Sådan kommer du sikkert igennem nytårsfesten

December byder på hygge, mad, julefrokoster og kvalitetstid med familien, men særligt hos unge er det ikke kun gaverne juleaften, der står højest på listen, når de skal fortælle, hvad de glæder sig til. December måned afsluttes nemlig oftest med et brag af en fest nytårsaften.

Her springer man ind i det nye år med kransekage, fyrværkeri og en helt masse alkohol. Det er dog vigtigt at have i baghovedet, at man skal passe på sig selv og sine venner lidt ekstra på nytårsaften. Kombinationen af minusgrader, alkohol, fyrværkeri og lårkorte kjoler er nemlig ikke altid den bedste.

Derfor kan dig, der skal ud og give den gas nytårsaften, her i artiklen læse, hvordan dig og dine kommer sikkert igennem nytårsaften.

1.      Fyr den af med respekt

Det lyser op, giver et brag og er smukt, når det når op til himlen sammen med de mange andre. Det er naturligvis fyrværkeri, der er tale om. Når året går på hæld, går vi ind i den såkaldte fyrværkerisæson.

Antallet af fyrværkeriskader er gennem de seneste par år faldet, fordi flere og flere unge har fået respekt for de farlige raketter. Man skal dog stadig være opmærksom på det, så kurven ikke stiger igen.

Det er derfor ekstremt vigtigt, at man husker på, at:

  • købe lovligt fyrværkeri
  • bære sikkerhedsbriller
  • holde afstand til antændt fyrværkeri
  • opbevar det sikkert
  • gå langt udenom fyrværkeri med for meget alkohol i blodet

2.      Sikker sex

Man skal dog passe på dig selv i mere end en forstand. Nytårsaften ender for unge mennesker ofte ud i en løssluppen fest, som er lidt vildere end normalt. Derfor ender mange unge også med at have en overnattende gæst.

I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på at dyrke sikker sex uanset hvor meget alkohol man har indtaget i løbet af aftenen. Sikker sex forhindrer kønssygdomme i at smitte og gør desuden, at man undgår uønsket graviditet. Derfor er det en god idé altid at være forberedt og have et kondom med i baglommen både som pige og fyr.

Hvis uheldet alligevel er ude, og man glemmer kondomet, skal man tage sig sine forholdsregler i de næste dage. Det kan være en god idé at søge læge og blive tjekket for hvorvidt man er blevet smittet med en sexsygdom. Derudover kan det blive en nødvendighed at tage en fortrydelsespille for at undgå en uønsket graviditet. I hvert fald hvis man ikke bruger p-piller, p-stav eller andre former for prævention.

Både kondomer og fortrydelsespiller kan fås på apoteket landet over. Hvis man holder sin nytårsfest i Aarhus, kan man få fat i begge dele på Bruuns Apotek i Aarhus C.

Respekt for fyrværkeri og sikker sex er blot nogle af de ting, man skal være opmærksom på – og især nytårsaften hvor stemningen ofte er mere løssluppen. Derudover skal man huske at passe godt på hinanden og ikke gå alene. De korte kjole eller bare arme og alkohol er nemlig ikke en god kombination, når temperaturerne er så kolde.