Sådan gør du, hvis du gerne vil være gravid – gode råd til graviditet

Der er en masse forskellige råd, der drejer sig om, hvordan man skal bære sig ad, når man gerne vil være gravid, og vi har samlet gode råd i artiklen her.

Hjælp til graviditet

For mange er det et urinstinkt, næsten et kald, at blive mor, og fertilitet er et område, der både er lavet meget forskning på, men som også er genstand for en masse ’gode råd’ af varierende kvalitet.

Al den forskning betyder, at vi efterhånden ved en masse om at det blive gravid. Derfor kan vi også tilpasse vores dagligdag, vores vaner og vores tankegang, så disse passer til ønsket om at blive gravid. Med andre ord kan vi optimere processen.

Det er på flere fronter, vi kan indrette os på en fornuftig måde. Det gælder både i forhold til at rent faktisk blive gravid, så chancen for befrugtning af ægget bliver større, men det gælder også i forhold til at give fostrene de bedst mulige forudsætninger.

Her har vi samlet nogle gode råd, der rent faktisk tager sit udspring i det, vi ved.

Det tager tid at blive gravid

Har man besluttet sig for at prøve at blive gravid, skal man huske, at det ikke nødvendigvis sker med det samme. Det er vigtigt at huske for at bevare den gode stemning om hele graviditeten. Man skal ikke lade sig slå ud, hvis man ikke bliver gravid med det samme.

Ifølge sundhed.dk bliver kun 25 procent af unge og raske par gravide inden for en måned efter beslutningen om at prøve, mens det er 60 procent i løbet af 3 måneder, og 80-85 procent inden for et år.

Hvis man har en mistanke om, at der er en bestemt grund til, at man ikke bliver gravid, kan man søge læge, men ellers er der ingen grund til at gå i panik, hvis man ikke bliver gravid med det samme. Lægen kan selvfølgelig også hjælpe med yderligere råd og vejledning, hvis man ønsker det.

Undgå ekstremerne og dårlige vaner

Helt generelt har vores kroppe det ikke godt med ekstremer, og derfor bør man forsøge så vidt muligt at undgå dem, når man vil være gravid.

En ting er vægten, hvor både undervægt og overvægt indebærer forskellige forhold, som gør det sværere at blive gravid, men også noget som meget hård træning kan være en dårlig ide. Det kan være med til blandt andet at forstyrre hormonbalancen i kroppen, og det kan påvirke ægløsningen.

Lidt motion er dog en fin ting, så den gyldne middelvej er et prisværdigt mål.

Alkohol, rygning og narkotika frarådes også, da det indebærer en markant risiko for skader på fosteret. Det kan ikke understreges nok, at det frarådes at ryge samt at indtage alkohol og narkotika.

Alkohol, rygning og narkotika kan øge risikoen for alt fra vuggedød, for tidlig fødsel, hjerneskader og fødselsmisdannelser.

Vær opmærksom på medicinen, fra I begynder at prøve

Medicin og graviditet

Når man er blevet gravid, er fostret meget modtageligt for de påvirkninger, der kan komme, mens organerne dannes. Derfor skal man være opmærksom på det, man indtager.

Her er det dog værd at bemærke, at anbefalingen er, at man allerede inden graviditeten tænker over, hvad man indtager af eksempelvis medicin.

Grunden til dette er, at det kan tage lidt tid at finde ud af, hvorvidt man er blevet gravid eller ej. Derfor ved man ofte ikke, om man er gravid i de første uger, og for at udelukke at man tager uhensigtsmæssig medicin, anbefaler man, at man er forsigtig med medicin, hvis man gerne vil være gravid.

Generelt siger man, at smertestillende medicin med det aktive stof paracetamol, som blandt andet findes i produkter som Pinex, er uskadelige i forhold til graviditet, så længe forbruget ikke bliver for stort.

Tager man regelmæssigt medicin, og vil man gerne være gravid, er det vigtigt at snakke med sin læge om, hvordan man indretter sit medicinindtag hensigtsmæssigt.

Du kan ikke have for meget sex

Ægløsningen sker 14 dage før den næste menstruation – ikke nødvendigvis 14 dage efter første dag i den seneste menstruation, som mange ellers tror. Har man en cyklus på 28 dage, er det dog de to ting dog det samme.

Det er værd at huske, fordi det er vigtigt, at der er sædceller til at befrugte ægget, som de fleste nok er klar over.

En måde at sørge for, at der er sædceller, når ægget er klart, er ved at have sex i tiden omkring ægløsningen. Sæd kan overleve 2 til 3 dage i livmoderen og æggelederne og i nogle tilfælde længere. Det betyder, at hvis man har sex 2-3 gange om ugen, har man en god chance for at være dækket ind, når ægløsningen sker.

For raske par gør det ikke noget, hvis det er oftere end det – man kan ikke have for meget sex, når man prøver at blive gravid.

Dette er et område, hvor der er en masse af de føromtalte ’gode råd’, som varierer i kvalitet. Meget udbredt er ideen om, at nogle stillinger i samlejet er bedre end andre, og at kvinden også efter samlejet skal indtage en bestemt stilling for at maksimere chancen for at blive gravid.

Begge del har dog ikke hold i virkeligheden og er altså lidt af en skrøne. I øvrigt kan man ikke gøre noget for at påvirke barnets køn i forbindelse med graviditeten.