællene og de forskellige olier blødgører huden efterfølgende. På grund af at koncentrationen af mælkesyre er så lav, er det muligt at anvende den flere gange om dagen.

Udover at investere i forskellige cremer med flere aktive stoffer, er det vigtigt at anvende en god fugtighedscreme. Fugtighedscremen går ind i huden og sørger for, at den ikke udtørrer. Derudover forhindrer cremen også, at huden ikke gentagende begynder at klø. Hvis huden både er skællende og tør, da anbefales det, at man anvender en fed creme som eksempelvis Arachiscreme. Det er en særlig koldcreme, som virker ved en kølende effekt på den varme kløende hud. Derudover sikrer den, at fedtbarrieren forbliver, som den skal.

Det er derudover et kendt faktum, at en god dækkende muddermaske kan hjælpe med at lindre imod Psoriasis.

Mange mennesker stopper normalt den daglige pleje af huden, når de oplever, at hudproblemerne ikke er i akutfasen. Det er dog vigtigt at understrege, at det stadig er en vigtighed, at holde smøringen ved lige. Herved kan man nemlig hindre nye udbrud.

Grib fat i problemet i tide

Det er en ganske normal sygdom, som desværre er arvelig. Det betyder også, at du ikke selv kan gøre for, hvis du er et af de mange mennesker, som rammes af den.

Hvis du opdager symptomer, der passer på psoriasis, da er det vigtigt at gribe problemet i tide og få afklaret, om det er et lignende problem. Psoriasis kan mange gange ligne en almindelig eksem og derfor er det vigtigt, altid at gå til lægen med problemet, så man på den måde kan få en tydelig afklaring.

Da psoriasis er en synlig fysisk sygdom, rammes rigtig mange danskere også psykisk af den. Det er derfor vigtigt helt fra begyndelsen, at lære at acceptere og håndtere den korrekt. Jo hurtigere man kommer i gang med at acceptere psoriasis, jo bedre. Det kan for nogle tage lang tid, at acceptere og leve med den, men det kan lade sig gøre.

Dernæst er behandlingen vigtigt. Med en korrekt behandling er det muligt, at holde de forskellige udbrud nede. Spørg gerne til råds hos din egen læge eller på det lokale apotek for yderligere information.