Sådan udnytter du dit kælderrum

Denne artikel indeholder reklamelinks

faa styr paa dit kaelderrumI de fleste hjem bruges kælderen udelukkende til opbevaring og rod. Ofte skyldes det, at kælderen ikke umiddelbart er bygget til beboelse, og derfor er præget af fugt, dårlig isolering og lavt til loftet. Der er dog en del kvadratmeter af hente i kælderen, hvis man mangler et ekstra rum, og ikke har pladsen omkring huset til at udvide. Der findes mange forskellige muligheder i et kælderrum, men først og fremmest er det vigtigt, at indeklimaet i kælderen er helt i orden. Til det formål kan man benytte sig af en affugter og få efterisoleret kælderen. På den måde vil man trygt kunne opholde sig i kælderen uden nogle helbredsmæssige konsekvenser. Når det praktiske først er ordnet, er det blot med at finde inspirationen, så man kan få noget ud af de ekstra kvadratmeter, som huset lige pludselig byder på.

Et godt indeklima

Som skrevet ovenfor er det altafgørende at opnå et godt indeklima i kælderrummet, før man tager det i brug. Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred, og påvirker vores sundhed. Et dårligt indeklima kan blandt andet give gener og ubehag som:

  • Irritation i øjne, næse og hals
  • Udslæt, rødme og kløe i huden
  • Hovedpine og træthed
  • Kvalme og svimmelhed

find din affugter herEt kælderrum er især forbundet med fugt, og dette kan en affugter sætte en stopper for. Den har nemlig til formål at skabe en mere behagelig luft ved at skille sig af med fugten. Apparatet indeholder ventilatorer som, udover at sænke luftfugtigheden, også tilfører varme til rummet. Derfor kan man, ved hjælp af en affugter, også spare lidt på varmeregningen, når kælderen tages i brug.

Nogle kældre er overhovedet ikke bygget til beboelse, og det er altså vigtigt, at man ikke sover i kælderen, hvis den ikke er godkendt til det.

Rummets formål

saadan-indretter-du-kaelderenInden man går i gang med at gøre sin kælder beboelig, er det også vigtigt, at man forventningsafstemmer, og har en klar idé om, hvad kælderen skal bruges til. Nogle bruger det som et ekstra legeværelse til børnene, mens andre benytter pladsen til en gildesal og bar eller et manderum med poolbord og et stort fladskærmsfjernsyn. Det er vigtigt at være realistisk og tage rummets størrelse med i overvejelserne samtidig med, at man får de ekstra kvadratmeter brugt til det formål, som man reelt mangler pladsen til. Derudover kan man også forvandle kælderen til et slags hobbyrum, hvor der virkelig er plads til at udfolde sine evner. Man skal dog, også i forbindelse med indretningen, tage forbeholdt for det fugt, der ofte opstår i kælderrum.

Her får du fire gode idéer til indretningen i kælderen:

  • Reoler og opbevaring skal helst placeres op ad indervægge i stedet for ydervægge
  • Reoler i kælderen skal ikke have bagbeklædning – på den måde kan der stadig komme luft til væggene
  • Montér skydedøre foran reolen for at skjule dit rod – men husk at sætte ventilationsriste i døren, så luften stadig kan passere
  • Sorter rodet i kasser og skriv udenpå hvad kasserne indeholder. Så er det nemmere at finde rundt i rodet

Der skal altså virkelig tages hensyn til indeklimaet, når man planlægger at bruge sin kælder til beboelse eller i hvert fald til mere end et opbevaringsrum. Kontroller altid om rummet er godkendt til beboelse, brug en affugter til at skabe et godt indeklima og tænk på fugten i din indretning. Hvis du gør det, får du det ideelle kælderrum, der kan give huset de ekstra kvadratmeter, som du føler, at det mangler.